Ramazan ayı ne zaman? İşte ilk orucun tutulacağı tarih…

Kur'an'da ve hadislerde, anlam ve önemi birçok kez anlatılan üç ayların sonuncusu Ramazan ayı geliyor. İslam'ın beş şartından biri olan oruç ibadeti Ramazan ayında Müslümanlara farzdır. Ramazan ayı ne zaman? İşte ilk orucun tutulacağı tarih…

Kur'an'da ve hadislerde, anlam ve önemi birçok kez anlatılan üç ayların sonuncusu Ramazan ayı geliyor. İslam'ın beş şartından biri olan oruç ibadeti Ramazan ayında Müslümanlara farzdır. Namazın, orucun, sevginin, bereketin, yardımlaşmanın iç içe geçtiği Ramazan ayı sevinç ve heyecan içinde bekleniyor. Peki 2019 Ramazan ayı ne zaman? İşte Ramazan ayı başlangıç tarihi…

RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLAYACAK, NE ZAMAN BİTECEK?

Ramazan'ın 1. günü ise 5 Mayıs 2019 pazar günü başlayacak. 4 Haziran, Salı 2019 günü ise son gündür.

3 Haziran Pazartesi ise Ramazan Bayramı arefesidir.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Bu yıl Kadir Gecesi 31 Mayıs Cuma gününe denk geliyor.

RAMAZAN BAYRAMI

Ramazan Bayramı tatili 3 Haziran 2019 Pazartesi günü saat 13.00'te başlayıp 6 Haziran 2019 Perşembe günü sona erecek.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet Ramazan ayında sahura kalkmak ile ilgili merak edilenlere açıklık getirdi:

“Sahura kalkmamak ‘günah’ değil. Ama sahur’a kalkmak ve sahur yapmak çok büyük sevap” denildi. Sahur’da bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmanın iyi olacağı söyleniyor. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder.”

RAMAZAN AYINDA TUTULAN ORUCUN ÖNEMİ

Bakara Suresi’ne göre Kur’an’ın İslam peygamberi Hazreti Muhammed’e (sav) gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! ” (Bakara 185)

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.