Milimetrenin binde biri Nanometre boyunda robot üretildi!

Bilim ve teknoloji dünyası, küçük robotlar yapma konusunda uzun zamandır aktif olarak çalışıyordu. Bu alanda başarılı birçok örneklerde bulunmakta. Ancak bu yaşanan son gelişme bilim dünyasında çığır açacak nitelikte. Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları, metrenin milyarda biri olan nanometre boyutunda robot üretildi.

Boyutları 100 ila 250 mikrometre boyutunda olan bu robotlar, karınca kafasından bile çok daha küçük. Aynı zamanda kendi başlarına otonom şekilde hareket edebilen temel düzeyde elektronik “beyinlere” sahip. Yani dışarıdan harici hiçbir kontrole ihtiyaç duymadan hareket edebiliyorlar. Daha önce yapılmış olan benzer robotlar ise hareket edebilmek için elektrik akımına veya doğrudan robotlar üzerinde belirli alana odaklanan lazer ışınlarına bağımlı bir şekilde hareket edebiliyorlardı. Paylaşılan detaylara göre robot, üç ana sistemden oluşuyor. Bunlardan biri, ışıktan güç almasını sağlayan fotovoltaik hücre, diğeri bu gücü kontrol etmek ve yönlendirmek için küçük bir entegre devre ve son olarak hareket etmek için kullandığı bir dizi menteşeli bacak. Mikro robotların iki veya altı ayaklı versiyonlarında basit düzeyde hareket edebilirken dört ayaklı “dogbot” olarak adlandırılan versiyonunda ise hareket hızı lazer atımlarıyla hızlandırılabiliyor. Yani saç teliniz üzerinde vals yapacak kadar küçük ve hızlı bir mikro robot.

Tıp Dünyasını da  Değiştirebilir 
Gün gelecek robotlar sağlık sorunlarını vücudumuzun içinden tedavi edebilecekler. Üniversitenin açıklamasına göre  yakın gelecekte mikrobotlar veya mikro robotlar, ilaçların hedeflenen noktaya tesliminden  zorlu cerrahi işleme, günümüz teknolojisinde ulaşılması güç olan tıkanık damarlara kadar birçok alanda kullanılabilecekler. Öte yandan sadece sağlık değil çevresel temizlik noktasında da bu ürünlerin kullanılması mümkün olacak. 

“Tüy kadar hafif tahta gibi sert” söylemini bu robotlar için kullanmak çokta yanlış olmaz. Zaten bilim dünyası da günümüz dünyasının sihri değil midir ?