''Yenilenebilir artık romantik bir hikaye değil, ana akım’’
''Yenilenebilir artık romantik bir hikaye değil, ana akım’’
TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) işbirliği ile bugün Sabancı Center'da "Paris İklim Zirvesi ardından Dünya Enerji ve İklim Görünümü” başlıklı bir toplantı düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmaları Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Sabancı Holding CEO’su Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez tarafından yapıldı.
Fatih Dönmez konuşmasında enerji yoksulluğu ve iklim değişikliği’nin Türkiye’nin yapması gereken bir tartışma olduğunu söylerken, Türkiye’nin enerjinin yanında iklim değişikliğine de duyarlı olduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmasında iklim değişikliği ile mücadelede bazı ülkelerin belirlediği hedefleri 12. kattan 6. kata inme hedefine benzeten müsteşar Dönmez Türkiye’nin 2. kattan 4. kata atlayacağız demesinin ise birileri tarafından yüzdelik cambazlar ile Türkiye’yi çevreye pek duyarlı değilmiş gibi sunulduğununu ve Türkiye uyruklu bireylerin 2030′da da çevreye duyarlı olacağını ifade etti.
''Yenilenebilir artık ana akım''
Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol ise IEA tarafından hazırlanan 2015 yılı Dünya Enerji Görünümü raporu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Birol konuşmasında iklim değişikliği sorununun üçte ikisini enerji sektörünün oluşturduğuna dikkat çekerken, sorunun çözümünün enerji sektöründen geçtiğini söyledi.
Paris iklim zirvesinde alınan kararların yaptırım kararı olmamasına rağmen taşıdığı öneme vurgu yapan Birol uzun yıllardan beri ilk defa dünyadaki bütün ülkelerin bir siyasi iradeye imza attıklarını ifade ederken, bu anlaşmada alınan kararların yaptırım gücü olmamasına rağmen enerji sektöründe kesinlikle önemli değişiklikler yaratacağını kaydetti. Birol’a göre bu değişiklikler ana olarak ise inovasyon, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında görülecek.
Fatih Birol konuşmasında yenilenebilir enerji sektörünün gelişmesine de vurgu yaptı. Geçmişte hidroelektrik santrallerin yenilenebilir enerji alanında en yaygın yatırım alanı olmak ve bu alanın büyümeye devam etmek ile birlikte yenilenebilir enerjide güneş ve rüzgar enerjisinin liderliği alacağını kaydetti.
Gelecek beş yıl içinde gerçekleşecek yenilenebilir enerji yatırımlarının üçte birinin OECD ülkelerinden olacağını kaydeden Birol, yenilenebilir enerjinin artık romantik bir hikaye değil, ana akım olduğunu sözlerine ekledi.
Sabancı Üniversite’sinin YouTube kanalında canlı olarak yayınlanan toplantının video kaydı henüz kanalda paylaşılmadı.
Bununla birlikte IEA’nın YouTube kanalında yer alan Fatih Birol’un 10 Kasım 2015 tarihinde Londra’da gerçekleştirdiği sunumu içeren toplantının toplantının soru-cevap kısmının videoları şu şekilde: