Anasayfa /  Ekonomi /  Enerji

Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi İçin Girişimci Aranıyor

Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi İçin Girişimci Aranıyor

Abone ol
Abone ol 17 Ocak 2016 13:33

Şanlıurfa’da GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTEAM) tarafından geliştirilen ve 14 saat kesintisiz çalışabilen Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi’nin...

Şanlıurfa’da GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTEAM) tarafından geliştirilen ve 14 saat kesintisiz çalışabilen Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi’nin seri üretimi için girişimci aranıyor.

GAPTEAM mühendisleri tarafından 2007 yılından beri sürdürülen çalışmalar sonucunda tasarlanan ve bir demir atölyesinde geliştirilen Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi, değişik konumdaki arazilere kolaylıkla transfer edilebiliyor.

Geçtiğimiz şubat ayında Türk Standartları Enstitüsünce patent alan, mart ayında Uluslararası Konya Tarım Fuarı’nda görücüye çıkan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da incelediği ve konuşmasında yer verdiği makinenin seri üretimi için çalışmalar yürütülüyor.

GAPTEAM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya’da gerçekleşen G-20 Zirvesi’nin en önemli konularından birinin Kyoto Protokolü çerçevesinde görüşülen yenilenebilir enerji olduğunu hatırlattı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde güneşli gün sayısının fazla olması dolayısıyla 5 yıldan bu yana güneş enerjisi üzerine çalıştıklarını anlatan Çetiner, “Bu bölgede güneşli gün sayısının 300 günden fazla olması ve özellikle tarımsal sulamada geçtiğimiz yıllarda elektrik probleminin yaşanması, kurumuzu tarımsal sulamada daha çok güneş enerjisine yöneltti” dedi.

TÜBİTAK ile çalışma yaparak mobil ve güneş ışınlarını takip edebilen bir makine tasarladıklarını belirten Çetiner, makinenin yurt dışındaki incelemelerinin tamamlanmasının ardından patentini aldıklarını kaydetti.

Makinenin birçok özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Çetiner, şöyle devam etti:

“Mobil olmasının yanında önemli özelliği güneşi bir ay çiçeği gibi takip etmesi. Yani sabah gün doğuşundan öğlen güneşin en etkin olduğu zamana ve akşam güneş batana kadar güneşi takip edebilen bir özelliğe sahip. Bu özelliğiyle dünyada benzeri yok ve bu özellik dolayısıyla patent aldı. Arazi başında elektrik maliyetinin yüksek oluşu ve sık sık elektrik kesintilerinin yaşanması büyük verim kayıplarına neden oluyor. Bu makine sayesinde makineyi traktörle tarlanın başına kadar getirebiliyorsunuz ve kuyudan sulama suyu elde edebiliyorsunuz. Bu şekilde hem doğal bir kaynak kullanılmış oluyor hem de elektrik kesintilerinde çiftçimiz zarara uğramamış oluyor.”

“Bir firma aracılığıyla yaygınlaştırılmasını istiyoruz”

Makinenin patent hakkını bir firmaya satmayı düşündüklerini belirten Çetiner, makineyi satışa çıkararak yaygınlaşmasını sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Çetiner, “İlk prototip olduğu için biraz maliyeti yüksek ama firmalar tarafından üretime geçerse maliyeti daha düşük olacak. Bu yönüyle de bu makinenin yaygınlaşması için artık seri üretime geçmesini arzu ediyoruz. Bu makinelere de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yüzde 50′ye kadar hibe desteği sağlamaktadır. Bu hibe desteğiyle daha çok yaygınlaşmış olacak” diye konuştu.

Makinenin patentinin satılması için herhangi bir fiyat belirlemediklerini aktaran Çetin, bu tür makinelerin ihale yoluyla satıldığını ve bu yöndeki hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Enerjiye ihtiyaç duyulan tarımsal alanda kullanılabilir

Projenin yürütücüsü Ümran Atay da makinenin üzerinde 36 güneş paneli bulunduğunu bu paneller sayesinde yaz aylarında 14 saat kesintisiz çalıştığını belirtti.

Makinenin örnek olduğunu, daha büyük veya küçüğünü rahatlıkla yapabileceklerini dile getiren Atay, teknolojinin ilerlemesiyle panellerin birim alanının küçüldüğünü ancak ürettiği enerjinin miktarının artığını vurguladı.

Atay, makinenin sulama haricinde enerjiye ihtiyaç duyulan tarımsal alanların hepsinde rahatlıkla kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar