Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Bazı illerde 'vampir kelebek' kabusu! Vampir kelebek nedir?

Gün itibariyle İstanbul'un birçok ilçesinde görülen vampir kelebek, bugün hakkında en çok arama yapılan konularının başında yer alıyor. Peki, vampir kelebek nedir, ne yapar ve insana zarar verir mi? İşte, merak edilen soruların yanıtları...

Abone ol
Abone ol 07 Ağustos 2022 21:25

Ricania simulans adıyla da bilinen vampir kelebekler vatandaşları endişelendirdi. Yurdumuzun bazı illerinde görülen ve etkisini hissettiren vampir kelebeklere ilişkin bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik...

VAMPİR KELEBEK NEDİR?

Vampir kelebek (Ricania simulans) halk arasında yalancı kelebek olarak da bilinir. 1851 yılında keşfedilen bir çekirge türü olan vampir kelebek, Karadeniz Bölgesi'nde sık sık görülüyor.

Vampir kelebeklerin dişisinin boyu yaklaşık 10,5 mm, kanat açıklığı 14,5 mm’dir. Erkeğin boyu ise yaklaşık olarak 8,8 mm, kanat açıklığı 13 mm, kanatları ve pronotumu dişiye göre biraz daha açıktır. Dişi ve erkek bireylerin kanatları üzerinde enine, öndeki biraz daha kısa olmak üzere açık gri renkte iki bant bulunur. Alt kanatlar bantsız ve şeffaftır. Kanatlar istirahat halinde çatı şeklinde durur. Yumurta 0,97 mm boyunda ve 0,46 mm eninde, oval ve soluk renktedir. Yumurtalar konukçu kabuğu içine tespih tanesi gibi dizilir.

VAMPİR KELEBEK ZARARLI MI?

Bu hayvanlar insanlara karşı zararlı değil. Ancak ergin ve nimfleri tek yıllık bitkilerin toprak üstü aksamlarında, çok yıllık bitkilerin sürgün ve meyvelerinde emgi yaparak zararlı olur. Erginler ise yumurta bıraktığı konukçusunda sürgünlerin ve bitkinin diğer organlarının kurumasına da neden olur. Ayrıca beslendiği bitkilerde tatlımsı madde salgılayarak fumajine neden olur.

VAMPİR KELEBEKLERE NASIL ÖNLEM ALINIR?

Vampir kelebeklerin daha fazla yayılmasını engellemek için ilaçlama yapılabiliyor. Bunun yanı sıra alınabilecek diğer ufak önlemler de mevcut. Bunun için kelebeklerin yumurtalarını bıraktıkları dallar budanmalı, önceki yıldan kalan çalı çırpı toplanarak yok edilmeli.

Yorumlar
Çok Okunanlar