Tarihte 14 Ekim

1925 - Türkiye'de ilk betonarme köprü, Menderes Nehri üzerinde yapıldı.

rnTürkiye'nin ilk betonarme köprüsü İzmir de, Ödemiş – Adagide yolunda Küçük Menderes nehri üzerinde yapılmıştır.

Her biri 26 metre açıklığında Kuşak kemer tipinde üç gözlüdür. Bu köprü tipinde her ayakta genleşme derzi vardır ve her açıklık bağımsız çalışır.

Zeminin yeterince sağlam olmaması ve belirli bir değere kadar ayakların oturma yapması durumunda yapısal sorun yaşamamak için kuşak kemer tercih edilmiştir. Kuşak kemer tipi köprüde kemer üzengi seviyesinde gergi adı verilen kiriş ile bağlanır. Esasında bir makas sistemi oluşturularak kuvvetler yapı içinde dengelenir. Kenarayaklara sadece düşey yük etki eder.

rnKöprü, mühendis okulu eski betonarme öğretmeni Galip Sinap tarafından projelendirilmiştir.

Mehmet Galip Sinap (1888-1962) École des Ponts et Chaussées (Paris) mezunudur. Bu teknoloji üniversitesi, köprü alanında bir çok isim yetiştirmiş Perronet tarafından kurulmuş ve döneminde "ekol yaratan" bir okuldur.rn

Mühendis Mekteb-i Alisi’nde ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nde, 1919-1922 yılları arasında betonarme öğretmenliği yapmıştır. İzmir’in ilk betonarme yapılardan Büyük Kardiçalı Han'ın (1928) betonarme projesi de kendisi tarafından hazırlanmıştır. rn

Türkiye Mühendislik Haberleri . 1 Mayıs 1962 sayısında ölüm ilanı bulunmaktadır.

Köprünün yapımına 1924 yılında başlanmış ve 1925 yılında bitirilmiştir. Sadece köprünün yapım bedeli 51.596 liradır. 11.5m açıklığındaki boşaltma gözleri ve dolgular ile beraber toplam 64073 liraya tutmuştur.