'15 Temmuz Milli İradenin Şahlanış Destanı’ sergisi açıldı
ÜMRANİYE Belediyesi, 13 yıldır düzenlediği Resim, Hikâye ve Şiir yarışmalarıyla sanat dünyasına yeni soluklar kazandırmaya devam ediyor. Her yıl düzenlenen serginin açılışını bu yıl ’15 Temmuz Milli İradenin Şahlanış Destanı’ teması oluşturdu.
Abone olÜmraniye Belediyesi Bahçesinde gerçekleşen yarışma sergisi, yetenek sahibi kişilerinde eserlerini kültür ve sanat dünyasına anlatama fırsatını yakaladı. 15 Temmuz Milli İradenin Şahlanış Destanı yarışma sergisinde resim, hikâye ve şiir kategorisinde birinci olan yarışmacılara 12 bin TL, ikincilere 10 bin TL ve üçüncülere 8 bin TL ödül verildi. Dereceye giremeyen yarışmacılar ise mansiyon ödülü aldı.
‘’ÖMER HALİSDEMİR 15 TEMMUZ GECESİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ’’
15 Temmuz Milli iradenin Şahlanış Destanı’nda resim kategorisi yarışmasında birinci olan Saddam Batman, "Kurtuluş Savaşı’nın seyrini nasıl Seyit Onbaşı değiştirdiyse, 15 Temmuz gecesinin seyrini de Ömer Halisdemir değiştirdi. Bu yüzden Şehit Ömer Halisdemir’in eserini yapmak istedim. Kuşlarla şehitliği ifade etmeye çalıştım. O gün büyük bir direnişe sahip oldular" ifadesini kullandı.
Hikâye kategorisinde ikinci olan Ahmet Özkan ise, "Hikâyeyi 15 Temmuz gecesinden bir hafta sonra yazmaya başladım. Erkan ve Volkan Yiğit kardeşlerin yaşadıklarını konu olarak yazdım. Gazi olan kardeşin ‘Aynaya baktığımda kendimi değil kardeşimi görüyorum’ cümlesi üzerine hikâyeyi yazdım. Siz duygulanarak yazamazsınız, onlar aynı duyguyu yaşayamaz. Hikâyeyi yazarken çok duygulandım" dedi.
‘’EROL OLÇAK’IN ŞİİRİ 100 SAYFALIK DESTAN OLDU’’
‘Baba ve Oğul’ şiiriyle birinci olan Zeki Karatekin, "Şehit Erol Olçak sevdiğim arkadaşımdı. Oğluyla birlikte 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde yaşadıkları bizi çok derinden etkiledi. O duygularımı ifade etmek için şiirime başladım. Sonra 100 sayfalık destan çalışması ortaya çıktı. Yazarken çok etkilendim. Okurken ağlıyorum’’ diye konuştu.
Yurt dışından da katılımı olan Resim, hikâye ve şiir yarışmasında konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can,’’Her sene geleneksel olarak sadece Ümraniyeliler değil, Türkiye ve yurt dışından da yaptığımız yarışmadır. Yurt dışından dereceye giren eserlerimizde vardır. Bu sene 15 Temmuz temalı eserleri işledik. Güzel eserler çıktı. O geceyi anlatan resim, hikâye ve şiir olarak sloganlaştırdık. Allah bir daha 15 Temmuz gecesini yaşatmasın’’ açıklamalarında bulundu.
Resim yarışmasına 116 eser, Hikâye yarışmasına 347 hikâye ve şiir yarışmasına 1850 adet eser gönderildi.Programa Fatih Sultan Mehmet üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekanı Hüsrev Subaşı, Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak ve Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu katıldı. Ümraniye Belediyesi, ‘15 Temmuz Milli İradenin Şahlanış Destanı’ sergi açılışını davetlilerle beraber akşam yemeğiyle sonlandırdı.