288 gündür ölüm orucundaydı!

Grup Yorum üyesi Helin Bölek ölüm orucunda hayatını kaybetti!

Grup Yorum üyesi Helin Bölek ölüm orucunda hayatını kaybetti! Grup Yorum üyesi Helin Bölek tam 288 gündür ölüm orucundaydı!

Grup Yorum'un 288 gündür ölüm orucunda olan üyesi Helin Bölek'in hayatını kaybettiği açıklandı.

2016 yılında tutuklanan Bölek, iki yıl hapiste kaldıktan sonra tahliye edilmiş, tutukluyken başlattığı süresiz, dönüşümsüz açlık grevini ölüm orucuna dönüştürmüştü.

Bölek'in ölüm haberi Grup Yorum'un sosyal medya hesaplarından duyuruldu.

Helin Bölek, 2016 Kasım ayında İstanbul'da, İdil Kültür Merkezi'ne düzenlenen bir polis operasyonu sırasında grubun yedi üyesiyle birlikte 'polise mukavemet, hakaret ve terör örgütü üyesi olma' suçlamalarıyla önce gözaltına alınmış ardından da tutuklanmıştı.

Tutuklanan müzisyenlerden Helin Bölek'in yanı sıra Bahar Kurt, Barış Yüksel, İbrahim Gökçek ve Ali Aracı cezaevinden yaptıkları bir açıklama ile yaşadıkları baskılar, uygulanan konser yasakları, kültür merkezlerine yapılan baskınların son bulması için 17 Mayıs 2019 tarihinde 'süresiz ve dönüşümsüz' açlık grevine başladıklarını duyurdular.

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde 20 Kasım 2019 tarihinde görülen duruşmada, "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla yargılanan grup iki üyesi, Bahar Kurt ve Helin Bölek tahliye edilmişti.

İki müzisyen, süresiz açlık grevi eylemlerini tahliyeden sonra da sürdürmeye devam ettiler.

Grubun bir diğer üyesi olan İbrahim Gökçek, açlık grevinin 199. gününde, ölüm orucuna başlamış, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalamayacağı raporuyla 24 Şubat tarihinde tahliye olmuştu.

Grubun cezaevindeki iki üyesi Barış Yüksel ve Ali Aracı da süresiz açlık grevi eylemlerini sürdürüyorlar.

Ölüm orucundaki Helin Bölek 288, İbrahim Gökçek de 290'nıncı günündeydi.

'Kendimize zarar verme heveslisi değiliz, görülmesini duyulmasını istiyoruz'
Helin Bölek, GazeteDuvar'da Hacı Bişkin'e vermiş olduğu bir röportajda yaptığı işin doğruluğuna haklılığına inanan insanın o işi gerçekleştirme adına göze alamayacağı şey olmadığını söylemişti:

"Elbette açlık grevi ilk başvurulan yol değildir... Açlık grevi zarar verir diyenler yaşadığımız onlarca gözaltının, işkencenin, gazın, copun, tutsaklıkların sağlığımızda yol açtığı tahribatlardan verdiği zararlardan bahsetmiyor. Kendimize zarar verme heveslisi değiliz, görülmesini duyulmasını istiyoruz."

11 Mart tarihinde ölüm orucu eylemini sürdüren Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in kaldığı eve polisler tarafından basılmış, her iki müzisyen baskın sonrası sonrası zorla hastaneye götürülmüştü.

Avukatları, müvekkillerinin rızasının yokluğu gözardı edilerek yapılacak bir müdahale sonucunda meydana gelebilecek her olumsuzluk karşısında, müdahaleyi gerçekleştiren doktorların ve buna zorlayan polislerin uluslararası anlamda sorumlulukları doğacağını belirten bir açıklama yapmıştı.

İçişleri Bakanlığı'nın arananlar listesinde yer alan 'Grup Yorum'un iki üyesi Selma ve İnan Altın çifti ise 2014 yılında Fransa'ya iltica etmişti.

1985 yılında kurulan Grup Yorum'un birçok üyesi, farklı zaman dilimlerinde tutuklanmış veya gözaltına alınmıştı.

DİĞER ÜYENİN AÇLIK GREVİ SÜRÜYOR

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in açlık grevi ise sürüyor. Bölek ve Gökçek, 11 Mart’ta polis zoru ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmış, ancak tıbbı müdahaleye izin vermemeleri üzerine eylemlerini sürdürdükleri Direniş Evi’ne geri getirilmişlerdi.

Helin Bölek’in annesi Aygül Bilgi,  “Gece uyku uyuyamıyor, çünkü sinir uçları iltihaplandı, çok acı çektiği için uyku diye bir şey yok. Kızımın yeniden türkü söylemesini çok istiyorum. Çocuğumun ölmesini istemiyorum. O pırıl pırıl insanları sahnede görmek istemez misiniz? O yüzden rica ediyorum, konuşmamı duyan herkes bir şeyler yapsın ama hızlı yapsın” ifadelerini kullanmıştı.