150 Yıllık topuklu ayakkabı Tokat'ta sergileniyor
Tokat'ta Latifoğlu Konağı Müzevi'nde sergilenen 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında imal edildiği düşünülen 150 yıllık topuklu ayakkabı, başta kadınlar olmak üzere birçok vatandaş tarafından ziyaret ediliyor.
Abone olTokat'ta Latifoğlu Konağı Müzevi'nde sergilenen 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında imal edildiği düşünülen 150 yıllık topuklu ayakkabı, başta kadınlar olmak üzere birçok vatandaş tarafından ziyaret ediliyor.
Özellikle dericilik anlamında Osmanlı'nın önde gelen ilk 10 şehri arasında yer alan Tokat, 150 yıl önce yaşayan Türk kadınının sosyal hayatını kolaylaştıran bir inovasyon harikasına ev sahipliği yapıyor. Hem dışarıda hem de evde kullanılabilen, 19'uncu yüzyıla ait türünün son örneği olan topuklu ayakkabı, kent merkezinde bulunan Latifoğlu Konağı Müzesinde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Ayakkabının imal yılını 19'uncu yüzyılın ikinci yarısı olarak tahmin ettiklerini söyleyen Tokat Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, derinin hem debba anlamında işlenmesi, hem de mamule dönüştürülmesinin Tokat'ta özellikle Osmanlı Döneminde zirve yapmış durumda olduğunu söyledi.
Müzede sergilenen topuklu ayakkabının o dönemin ustaları tarafından günümüze bırakılan önemli bir eser olduğuna dikkat çeken Çakır, Tokatlı bir aile tarafından müzeye bağışlanan ayakkabının türünün son örneği olduğunu dile getirerek, "Bu eser, Tokatlı hanımların yaşantılarında kullandıkları gereçlerde ne kadar özenli olduklarını, bunlara ne kadar değer verdiklerini göstermesi açısından çok önemli. Günümüzde buna inovasyon diyorlar. Yani bir ürünü farklı şekillerde değerlendirmek, farklı üretim yöntemleri ve farklı işlevler yüklemek anlamında. O zamanki hanımefendi evde ve sokakta aynı ayakkabıyı pratik olarak kullanabilecek şekilde imal edilmiş bir ayakkabı. Muhtemelen bir ayakkabı ustasının hem sanatını göstermesi, hem de hanımların hayatını kolaylaştırması açısından düşündüğü üretim" dedi.
Müzede ayakkabıyı inceleyen Burçin Çildemir, Osmanlı döneminden
beri Tokat'ta topuklu ayakkabının kullanıldığını, aile büyüklerinin
fotoğraflarında da bunu gördüğünü söyleyerek,"Günümüzde topuklu
ayakkabı yeni yeni revaşta gibi görülse de, ben anneannemin hatta
anneannemin annesinin Tokat'ta kalem topuklarla dolaştığını
fotoğraflarda görebiliyorum. Bir kadın için, Türk kadını için
şıklık her zaman ön planda olmalı" diye konuştu.