Bornova'da tarım hamlesi ve kınalı bamya
Tarım, gündemin ilk sırasında olma zorunluluğuna rağmen maalesef geri planda kalıyor. Oysa, özellikle salgın döneminde bu durumun ne ciddi sonuçları olabileceğini tüm insanlık yakından hissetti. Konunun uzmanları ‘ kıtlık ‘ tehlikesinden bile bahseder oldular.
TRHaberler ÖZEL | Tarımın ciddiyetini İstanbul üzerinden örneklersek; yaş sebze ve meyve haline günlük ortalama 1.300 civarında tır ve kamyon mal getiriyor. Kaba bir hesapla 45 bin ton sebze ve meyve girişi oluyor şehri beslemek için; 45 milyon kilo başka bir deyişle. Dünya nüfusu için ölçeklendirdiğimizde hesap makineleri bile yetersiz kalır sebze ve meyve gereksinimi karşısında.
Merkezi hükümetlerin tarım politikaları yanında belediyeler de bu konu üzerinde yoğunlaşmaktalar ülkemizde. Fatih Maçoğlu’nun Ovacık Belediye Başkanlığı zamanında yaptıkları ve İzmir genelinde ortaya konan çabalar güzel ve yapıcı örnekler. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘’ Başka Bir Tarım Mümkün ‘’ sloganıyla yaşama geçirdiği projeler 15 yıllık bir geçmişe uzanıyor. Ata Tohumlarının ‘’ Tohum Takas Şenlikleri ‘’ aracılığıyla yerel üreticiye ulaştırılarak alım garantili sözleşmelerle desteklenmesi projelerin ana eksenini oluşturmakta.
Konuyla ilgili TC. Bornova Belediyesi ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi uzun süren çalışmalarının sonuçlarını almaya başlamanın haklı gururu içindeler. İzmir Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer’in de katılımıyla Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Göksel Eralp önderliğinde ‘ Kınalı Bamya ‘ hasadı yapıldı hafta içinde.
Bornova Kınalı Bamyası Anadolu coğrafyasının en eski bamya türlerinden biri. Genelde Ege’nin kıyı kesiminde çok az miktarda ekimi yapılıyor. Çıkış yeri Bornova’nın verimli ovası olan bu Ata Tohumu bamya türü plansız kentleşmenin vurduğu kadim bir sebzemiz. Göksel Eralp ve Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yıllar süren tohum takasının yerelde çalışkan emekçileri.. Sayın Eralp verdiği kısa demeçte; hasadı yapılan bamyanın Salı ve Cuma günleri Bornova Çarşısı’nda kurulan Üretici Pazarı’nda yaş olarak satışa sunulduğunu, konserve olarak da kooperatifin mağazasında halkla buluşturulduğunu belirtti.
Kaynak: trhaberler.com / Salim Yılmaz