Anasayfa /  Yaşam

'Cezaevlerindeki yoğunluk her yerde problem'

ADALET Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Denizli'de yaptığı açıklamada, cezaevlerindeki hükümlü sayısının kapasitenin çok üzerinde olduğunu, yüksek güvenlikli cezaevi inşaatlarının hızla sürdüğünü söyledi.

Abone ol
Abone ol 03 Ağustos 2017 16:47

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından Denizli'de düzenlenen 'İşyurtları Kurumu Ürün ve El Sanatları Fuarı' yarın açılacak. Fuarda 34 farklı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürün sergilenecek ve satışı yapılacak.





Açılış öncesi fuar alanında tanıtım toplantısı düzenlendi. Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadir Kamer ve Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz fuarla ilgili bilgiler verdi.





Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, ceza infaz kurumları ve tutukevleri işyurtlarında verilen kurslar ve yapılan üretimle, hükümlülerin topluma yararlı hale getirildiğini ifade ederek, "Eskiden cezaevinde kibrit çöpünden gemi yapılırdı. Tespih, halı yapılırdı. Her insan elinde olan ya da olmayan sebeplerle suç işleyebilir. Maksat bu insanları ıslah etmek ve topluma kazandırmak. İşyurtları sistemi çok başarılı ve bu başarısını arttırarak devam ettiriyor. Planlamadaki yatırımlarımıza yetişebilmemiz bile çok güç. Cezaevindeki hükümlülerimiz bu sistemle üretime alışıyor. Bozkurt Kadın Açık Cezaevi'nden çıkan bir kadın, kendi işyerini kurdu, yanında 12 kişi çalıştırıyor. Esas amacımız, gelen hükümlülerin ıslah edilip tekrar topluma kazandırıp toplum güvenliğini sağlamak" dedi.





"FİYATLAR YARI YARIYA"





İşyurtları sistemini başarıyla bugünlere getiren bürokratlara teşekkür eden Uçar, ülkedeki 280 işyurdunun adeta fabrika gibi çalıştığını söyledi. Uçar, üretilen ürünlerin ihraç edilebilecek kalitede olduğunu belirterek, "Tekstilden gıdaya, ayakkabıya, deriye, zücaciyeye kadar üretim anlamında aklımıza ne geliyorsa cezaevlerinde ve işyurtlarında her şey üretilebiliyor. Türkiye'de bu fuar organizasyonu 8 farklı kentte yapılacak. Denizli'de açılan fuar, 5 gün boyunca hizmete açık olacak. Bizim buradaki ürünlerimiz birinci sınıf kaliteye sahip ve piyasa fiyatlarıyla yarı yarıya. Piyasayı bozmak istemeyiz ama böyle bir tüyoyu da vermek istiyorum" dedi.





"KAPASİTEMİZİN ÇOK ÜZERİNDEYİZ"





Cezaevlerindeki hükümlü sayısının kapasitenin üzerinde olduğunu ifade eden Uçar, "Cezaevlerindeki yoğunluk, her yerde bizim için problem şu anda. Kapasitemizin çok üzerindeyiz. Gerekli tedbirleri alıyoruz. Yüksek güvenlikli cezaevi inşaatlarımız hızlı bir şekilde sürüyor. Bitmek üzere olan ve inşaatı devam eden cezaevlerimiz var. Biz de istemeyiz bu kadar tutuklu insan orada o şartlarda kalmasını. Ama bu durum geçici, oradaki insanların da hak ve özgürlükleri var. Onlar devlete emanet. Ne kadar yargılanıyor olsalar da biz de iyi şartlar için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.





"50 BİN HÜKÜMLÜ MESLEK SAHİBİ OLDU"





Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadir Kamer, Türkiye'de işyurtları sisteminin 1997 yılında kurulduğunu ve yıllar içerisinde büyük bir gelişim gösterdiğini söyledi. Kamer, Birleşmiş Milletler'in bu yıl yayınlanan kitabında, Türk İşyurtları ve Cezaevleri'nde yürütülen topluma kazandırma çalışmalarının örnek bir model olarak benimsenip dünyaya tavsiye edildiğini vurguladı. Kamer, sistemin temel amacının, hükümlülere mesleki eğitim vererek topluma kazandırılması, iş ve meslek sahibi olmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, "Geçen yıl 50 bin hükümlü işyurtlarında sigortalı olarak çalışıp meslek sahibi olmuştur. 50 bin sayısı çok önemli bir rakam. Dünyada bu rakama ulaşan başka bir ülke daha yok. 2.5 milyon hükümlü sayısı bulunan ABD'nin cezaevinde çalışan sayısı 50 bine ulaşamamıştır. Denizli'de bulunan Bozkurt Ceza İnfaz Kurumu'nda kadın hükümlülerin mesleki eğitim aldığı muazzam bir tekstil tesisimiz var. Geçen yıl bu tesisten Mogadişu ve Somali'ye ihracat yapıldı. Yapılan ihracatın ardından gönderilen ürünler büyük bir beğeni kazandı" dedi.





BİOGAZ'DAN ELEKTRİK ÜRETİMİ





İşyurtlarının ekonominin her alanında ve sosyal hayatın her aşamasında faaliyet gösteren bir sistem olduğundan bahseden Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadir Kamer, "286 ayrı yerde işyurtları var. Bu çalışma sahalarında binlerce ürün üretilmektedir. Bunun yanında son üç yıldır sosyal sorumluluk projesi olarak Türkiye'de kullanılmayan 3 milyon metrekare alanı maliyeden alarak tarıma açtık. Orada hükümlüler hem meslek sahibi oluyor hem de kullanılmayan araziler işlenerek ekonomiye kazandırılıyor. Bunun yanı sıra biogazdan yani hayvan atıklarından elektrik elde edilmesi konusunda çalışmalara başladık. Bu yılsonunda İzmir Foça'da biogaz tesisimiz hizmete girecek. Güneş enerjisinden de elektrik üretim çalışmalarımız da başladı" diye konuştu. Konuşmaların ardından Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadir Kamer ve Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz stantları gezdi.


Yorumlar