Anasayfa /  Popüler

Kimyasal hadım nedir ? Nasıl uygulanır?

Adana ve Antalya'da yaşanan istismar olayları kamuoyunda geniş bir tepkiye neden oldu. Özellikle sosyal medyada başlatılan 'Çocuk Susar Sen Susma' kampanyası konunun siyasilerin gündemine girmesini de sağladı. Erdoğan en ağır cezaların verileceğini açıklarken Adalet Bakanı 'Kimyasal hadım' ın yürürlüğe konulabileceğini açıkladı. Peki kimyasal hadım nedir? Nasıl uygulanır?.. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 22 Şubat 2018 18:31

Sosyal medyada başlatılan 'Çocuk Susar Sen Susma' kampanyası konunun siyasilerin gündemine girmesini de sağladı. Erdoğan en ağır cezaların verileceğini açıklarken Adalet Bakanı 'Kimyasal hadım' ın yürürlüğe konulabileceğini açıkladı. Peki kimyasal hadım nedir? Nasıl uygulanır?.. İşte detaylar...

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, çocuklara yönelik cinsel saldırılar ile ilgili 6 bakandan oluşan bir komisyon kurulduğunu duyurdu.

Bu komisyon öncelikle alınacak önlemlerle ilgili çalışma yapacak, yasal ve idari açıdan yapılması gerekenler konusunda bir rapor hazırlayacak.

Bozdağ, komisyonun hazırlayacağı raporun ardından bu suça yönelik cezaların da artırılacağını söyledi.

Erdoğan: En ağır cezalar verilecek

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Salı günkü grup toplantısında bu tür suçları işleyenlere en ağır cezaların verileceğini açıkladı.

"Bu tür suçları işleyenlerin infaz sistemindeki tüm indirimlerin, kolaylıkların dışında tutulması da şarttır. Çocuğun bedeninde ve ruhunda açılan yaralar, bir insanı taaammüden öldürmekle aynıdır" dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, çocuklara yönelik cinsel istismar konusunda daha önce kabul edilen kimyasal hadımın birkaç gün içinde yürürlüğe konabileceğini söyledi.

Halk arasında 'kimyasal hadım' olarak bilinen yöntemle, belirli aralıklarla ilaç verilerek ya da iğne yapılarak, testesteron hormonunun azaltılması ve böylece cinsel arzunun ortadan kaldırılması amaçlanıyor. 

Çocuklara yönelik cinsel suçlardan mahkum olanlara bazı ülkelerde zorunlu olarak; Almanya, İngiltere ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinde ise gönüllülere uygulanıyor.

26 Temmuz 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik'te kimyasal hadıma "tıbbi tedaviye tabi tutulmak" başlığı altında yer verilmişti.

Yönetmeliğe göre, bu uygulamaya karar verilmeden önce sağlık kurulu raporu aranıyor.

Türkiye Psikiyatri Derneği'nin yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali için Danıştay'a açtığı davada, geçen yıl yönetmeliğin durdurulması kararı çıktı. Danıştay, gerekçesinde tedavi tanımının ve sınırının muğlak kaldığını belirtmişti. 

Danıştay'ın kararını hatırlatan Adalet Bakanı Gül konu üzerinde çalıştıklarını aktardı ve "Birkaç gün içinde yürürlüğe koyma hususunda irademiz var" diye konuştu.

İnsan hakları örgütleri zorunlu uygulamaya karşı

Ancak dünya çapında insan hakları örgütleri, kimyasal hadımın bir ceza yöntemi olarak suçlunun rızası olmadan zorla uygulanmasına karşı çıkıyor ve bunun işkence ile insanlık dışı uygulamalar kapsamına girdiğini belirtiyor.

Bazı sağlık uzmanları cinsel suçların cinsellikle ilgili değil şiddet ve otoriteyle ilgili olduğu ve bu tür uygulamaların yararlılığı konusunda yeterli veri olmadığı gerekçeleriyle uygulamaya karşı çıkıyor. 

Yönteme maliyetli olması nedeniyle de çekinceyle yaklaşanlar var.

Kimyasal hadım uygulanan kişiler ilacı almayı bıraktıklarında, uygulamanın etkileri de geçiyor.

İlk uygulamanın nedeni 'eşcinsellik'

Kimyasal hadımla ilgili bilinen en önemli ilk örnek, İngiltere'de 1952 yılında yaşandı. 

Bilgisayar biliminin kurucusu olarak kabul edilen matematikçi Alan Tureng'e, o zamanlar yasal olarak suç teşkil eden eşcinselliği nedeniyle uygulanmıştı.

Nazi Almanyası'na ait bilgisayar şifrelerini kırarak 2. Dünya Savaşı'nın bitmesinde rol oynayan Turing'in, iki yıl sonra intihar ettiğine inanılıyor.

2009 yılında dönemin Başbakanı Gordon Brown, Tureng'e yönelik uygulamalar nedeniyle özür dilemişti.

Ancal kimyasal hadım dünyada bugün genellikle çocuklara karşı cinsel suçlar işleyenler için kullanılıyor. 

ABD: En az 7 eyalette var

Kimyasal hadım, ABD'nin en az 7 eyaletinde cinsel suçlar için uygulanıyor.

California, 1996 yılında cezaevinden salıverilen bazı cinsel saldırı suçluları için kimyasal ya da fiziksel hadımı kabul eden ilk eyalet oldu. 

Eyalette kabul edilen yasaya göre, 13 yaşın altındaki çocuklara karşı herhangi bir cinsel suçu ikinci kez işleyen kişilere kimyasal hadım uygulanması öngörülüyor.

Polonya: Mahkeme karar veriyor

2010 yılında uygulamayı hayata geçiren Polonya, Avrupa'da bazı cinsel suçlar için kimyasal hadımı zorunlu kılan ilk ülke oldu.

Kanun, 15 yaşın altındaki çocuklara ya da aile üyelerine tecavüze edenlerin hapis cezalarını tamamlamalarının ardından ilaçla cinsel isteklerinin yok edilmesini öngörüyor.

Yasada, bu kişilere 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi de öngörülüyor.

Yasa, 45 yaşındaki bir adamın kızını altı yıl boyunca seks kölesi olarak tutsak tuttuğunun ve ondan iki çocuğunun olduğunun ortaya çıkmasıyla gündeme gelmişti.

Kimyasal hadım uygulanması kararını mahkeme veriyor.

Yasa kapsamında, pedofiliyi ya da yetişkinlerle çocuklar arasında cinsel ilişkiyi meşrulaştırmaya çalışanlar da 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Rusya: Kimyasal hadımla cezada indirim ihtimali

2012 yılında kabul edilen yasaya göre, 14 yaşın altındaki çocuklara karşı cinsel suç işleyenler zorunlu olarak kimyasal hadıma tabi tutulabiliyorlar.

Bu suçun tekrarlanması halinde ise ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyorlar.

Ülkede bazı suçlular gönüllü olarak kimyasal hadım talep edebiliyor. Bu, eğer cezaevindelerse ve cezalarının 5'te 4'ünü çekmişlerse affedilmelerini, yargı süreçleri devam ediyorsa cezalarında indirim uygulanmasını sağlayabiliyor, ancak bu hakimin kararına bağlı oluyor.

Kanun, 14 yaşın altı çocuklara karşı cinsel suç işlemiş kişilerin cezalarının ertelenmesini yasaklıyor. 

Aynı yıl bir röportajında yasayı savunan Çocuk Hakları Komiseri Pavel Astakhov, mahkum edilen pedofillerin yüzde 98'inin salıverildikten sonra aynı suçu tekrar işlediklerini, ancak kimyasal hadım uygulanan mahkumlarda bu oranın yüzde 3'e düştüğünü öne sürmüştü.

Yerel basında çıkan haberlerde, 2010 yılında ülkede çocuk tacizi vakalarının hızla artması ve bazı grupların bu kişileri bularak polise teslim etmeleri ya da dövmeleri üzerine bu yasanın çıkarıldığı belirtiliyor.

Güney Kore: 15 yıl sürebiliyor

Güney Kore, Asya ülkeleri arasında kimyasal hadımı kabul eden ilk ülke oldu.

2011 yılında çıkarılan yasayla, 16 yaş altı çocuklara cinsel saldırıda bulunan ve pedofili teşhisi konan 19 yaş üzeri yetişkinlere kimyasal hadım uygulanabiliyor. 

Kanunla bu uygulamaya 15 yıla kadar varan bir süre boyunca devam edilebiliyor. 

Bu yasa, bir dizi cinsel saldırı suçlusunun serbest kaldıktan sonra aynı suçu işlediklerinin ortaya çıkması üzerine kamuoyunda tepki yaratması sonucu çıkarılmıştı.

Haberlere göre, ülkede ilk kimyasal hadım, 2012 yılında uygulandı. Söz konusu kişi, 1980'lerden itibaren dört kız çocuğuna tecavüz ve bir dizi tecavüz teşebbüsünden suçlu bulunmuştu. 

'Park' soyadıyla bilinen bu kişinin üç ayda bir ilaçlı iğne yaptırmasına, elektronik kelepçe takmasına ve üç yıl boyunca gözetimde tutulmasına karar verilmişti. 

Ülkede geçen yıl kabul edilen bir yasa, tecavüze teşebbüsten suçlu bulunan kişilere de kimyasal hadım uygulanmasına izin veriyor.

Endonezya: 2 yıla kadar uygulanıyor

Ülkede, 14 yaşındaki bir kız çocuğunun toplu tecavüze uğraması ve öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun önerdiği yasa 2016 yılında Meclis'ten geçti.

Yasada, 18 yaşından küçük çocuklara kendisi ya da bir başkasıyla ölüm, yaralanma, hastalık, üreme organlarında işlev bozukluğu ya da zihinsel sağlık sorunlarıyla sonuçlanan cinsel ilişkiye girmesi için şiddet uygulayan ya da şiddet tehdidini kullanan kişilere ek tedbir olarak zorunlu bir şekilde kimyasal hadım uygulanması öngörülüyor.

Yasaya göre, suçlular hapis cezalarını çektikten sonra iki yıla yakın bir süre kimyasal hadım uygulanıyor. Bu uygulama için suçlunun 18 yaşından büyük olması şartı aranıyor.

Yasa, çocuğa yönelik cinsel suç işleyenlere en az 10 yıl hapis cezası şartı getiriyor ve bu kişilerin idam edilmesinin de yolunu açıyor. Suçluların elektronik kelepçeyle takip edilmesi kararı da verilebiliyor.

14 yaşındaki kız çocuğuna toplu tecavüzde bulunan çetenin lideri ömür boyu, 4 çete üyesi 20 yıl, 7 çete üyesi ise 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

bbctürkçe




Yorumlar
Çok Okunanlar