Anasayfa /  Foto Galeri

Tarihte Bugün 18 Eylüle

Tarihte Bugün 18 Eylüle - Sayfa 1

18 Eylül Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 261. (artık yıllarda 262.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 104 gün vardır.rnrn

Tarihte Bugün 18 Eylüle - Sayfa 2

18 EYLÜL 1739 - Osmanlı Devleti ile Avusturya Arşidüklüğü ile Belgrad Antlaşması'nı imzaladı.

rnBelgrad Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin 18 Eylül 1739 tarihinde Avusturya, 3 Ekim 1739 tarihinde de Rusya'yla imzalamış olduğu barış antlaşmalarıdır. rnrnBelgrad Antlaşmaları Osmanlıların 18. yüzyılda imzaladığı en son kazançlı antlaşmalardır. Belgrad Antlaşmaları ile Karadeniz’in bir Türk gölü olduğu bir kez daha kabul edildi. Bu antlaşma ile Karadeniz'in Türk gölü olduğu son kez onaylanmıştır.

rnAyrıca bu antlaşmaların imzalanmasında etkili olan Fransızlar'a karşı kapitülasyonlar süresiz olarak uzatılmıştır.

rn1735-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya savaşının sonunda imzalanmış bu antlaşmaların başlıca şartları şunlardır:

rnAvusturya Pasarofça Antlaşması ile aldığı yerleri (Sırbistan, Belgrad, Eflak'ın bazı kısımlarını ve Bosna'da bir sınır bölgesini) Banat bölgesi hariç geri verdi.rnAzak Kalesi yıkılarak etrafı boşaltılacaktı.

rnKuzey Kafkasya'da bulunan ve dağ geçitlerini (Daryal Geçidi, vd) denetleyen Kabartay bölgesi (Kabardiya) tarafsız bir bölge olarak kabul edildi.rnRuslar Kırım'dan çekilecek.

Tarihte Bugün 18 Eylüle - Sayfa 3

18 EYLÜL 1851 - Amerikan gazetesi New York Times yayımlanmaya başlandı.rnrnThe New York Times, 18 Eylül 1851'de kurulmuş olan ve New York şehrinde basılan günlük bir Amerikan gazetesidir. Ülkenin önde gelen gazetelerinden sayılmaktadır. Gazetenin sahibi aralarında International Herald Tribune ve The Boston Globe gazetelerinin de olduğu 18 başka yayını da basan The New York Times Company şirketidir. Şirketin şu anki yöneticisi Arthur Ochs Sulzberger Jr.’dır. Sulzberger Jr., gazeteyi 1896 yılından beri kontrol etmekte olan ailenin mensubudur.

rnNew York Times gazetesi Barack Obama ve Demokratik Parti destekçisi olarak tanınır.

rnGazetenin sloganı, ilk sayfasının sol üst köşesinde çıkan "All the News That's Fit to Print" (Basıma Uygun Her Haber) ifadesidir. The New York Times çalışanlarına dünyada en çok Pulitzer Ödülü verilmiş olan gazetedir.

Tarihte Bugün 18 Eylüle - Sayfa 4

1921 - Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasının ardından Mustafa Kemal Paşa, Ankara'ya döndü.

Sakarya Meydan Muharebesi sonunda Türk ordusunun zayiatı; 5713 şehit, 18.480 yaralı, 828 esir ve 14.268 kayıp olmak üzere toplam 39.289'dur. Yunan ordusunun zayiatı ise; 3758 ölü, 18.955 yaralı, 354 kayıp olmak üzere toplam 23.007'dir.rnrnSakarya Meydan Muharebesi'nde çok fazla subay kaybı olduğu için bu Muharebeye "Subay Muharebesi" adı da verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk bu muharebe için "Sakarya Melhame-i Kübrası" yani kan gölü, kan deryası demiştir.