Tarihte 9 Kasım



1968 - Illinois depremi meydana geldi.rn

1968 Illinois depremi (veya "New Madrid olayı") ABD'nin Illinois eyaletinde en şidetli kaydedilen depremdir. 9 Kasım günü saat tam 11.02 başlayan depremin şiddeti 5.4 olarak ölçülmüştür.Deprem sonrasında hiçbir ölüm gerçekleşmemesine rağmen binalar yoğun hasar görmüş ve birçok yapının bacaları yıkılmıştır. 580.000 mil kare (1.500.000 km²) lik bir alanı etkileyen sarsıntı 23 Eyalet de hissedildi. Bilim insanları bu depremin nedenlerini araştırırlen Güney rnrn

Illinois Havzasın da Cottage Grove Fay hattını keşfettiler. Fay hattının bulunduğu kesimde milyonlarca yırtılma tespit edildi.

Deprem bölgeyi 9 Kasım 1968 Cumartesi günü saat 11.02 de vurdu.Sarsıntının merkezi Hamilton County'nın biraz kuzaybatısı Illinois-Indiana sınırına, yaklaşık 120 mil (193 km) doğusu olarak kayıt edildi. Depremin merkezine en yakın olan yerleşim yerleri ise alçak tepeler üzerine kurulmuş birkaç küçük kasaba idi.Bilim insanları bu fay hattında ki yırtılmayı güçlü olarak nitelendirmişlerdir.Deprem sırasında, yüzey dalgası ve cisim dalgası büyüklükleri sırasıyla 5.2 ve 5.54 olarak ölçüldü.Depremin büyüklüğü Richter ölçeğine göre 5.4 ulaşmıştır. Sarsıntının yerin 25 km.derinliğinde meyadana gelmiştir.

Deprem 23 eyalet tamamı ile hissetti ve 580.000 mil kare (1.500.000 km²) bir bölgesyi etkiledi.Pennsylvania ve Batı Virginia, güneyinde Mississippi ve Alabama, Toronto, Kanada kuzey ve batı Oklahoma ve doğu bölgesinin tamamı sallandı. En kötü etkilenen bölge olan Evansville, St Louis Chicago olmuş, ancak önemli bir hasar gerçekleşmemiş ve ölüm olmamıştır;. Sadece bir çocuk evinden düşen malzemelerle yaralanmıştır.rnrnHasar Illinois, Indiana, Kentucky, Tennessee ve Iowa ile sınırlı kaldı. Bu bölgelerde düşmüş bacalar, temel çatlakları, yıkılmış korkuluklar ve devrik mezar taşları oluşmuştur.