Tarihte 17 Kasım

1988 - Azerbeycan Milli Direniş Günü

rnSovyetler Birliği yönetiminden ayrılmak ve bağımsızlık talebiyle başkent Bakü'nün merkezinde günlerce süren mitinglerin başlatıldığı gün, Azerbaycan'da Milli Diriliş Günü olarak kutlanıyor.

Başkentin merkezindeki Azatlık Meydanı'nda 17 Kasım 1988'de başlayan mitinge yüz binlerce insan katılırken, miting 18 gün sürdü. Bağımsızlığın kazanılması sürecinde en önemli çıkış noktalarından birini oluşturan miting, yapılan konuşmalarda 1918-1920 yıllarında faaliyet gösteren Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin anılması, bugün de kullanılan Azerbaycan bayrağının yıllar sonra ilk kez meydanlara çıkarılması gibi gelişmelerle Türkiye ve dünya kamuoyunun büyük ilgisini çekti.

rnMitingler Sovyetler Birliği coğrafyasında görülmemiş en büyük protesto gösterileri oldu. Gösterilerde Azerbaycan`ın SSCB`den ayrılmasının önemi vurgulandı.

rn22 Kasım tarihinde Moskova`nın emriyle Sovyet ordu birlikleri Bakü`ye girdi. Sokağa çıkma yasağı uygulandı, ama Azerbaycan halkı protesto gösterilerini durdurmadı. 5 Aralık 1988 tarihinde Moskova Yönetimi askeri güç ve zırhlı araçlar kullanarak göstericileri dağıttı.rn

Milli Diriliş Günü, Azerbaycan`da milli kurtuluş mücadelesinin başlangıç tarihi olarak kutlanıyor, bu mücadele Azerbaycan halkının bağımsızlığını yeniden kazanmasıyla sonuçlandı. Milli Diriliş Günü, Azerbaycan'daki resmi tatil günleri arasında yer alıyor.