Elektrikte yatırım ihticacı 22 milyar TL
Elektrikte yatırım ihticacı 22 milyar TL
Abone olElektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, elektrik dağıtım şirketlerinin üçüncü uygulama döneminde 22 milyar TL’lik yatırıma ihtiyaç olduğunu kaydetti. Önümüzdeki 5 yıllık uygulama döneminde teknoloji yatırım bütçesinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği-ELDER ile merkezi Belçika’da bulunan Prime Alliance, akıllı şebeke ve sayaç uygulamaları konusunda “Akıllı Sayaç Çözümleri Çalıştayı”nı düzenledi. Çalıştay’ın açılışında konuşan ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, akıllı sayaçların enerji tasarrufu sağlama noktasında oldukça önemli bir rol oynadığını belirtti.
“Üçüncü uygulama döneminde 22 milyar TL’lik yatırım bütçesi belirlendi”
ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, elektrik dağıtım şirketlerinin üçüncü uygulama döneminde 22 milyar TL’lik yatırıma ihtiyacı olduğunu, önümüzdeki 5 yıllık uygulama döneminde teknoloji yatırım bütçesinin artırılması gerektiğini belirtti. Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye Akıllı Şebeke Yol Haritası’nı hazırlıyoruz. Bu kapsamlı proje tamamlanmak üzere ve önümüzdeki dönemlerde hayata geçmesini hedefliyoruz. Akıllı şebekeyle birlikte hem teknoloji yol haritasının hazırlanması hem de yurt içi kapasitenin tespit edilerek yurtiçi teknoloji katılımının en yüksek seviyede sağlanması hedefleniyor. Bundan sonraki süreçte akıllı şebeke teknolojilerine öncelik vereceğiz.”
“Türkiye’nin bölgesel teknolojik merkez olacağına inanıyorum”
PRIME Alliance Uluslararası Çalışma Grubu Direktörü Angel Hernandez, PRIME Alliance’ın kar amacı gütmeyen bir örgüt olduğunu bildirdi. PRIME Alliance’ın, ‘Dar Bant Enerji Hattı Standardını’ geliştirdiğini aktaran Hernandez, akıllı şebekeler konusuna büyük önem verdiklerini vurguladı. Standardizasyonun sanayi için de büyük fayda sağladığını aktaran Hernandez, akıllı standardizasyon ile yeni bir çalışma alanının da geliştirildiğini bildirdi. Hernandez, bugün dünyada 10 milyon 200 binin üzerinde PRIME sayacının kullanıldığını bildirdi.
Hernandez, Türkiye’nin gelecekte bölgesel bir teknolojik merkez olacağına dikkat çekerek, “Bu çalıştaydan sonra başka bir konferans gerçekleştirmeyi teklif ediyorum. Teknoloji üreticileri de katılsın. Fikir alışverişinde bulunalım” dedi. Hernandez, Türkiye’deki sanayiciler ile de iletişim içinde olmayı dilediklerini sözlerine ekledi.
Çalıştayda dünyada bu konuda hangi uygulamaların yer aldığı görüşülürken aynı zamanda Türkiye’nin ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara yönelik çözüm önerileri noktasında fikir alışverişinde de bulunuldu.