Türkiye'ye yenilenebilir enerji için 8 yıl yeter!
Türkiye'ye yenilenebilir enerji için 8 yıl yeter!
Temiz Enerji Platformu ve Türkiye Çevre Platformları, Ankara'da enerjide ulusal ve uluslararası son gelişmeler konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan da katıldı. Bölge platformlarının çalışma raporlarının, termik santral karşıtı çalışmaların ve Sinop, İğneada ve Akkuyu'da yapılmak istenen nükleer santrallare karşı yapılan çalışmaların da görüşüldüğü toplantıda söz alan Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Tanay Sıdkı Uyar, “1980 yılından itibaren ABD, İngiltere ve Japonya rüzgar türbinleri ve güneş pilleri teknolojisini geliştirmeye ve bir yandan da kullanmaya başladı. Teknolojinin gelişimi giderek hızlanmaya başladı. Teknolojinin gelişimi sonucu güneş pilleri ilk yapıldıkları günden bugüne otuz misli ucuzladı” ifadesini kullandı.
Almanya'nın 3 katı
“1970'deki petrol krizi bize enerjinin etkin kullanımını öğretti” diyen Uyar, “Nükleer santrallerini kapatma kararı almış olan Almanya 2050'de yalnızca yenilenebilir enerji kullanacak. Bunun bir adımı olarak ülkedeki tüm çatıları güneş pilleriyle kaplamaya çalışıyor. Bir çok Alman vatandaşının her yıl güneşlenmek için geldiği Türkiye, Almanya'dan üç misli fazla güneş görmektedir. Bu da Almanya'da döşenen bir ünite güneş pili, bir birim enerji üretiyorsa aynı ünite Tükiyede üç birim enerji üretecektir yani üç misli daha ucuz enerji üretecek demektir. Bir ülkenin doğru bir enerji planlaması yapabilmesi için enerji – ekonomi – çevre karar modeli oluşturması gerekir ki yanlış yatırımlar yapmasın. Marmara Üniversitesi böyle bir çalışmayı Türkiye için yapmıştır ve isteyenler bu çalışmadan yararlanabilir” şeklinde konuştu.
Yeter ki yöneticiler istesin
Tunay Sıtkı Uyar, “Güneş ve rüzgar açısından çok şanslı olan ülkemiz, eğer yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmek isterse bunu 7 – 8 yıl içinde başarabilir. Türkiye yeterli kaynağa ve teknolojiye sahiptir. Sadece karar vericilerin bu yönde karar vermesi gerekmektedir. Ne yazık ki Türkiyede karar vericiler petrolü, kömürü ve nükleeri daha çok sevmekte ve lisans vermeyerek rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarını engellemektedir” ifadesini kullandı.