Şevval ayı orucu kaç gün tutulmalıdır? Şevval ayında yapılacak ibadetler...
11 ayın sultanı Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında hangi ibadetler yapılmalıdır? Şevval ayında oruç tutmanın bir sene oruç tutmuş gibi sevaba vesile olması nedeniyle bu ayın önemi son derece büyüktür. İşte Şevval ayında yapılacak ibadetler tutulacak oruçlar...
11 ayın sultanı Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında hangi ibadetler yapılmalıdır? Şevval ayında oruç tutmanın bir sene oruç tutmuş gibi sevaba vesile olması nedeniyle bu ayın önemi son derece büyüktür. İşte Şevval ayında yapılacak ibadetler tutulacak oruçlar...
Şevval ayı Hicri Takvim'in 10. ayıdır. Ramazan ayının bitimiyle başlar. Müslümanların sıcak bir ilgiyle karşıladığı bu önemli ayda Şevval ayı orucunun ne zaman ve nasıl tutulacağı, Müslümanlar için öneminin ne olduğu ile ilgili tüm detayları sizin için derledik. Peki 6 gün orucu peş peşe mi tutulur? Şevval ayında tutulan oruç kazaya sayılır mı? İşte tüm merak edilenler...
ŞEVVAL AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Şevval ayında 6 gün oruç tutmayı tavsiye etmiş ve bu orucun faziletlerinden bahsetmiştir.
6 günlük oruç Ramazan Bayramı’nın birinci günü hariç Şevval ayı içerisinde peş peşe veya birlikte tutulabilir. Ramazan Bayramı’nın ilk günü yani Şevval Ayı’nın birinci günü oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Bununla birlikte tek başına Cuma veya tek başına Cumartesi günü de oruç tutmak aynı şekilde mekruh sayılmıştır.
Yani Şevval ayı orucu 16 Haziran tarihinden itibaren bu yıl Şevval ayı 29 gün sürdüğü için 13 Temmuz gününe kadar peş peşe ya da ayrı olmak üzere tutulabilir.
ŞEVVAL ORUCUNA(6 gün orucuna nasıl niyet edilir) NASIL NİYET EDİLİR?
Bildirilen günlerde nafile oruç tutarken kazaya da niyet etmeli, yani (İlk kazaya kalan Ramazan orucumu tutmaya, Niyet ettim Allah rızası için Şevval orucunu tutmaya) demelidir. Kaza orucumuz olmasa bile, böyle niyet etmenin hiç mahzuru olmaz. Kazamız yoksa zaten nafile olur. Mübarek günlerde, oruç tutarken her zaman kazaya niyet etmeliyiz.
Sırasıyla Hicri aylar şöyle:
Muharrem
Safer
Rebiülevvel
Rebiülahir
Cemaziyelevvel
Cemaziyelahir
Recep
Şaban
Ramazan
Şevval
Zilkade
Zilhicce
NAFİLE İBADETLERLE FARZLARDAKİ EKSİKLİKLER TELAFİ EDİLİR
Farz olan Ramazan orucunun dışında, oruç tutmanın faziletli oldurulan bildirilen günlerde ve senenin sair günlerinde nafile oruç tutmak güzeldir. Üç aylara girildiğinde orucu artırmak hem Receb ve Şâban aylarında oruç tutma faziletine vesile olacak hem de Ramazan orucuna hazırlık olacaktır.
Nafile ibadetlerin, farzlarda söz konusu olan eksiklikleri tamamlamak gibi bir yönü de vardır. Bu durum hadis-i şerifte şöyle ifade edilmiştir: “Kıyamet günü, Müslüman kulun ilk hesaba çekileceği şey, farz namazdır. Eğer bunu tam kılmışsa, mesele yok. Aksi takdirde meleklere, ‘Bakınız onun nafile namazları var mı?’ denilir. Eğer nafilesi varsa, farz namazları nafilelerinden ikmal edilir. Sonra diğer farz ameller için de bunun gibi yapılır.”[5] Hadis-i şerifte müstakil olarak ‘namaz’ ibadetinden bahsedilmişse de şarihlerin beyanına göre aynı durum, aralarında farz-nafile münasebeti olan ibadetlerin tamamı için de geçerlidir.