Tarihte 14 Ekim

1933 - Adolf Hitler, Cenova Silahsızlanma Konferansı'na katılmayacağını ve Milletler Cemiyeti'nden ayrılacağını açıkladı.

Adolf Hitler'in dış politikası, savaşı kullanarak bir Avrupa İmparatorluğu kurmayı hedefliyordu. Bu politika Almanya'nın askerî kabiliyetinin genişletilmesini gerektiriyordu. 1932'de başlayan Cenevre Silahsızlanma Konferansı silahlanmanın azaltılması hakkında müzakereler düzenleyerek Avrupa'da yeni bir savaşın patlak vermesini önlemeye çalıştı. Hitler, Kasım 1933'te Almanya'nın konferanstan çekilmesini sağlayarak silahsızlanma çabasını sekteye uğratmayı denedi. Aynı zamanda Milletler Cemiyeti'nden ayrılarak da, uluslararası arenada toplu güvenlik kavramına karşı çıktı. Bunların yerine Nazi Almanya'sı geniş çapta askerî inşa programına başladı.

TÜRKÇE TAM METİN

“Hükümetim adına, size şunları iletmekten onur duyarım: ‘İlgili güçlerin silahsızlanma konusunda yaptıkları müzakereler ışığında, artık Silahsızlanma Konferansı'nın genel silahsızlanma hedefine ulaşamayacağı aşikardır'”. Konferans'tan ayrılmasının yanı sıra, Almanya, Milletler Cemiyeti'nden de çekilmiştir. Vahim bir durum. Savaşın [köpekleri] Avrupa'da bir kez daha serbest kalacak mı? Hendersen asık bir suratla Alman ültimatomuna verilen yanıtı okur: “Geçerliliğini kabul edemeyeceğim nedenlerden ötürü, böylesi talihsiz bir kararın hükümetiniz tarafından alınmış olmasından dolayı üzüntümü bildiririm. Hendersen, Silahsızlanmanın Azaltılması ve Sınırlandırılması Konferansı Başkanı”.

rn rnrnrn