Anasayfa /  Hava durumu

10 Aralık hava durumu ! İstanbul için kritik uyarı !

10 Aralık hava durumu uyarısı Meteoroloji tarafından son dakika uyarısı olarak yapıldı. 10-12-2017'de İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde hava sıcaklıkları nasıl olacak? Hangi illerde kuvvetli yağış uyarısı yapıldı, kar yağışı etkili olacak mı? İşte 10 Aralık hava durumu raporu...

Abone ol
Abone ol 10 Aralık 2017 12:29

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 10 Aralık 2017 son hava durumu tahminine göre, ülkenin kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu; Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeyi, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları ve Gümüşhane çevrelerinin yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Kars'ta kar yağışının ardından etkili olan Sibirya soğukları hayatı durma noktasına getirdi. Kars'ta gece saatlerinde eksi 25 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı adeta her şeyi dondurdu. Kentte çok sayıda araç dondu çalışmadı. Vatandaşların sokaklarda yürümekte zorluk çekti.

GÜNDÜZ SICAKLIĞI EKSİ 17'Yİ GÖRDÜ: Donan araçlarını çalıştırmak isteyen vatandaşlar yoğun çaba sarfetti. Evlerde sular dondu. Kentte gündüz sıcaklığı ise eksi 17'i gördü.

BUZ TUTUYORUZ: Havanın çok soğuk olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, "gerçekten hava çok soğuk, buz tutuyoruz. Evlerimiz buz tutmuş, camlarımız buz tutmuş, arabamız buz tutmuş. Sabah arabamızı çalıştıramadık. İşyerimiz buz tutmuş. İşyerlerimizde bütün sular donmuş. Hava akşamları eksi 20 dereceyi görüyor. Çok soğuk bu memleket, adeta donuyoruz" dedi.

YAĞIŞLAR NERELERDE ETKİLİ OLACAK: Genellikle yağmur ve sağanak, Batı Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Sivas, Yozgat ve Gümüşhane çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların Kıyı Ege ve Çanakkale çevreleri ile Balıkesir'in batı kesimlerinde yer yer kuvvetli (21-50 Kg/m2) olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde İç Anadolu'nun güneyi ve doğusu ile doğu kesimlerde yer yer sis ve pus olayı meydana geleceği tahmin ediliyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Beklenen yağışların; Kıyı Ege ve Çanakkale ile Balıkesir'in batı kesimlerinde yer yer kuvvetli (21-50 Kg/m2) olacağı tahmin edildiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara (Ani sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

HAVA SICAKLIĞI NASIL OLACAK: Önemli bir değişiklik beklenmiyor. Mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR NERELERDE ETKİLİ OLACAK: Genellikle güney ve güneybatı yönlerden, zamanla Karadeniz kıyılarında kuzeybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Kuzey Ege, Kıyı Ege, İç Anadolu'nun kuzeyi ile Batı ve Orta Karadeniz'de kuvvetli (40-60 km/saat), Marmara'da fırtına (60-90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın ; Genellikle güney ve güneybatı yönlerden, Kuzey Ege, Kıyı Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı ve Orta Karadeniz'de kuvvetli (40-60 km/saat), Marmara'da ise fırtına (60-90 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden kuvvetli rüzgar ve fırtınanın oluşturabileceği olumsuz şartlara (çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, ulaşımda aksamalar, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

MARMARA DENİZİ'NDEKİ LODOS OLUMSUZ ETKİLİYOR: Marmara Denizi'nde etkili olan lodos deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'ne gelen yerli ve yabancı bandıralı 41 şilep ve tanker, hızı zaman zaman 60 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle Süleymanpaşa ve Şarköy sahiline demirledi. Ayrıca, lodos nedeniyle yüksekliği yaklaşık 3 metreyi bulan dalgalar, Süleymanpaşa sahilindeki bankları yerinden sökerek çay bahçelerindeki masa sandalyelere de zarar verdi.

Bu arada, Marmara Denizi'nde balık avındayken lodos dolayısıyla Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına sığınan tekneler de hava koşullarının düzelmesini bekliyor.Yetkililer vatandaşları lodos nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı uyarıyor.

ÇANAKKALE BOĞAZI'NDA FIRTINA VE SAĞANAK ULAŞIMI ETKİLEDİ: Çanakkale Boğazı'nda kuvvetli fırtına ve sağanak, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.

Kentte gece yarısı başlayan ve sabah saatlerinde etkisini artıran fırtına ve sağanak görüş mesafesinin azalmasına neden oldu.

Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü yetkilileri, gemilere telsizle uyarıda bulunarak boğazı çift yönlü transit gemi geçişlerine kapattı.

Yetkililer, kuzey ve güney yönlerden geçiş yapmak isteyen gemilerin güvenli bölgelerde bekletildiğini, hava durumunun düzelmesine paralel trafiğin de normale döneceğini bildirdi.


Yorumlar