Anasayfa /  Foto Galeri

Avrupa Birliği Tarihçesi

Avrupa Birliği Tarihçesi - Sayfa 1

Peki Avrupa Birliği kuruluş aşamasına gelinceye dek hangi yollardan geçti? Avrupa Birliği'nin kuruluş yolculuğunda kritik tarihler nelerdi? Detaylar haberimizde...rn

Avrupa Birliği Tarihçesi - Sayfa 2

28 Eylül 1992 Avrupa Birliği'nin kuruluş yıldönümü.. Ya da doğum günü de diyebiliriz.

Avrupa Birliği Tarihçesi - Sayfa 3

AVRUPA BİRLİĞİ ÖNCELERİ SADECE FİLOZOFLARIN HAYALLERİNİ SÜSLÜYORDU

Birleşmiş Avrupa ülküsü, gerçek bir siyasi projeye dönüşüp ülkelerin hükümet politikalarında uzun vadeli bir hedef haline gelmeden önce, sadece filozoflarla önsezili kimselerin düşüncelerinde yaşıyordu. Avrupa Birleşik Devletleri hümanist ve barışçı bir hayalin parçasıydı. Avrupa yüzyıllarca, sık sık yaşanan kanlı savaşlara sahne oldu. 1870-1945 yılları arasında Fransa ve Almanya üç kez savaştılar. Bu savaşlarda birçok insan yaşamını kaybetti. Bu felaketler üzerine bazı Avrupalı lider ve düşünürleri, barışın sürdürülebilmesinin tek yolunun, ülkelerinin ekonomik ve siyasi yönlerden birleşmesi olduğu fikrine vardılar. Avrupa'da ulusal uzlaşmazlıkları aşabilecek bir örgütlenmenin kuruluşu İkinci Dünya Savaşı sırasında totaliter yönetimlere karşı savaşan direniş hareketlerinden kaynaklandı.

Avrupa Birliği Tarihçesi - Sayfa 4

SCHUMAN PLANI

kinci Dünya Savaşı sonrasında, Avrupalı devlet adamlarının Avrupa'da kalıcı bir barış oluşturma çabaları hız kazandı.Robert Schuman (Fransa Dışişleri Bakanı), Eski Milletler Cemiyeti Genel Sekreteri Jean Monnet'in tasarısına dayanarak, 9 Mayıs 1950 tarihinde, Avrupa Devletlerini, kömür ve çelik üretiminde alınan kararları bağımsız ve uluslarüstü bir kuruma devretmeye davet etti. Schuman Planına göre, Avrupa'da bir barışın kurulabilmesi için Fransa ve Almanya arasında yüzyıllardır süregelen çekişmenin son bulması gerekiyordu. Bunun yolu ise, söz konusu kurumun gözetiminde, ortak kömür ve çelik üretimini sağlamak ve bu örgütlenmeyi tüm Avrupa devletlerinin katılımına açık tutmaktı.