Tarikte 16 EKİM

1978 - Polonyalı kardinal Karol Wojtla, II. Jean Paul olarak Papa seçildi.

rnII. Ioannes Paulus (asıl ismiyle Karol Józef Wojtyła, 18 Mayıs 1920 - 2 Nisan 2005), Katolik kilisesinin Polonya kökenli ilk Papa'sı. 27 Nisan 2014'te günün papası olan I. Franciscus tarafından Roma'da Aziz Petrus Bazilikası'nde yapılan büyük bir ayin ve merasimle Katolik Kilisesi Azizi olarak ilan edilmiștir.

rnVI. Paulus'un ölümünün ardından Vatikan'daki papalık seçimi, 26 Ağustos 1978'de papalığa I. Ioannes Paulus'un geçmesiyle sonuçlandı. Ancak yeni papa, bu görevde sadece 33 gün kalabildi. Papa I. Ioannes Paulus, 28 Eylül 1978'de Vatikan'a göre eceliyle vefat etti. Başka bir iddiaya göre ise bir iç hesaplaşma neticesinde zehirlenerek öldürülmüştü.

rn16 Ekim 1978'de Papa seçilen Wojtyła, bu yeni görevde kendisi için seçtiği ismi, selefinden esinlenerek belirledi. II. John Paul adını alarak Papalık tahtına geçti ve 455 yıl sonra Vatikan dışından gelen ilk Papa oldu.

rnII. John Paul'ün, Berlin Duvarı'nın yıkılışı ve iki Almanya'nın birleşmesi ile Doğu Bloku ve Varşova Paktı'nın çöküş süreci ve SSCB'nin dağılması sürecinde büyük rol oynadığı biliniyor.