Anasayfa /  Güncel

15 Temmuz 2024'te sela saat kaçta okunacak?

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri çerçevesinde, Türkiye genelinde sela okunacak ve anma törenleri düzenlenecek. Sela, 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine karşı gösterilen milletin birlik ruhunu pekiştiren manevi bir güç olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda camilerde okunacak ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar açık kalacak. Peki 15 Temmuz'da sela ne zaman, saat kaçta okunacak 2024?

Abone ol
Abone ol 15 Temmuz 2024 01:12

 15 Temmuz gecesi sela ne zaman okunacak sorusu, hain darbe girişiminin yıldönümünde gündeme geldi. Cami minarelerinden yükselen sela 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün sekizinci yıldönümünde tüm illerde okunacak. Bir vefat duyurusu olarak her zaman vakit namazlarından önce okunan sela, salavat-ı şerifeler. Dinî açıdan özel önemi olan gün ve geceleri hatırlatmak, meydana gelen bir vefatı ve kılınacak cenaze namazını haber vermek amacıyla salâ okunması, güzel bir âdet olarak kabul edilebilir. Peki, sela nedir, anlamı ne? 15 Temmuz gecesi sela saat kaçta okunacak? İşte, o konular hakkında bilgiler.

15 TEMMUZ'DA SELA OKUNACAK MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, 90 bin camide gece saat 00.13'te sela okunacak, cami ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar açık kalacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din Hizmetleri Genel Müdürü Şaban Kondi, "81 ilimiz ve 922 ilçemizdeki bütün camilerimizde 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece saat 00.13'te bütün camilerimizden sela okunacaktır. Milletimizi birliğimize, kardeşliğimize, ülkemize yönelik oynanan oyunlara farkındalık oluşturmak için yeniden bir dirilişe davet edeceğiz." dedi.

SELANIN ANLAMI VE DİNDEKİ YERİ NEDİR?
Bazı özel günlerde ezândan önce veya kılınacak cenaze namazını haber vermek amacıyla camilerde; “es-salâtu ve’s-selâmu aleyke ya resûlallah, es-salâtu ve’s-selâmu aleyke ya habîballah, es-salâtu ve’s-selâmu aleyke ya seyyide’l-evvelîne ve’l-âhirîn, ve selâmun ale’l-murselîn, ve’l-hamdu lillahi Rabbi’l-âlemîn” şeklinde okunan salâ (salavat) şu anlama gelmektedir: “Salât ve selâm (Allah’ın rahmet ve esenliği) sana olsun ey Allah’ın elçisi, Salât ve selâm (Allah’ın rahmet ve esenliği) sana olsun ey Allah’ın sevgili kulu, Salât ve selâm (Allah’ın rahmet ve esenliği) sana olsun ey geçmiş ve gelecek bütün insanların hayırlısı! Salât ve selâm bütün peygamberlere olsun. Hamd (övgü ve şükür) de âlemlerin rabbi Allah’adır.”

Salâ, Hz. Peygamber’e (s.a.s.) selâm ve övgüdür. Kur’ân-ı Kerîm’de ve hadislerde Hz. Peygamber’e (s.a.s.) çeşitli durumlarda salât-ü selâm getirilmesi tavsiye edilmiş (el-Ahzâb, 33/56; Tirmizî, De‘avât, 65 [3476-3477]; Ebû Dâvûd, Tefrî‘u ebvâbi’l-vitr, 23 [1481]) ise de ne asr-ı saâdette ne de ilk dönemlerde camilerde salâ okunmuştur. Bununla birlikte Kitap ve Sünnet’te Hz. Peygamber ve diğer peygamberlere salât getirilmesi örneklerine binaen örfümüzde değişik kalıplarda pek çok salâ metni var olagelmiştir.

Sonuç itibarıyla dinî açıdan özel önemi olan gün ve geceleri hatırlatmak, meydana gelen bir vefatı ve kılınacak cenaze namazını haber vermek amacıyla salâ okunması, güzel bir âdet olarak kabul edilebilir ve bu yönüyle de dinî açıdan herhangi bir sakınca taşımadığı söylenebilir.

Sela Sözleri ve Türkçe Anlamı

Es Salatu Ves Selamu Aleyke Ya Rasulallah!

( Ey Allah'ın Resul'u, salat ve selam senin üzerine olsun! )

Esselatu vesselamu aleyke ya Habiballah!

( Ey Allah'ın habibi, salat ve selam senin üzerine olsun! )

Esselatu vessalamu aleyke ya Nure Arşillah!

( Ey Allah'ın arşının nuru salat-u selam senin üzerine olsun! )

Esselatu vesselamu aleyke ya Hayra Halgillah!

( Ey Allah'ın mahlukatlarının en hayırlısı, salat-u selam senin üzerine olsun! )

Essalatu vesselamu aleyke ya seyyidel evveline vel ahirin!

( Ey bundan önceki ve sonrakilerin efendisi, salatu selam senin üzerine olsun! )

Vel hamdü lillahi rabbil alemin!

( Hamd alemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur! )

Yorumlar
Çok Okunanlar