Anasayfa /  Politika /  Saadet partisi

Ceza infaz indirimine Saadet Partisi'nden tepki ! 17 madde...

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, ceza infaz indirimi ile ilgili önerilerini paylaştı. Karamollaoğlu, "İnfaz düzenlemesi mevcut haliyle toplumsal barışı tesis edecek anlayıştan uzak." dedi.

Abone ol
Abone ol 27 Mart 2020 17:57

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, gündem maddelerinden olan af yasası ve ceza infaz indirimi düzenlemesi hakkında partisinin düşünce, tespit ve önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

Saadet lideri Karamollaoğlu, "Af düzenlemeleri dönem dönem toplumsal bir ihtiyaç olarak kendisini gösterebilir. Nitekim bugün 213 bin kapasiteli cezaevlerimizde 292 bin kişi kalmaktadır. Ancak burada nihai amaç cezaevlerindeki doluluğu azaltmak değil toplumsal bir talebi, adalet ve vicdan zemininde gidermek olmalıdır." dedi. 

 

CEZA İNFAZ İNDİRİMİNİ HUKUK KOMİSYONUNDA ELE ALDIK
Saadet Partisi Genel Merkezinde hükümetin hazırladığı "Ceza İnfaz İndirimi Düzenlemesi" hakkında konuşan Temel Karamollaoğlu, "Saadet Partisi sorumlu muhalefet anlayışı gereği sürece katkı yapmak adına mevcut düzenlemeyi hukuk komisyonunda ele almış ayrıca Türkiye’nin en yetkin hukukçularıyla istişare ve değerlendirmelerde bulunmuştur." ifadelerini kullandı.

İNFAZ İNDİRİMİ ADALETİ ZEDELEYECEK DÜZENLEMELER İÇERMEKTEDİR
 Karamollaoğlu, "Kamuoyuna yansıyan ceza infaz düzenlemesi mevcut haliyle toplumsal barışı tesis edecek bir anlayıştan uzaktır. Tam tersi toplumsal vicdanı ve adalet duygusunu zedeleyecek düzenlemeler içermektedir. Düzenlemeler Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olmayacak şekilde yapılmalıdır, eşitlik ve adalet duygusunu zedeleyecek bir düzenleme Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir." değerlendirmesinde bulundu.

İNFAZ İNDİRİMİ POPÜLİST YAKLAŞIMLA ELE ALINMAMALI
"Af meselesi ciddi bir iştir. Bu tür düzenlemeler toplumsal etkileri düşünülmeden, popülist bir yaklaşımla ele alınmamalıdır." diyen Karamollaoğlu, "Adalet cezaevlerini boşaltarak değil, suç üreten iklimi düzelterek sağlanır. Hükümetlerin görevi suçluyu değil suçu ortadan kaldırmaktır. Aksi takdirde bundan sadece adalet değil millet zarar görür." diye konuştu.

SAADET PARTİSİ'NDEN 17 MADDELİK CEZA İNFAZ İNDİRİMİ ÖNERİSİ
Partisinin 17 maddelik düşünce, tespit ve önerilerini sırayalan Karamollaoğlu, şunları kaydetti:

1- Bu tür düzenlemeler de iki ana unsur esastır. Bunlar adalete olan güveni tesis etmek ve toplumsal barışa katkı yapmaktır.

2- Ancak kamuoyuna yansıyan "ceza infaz düzenlemesi" mevcut haliyle toplumsal barışı tesis edecek bir anlayıştan uzaktır.  Tam tersi toplumsal vicdanı ve adalet duygusunu zedeleyecek düzenlemeler içermektedir.

3- Bu tür af kanunlarında temel esas düşünce ve ifade hürriyetini güvence altına almak iken yeni düzenlemede bu konuda tatmin edici  düzenlemelere yer verilmemiştir.

4- Kadın cinayeti, çocuk istismarı ve terör gibi birkaç istisna dışında vatandaşın vatandaşa karşı işlediği suçlar affa tabii tutulurken, düşünce ve ifade hürriyeti başta olmak üzere, somut delile dayanmayan bir çok suç kapsam dışı bırakılmaktadır,

5- Oysa devlete karşı işlenen suçlarda bağışlayıcılık esastır. Devlet kendisine yönelik suçları affedebilir. Ancak bireyin bireye karşı işlediği suçlarda mağdur tarafın hakları dikkate alınmalı ve korunmalıdır.

6- Nüfus ile hükümlü sayısı oransal olarak kıyaslandığında en kötü tabloya sahip ülkelerden birisi maalesef Türkiye’dir.  Türkiye’de 320 kişide bir kişi hapishanede iken, bu oran İtalya’da 900 kişide bir kişi, Almanya’da bin 200 kişide bir kişidir.

7- Yargılamada asıl olan tutuksuz yargılamadır. Ancak Türkiye’de attığı bir twitten bile tutuklu yargılamalar yapılıyor. Mevcut düzenlemede ceza alsa bile cezaevine girmeyecek insanlar tutuklu yargılanıyor. Bu ise cezaevlerinin kapasitesinin üstünde dolmasına neden oluyor.

8- Cezaları kesinleşmeyen tutuklular, tahliye edilerek tutuksuz yargılanmalı.

9- Cezaevlerinde 780 çocuk var. Hamile ve çocuklu kadınların infazı evde gerçekleştirilmelidir.

10- Cezaevlerinde bin 300’ün üzerinde hasta mahkum bulunuyor. Hasta ve yaşlı mahkumlar da zaman kaybedilmeden tahliye edilmelidir

11- Cezaevlerini rahatlatmak için infaz erteleme, denetimli serbestliğin arttırılması gibi uygulamalar hayata geçirlmelidir.

12- Bu düzenlemeler ise Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olmayacak şekilde yapılmalıdır, eşitlik ve adalet duygusunu zedeleyecdek bir düzenleme  Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir.

 13- Adalet mekanizmamızdaki en temel sıkıntılardan birisi de suç ve ceza arasındaki orantısızlık ve uyumsuzluktur. Yine örneği Alman kanunlarında 1 yıl hapis cezası öngörülen suç Türkiye’de 16 yıl ile başlamaktadır.

14- Ceza ve infaz kurumlarındaki yığılmanın en önemli nedenlerinden birisi cezaların uzunluğudur. Yine örneğin Norveç’de aynı suçtan 4 yıl ceza alan bir hükümlü ülkemizde 14 yıl hapis cezası ile hüküm giymektedir. Suç ve ceza arasındaki uyum yeniden gözden geçirilmelidir.

15- Bu düzenlemede en çok tartışılan konulardan birisi de uyuşturucu ile ilgili suçların kapsamıdır. Bu konuda; uyuşuturcu satıcılığı ile uyuşturucu bağımlılığı çok daha net bir şekilde birbirinden ayrılmalıdır. Uyuşturucu bağımlılığının tedavi merkezi cezaevleri değil sağlık kuruluşlarıdır.

16- Hukuki düzenlemelerin yanısıra psikolojik, sosyal ve toplumsal önlemler da hayata geçirilmelidir. af ceza indirimi, yargı reformu gibi kapsamlı düzenlemelerin temelinde esas olan hükümlüyü topluma kazandırmaktır.

17- Aksi takdirde getirilen af düzenlemelerinin suç oranlarının azaltılmasında topluma olumlu bir etkisi olmadığı geçmiş af örneklerinde görülmüştür."

 

Yorumlar
Çok Okunanlar