Canan Karatay'dan ramazan önerileri
Prof. Dr. Canan Karatay, aç kalınarak, sahura kalkmadan oruç tutmanın son derece sakıncalı olduğunu belirterek kilo vermek için oruç tutmamak gerektiğini, sonrasında verilen bu kiloların fazlasıyla geri alındığını söyledi. Bu şekilde davranısanız sağlıklı bedene sahip olamazasınız. Ramazan ayı için de sizler için önerileri var...
Canan Karatay ramazanda en büyük problemin susuzluk olduğunu söyleyerek, pek çok kişinin sahura kalkmadan oruç tuttuğunu, ancak sahur yemeğinin bir kahvaltı görevi yaptığını dile getirdi. Karatay, kahvaltının 24 saat içinde en önemli öğün olduğunu ve kuvvetli, sağlıklı aynı zamanda doyurucu olması gerektiğini vurguladı.
Sağlıklı protein ve karbonhidratlar yenmeli
Canan Karatay, sağlıklı protein olarak yumurta, peynir ve yoğurt tüketilebileceğini, sağlıklı karbonhidrat olarak fındık, fıstık, ceviz, badem ve kuru meyvelerin tercih edilebileceğini aktararak, şöyle devam etti:
Sağlıklı yağlar, ev yapımı ya da köy tereyağı ve zeytin yağlarıdır. Örneğin tereyağında pişirilmiş iki yumurta, bir avuç içi kadar beyaz peynir, yanında bir çay bardağı kadar ceviz içi, 10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesinin içine tereyağı, peynir, domates, salatalık eklenerek 10-15 zeytinle birlikte yenilebilir. Yanında bol süt, şekersiz çay, ayran içilebilir. Bir kahve fincanı taze sıkılmış meyve suyu karbonhidrat (früktoz) ve günlük C vitamini kaynağı olarak yeterli olur. Fazlasına gerek yok. Ayrıca tatlı ve reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemeli.
"Sahura kalkmadan oruç tutmak sakıncalı"
Prof. Dr. Karatay, aç kalınarak, sahura kalkmadan oruç tutmanın sakıncalı olduğunu belirterek, "Kişiler bu dönemde kilo verse bile -ki genellikle ramazanda bazı kişiler kilo vermek amacıyla oruç tutar- bu doğru değil ve son derece sakıncalı. Aç kalarak kilo verilmiş olsa bile daha sonra fazlasıyla geri alınır. Bilimsel olarak, bu olay karaciğer ve pankreası yorup yağlandırdığı için sağlığa zararlıdır" görüşünü dile getirdi.
"Bir avuç pide yenebilir"
Bilimsel çalışmaların, ileri yaşlarda ortaya çıkan dejeneratif kronik hastalıkların tümünün karaciğer ve pankreasın yağlanması nedeniyle normal çalışamadıklarından kaynaklandığını gösterdiğini vurgulayan Karatay, şunları kaydetti:
İftarda bir avuç içi kadar sıcak pideyle doğal köy tereyağı, peynirle birlikte sağlıklı bir şekilde yenebilir. Pidenin glisemik indeksi yüzde 100 olduğu için aniden kan şekerini yükseltir ve yemekten 1-2 saat sonra halsizlik, yorgunluk ve uyku hali meydana gelir. Aşırı pide yemek karaciğer ve pankreasta yağlanmayı arttırır. Tereyağı ve peynirin glisemik indeksi sıfırdır. Boş midede koruyucu etkisi vardır. Bu nedenle zararlı değil, faydalı ve sağlıklıdır. Tereyağı ve peynir, uzun süre tokluk hissi verdiği için, oruç tutanlara güç, kuvvet ve dinçlik sağlar. Acıkma ve halsizlik hissi gün boyu oluşmaz.