Anasayfa /  Yaşam

2019 Hac kuraları ne zaman çekilecek? (2019 hac kayıtları ne zaman diyanet)

Milyonlarca hacı adayının gözü kulağı 2019'daki hac kuralarında. Peki 2019 hac kuraları ne zaman çekilecek? Hac aday başvurusu nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

Abone ol
Abone ol 12 Aralık 2018 19:23

2019 Hac kuraları ne zaman çekilecek? İşte milyonlarca hacı adayının merak ettiği soru ve Hac aday başvurusu nasıl yapılır ile ilgili detaylar bu haberde.

Mali ve bedeni bir ibadet olan hac, Suudi Arabsitan yönetiminin yguladığı kota nedeniyle kura çekilerek yapılabiliyor. 2019 yılında hac ibadetini eda etmek isteyen ve ilk defa kayıt yaptıracak vatandaşların büyük bir heyecanla beklediği kayıtlar başladı. İlk defa hacca gidecek olanların başvuruları alınmaya başlandı. Aralık ayı içinde yapılacak olan hac kayıtları ne zaman bitecek? 2019 yılı için hac kuraları ne zaman çekilecek?

Hac ibadeti İslam'ın 5 temel şartından biridir. Hac, "Belirli bir zamanda, usulüne uygun olarak ihrama girdikten sonra Arafat’ta vakfe yapmak, Kâbe’yi tavaf etmek ve diğer bazı dini görevleri yerine getirmek" suretiyle yapılan ibadeti ifade eder.

DİYANET AÇIKLADI: 2019 HAC KAYITLARI VE KURA ÇEKİM TARİHLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, hac takvimini açıkladı. Açıklamaya göre, 2019 yılında ilk defa hacca gitmek isteyenlerin 8-14 Aralık tarihlerinde başvuru yapması gerekiyor. Bu yıl hac kurasına katılıp kesin kayıt hakkı elde edemeyen hacı adaylarının kayıt yenileme işlemleri, Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılacak.

2019 HAC İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Diyanet İşleri başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl ilk defa hacca gitmek isteyenler, müracaatlarını 8 Aralık ile 14 Aralık tarihleri arasında belirlenen bankalara 20 TL kayıt ücretini yatırdıktan sonra "www.hac.gov.tr" adresinden elektronik ortamda veya il ve ilçe müftülüklerine form dilekçeyle başvurarak yaptırabilecek.

Hacı adayları, hacca birlikte gitmek istediği kimseler varsa (aile fertleri vb.) kuraya birlikte katılmak için mutlaka bunları da belirtmeleri gerekiyor. Adaylar, fiyat aralıklarını göz önünde bulundurarak "oda tercihli" veya "otel" konaklama türlerinden birini tercih edecek. Tercihler, bağlayıcı olacağından daha sonra hac konaklama türlerinde değişikliğe izin verilmeyecek.

ESKİ KAYDI OLANLARIN GÜNCELLEMESİNİ DİYANET YAPACAK

2018 yılı için hac kurasına katılıp da kurada adı çıkmayan hacı adaylarının kayıt yenileme işlemleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacak. Bu hacı adayları daha önceki başvurusunda yaptıkları adres, konaklama türü, kura birlikteliklerinde veya iletişim bilgilerindeki değişiklik varsa 14 Aralık'a kadar il, ilçe müftülüklerine müracaat ederek işlemlerini yaptırabilecek.

2019 YILI HAC KURASI NE ZAMAN YAPILACAK?

İlk defa başvuranlar ve geçmiş yıllarda başvuru yapıp adı bugüne kadar kurada çıkmayanların heyecanla beklediği 2019 yılı hac kura çekimleri 28 Aralık Cuma günü yapılacak. Saat 15.00'da yapılacak kura çekimleri, aynı gün internetten de ilan edilecek.

HAC KİMLERE FARZDIR?

Erkek veya kadın olsun, haccın şartlarını taşıyan her Müslümana hac ömründe bir defa farzdır. Bir Müslümana haccın farz olması için; akıllı, erginlik çağına ulaşmış, hür, hac için yeterli malî imkâna sahip ve bu ibadeti yerine getirecek vakte erişmiş olması şarttır. Bu şartlardan birini taşımayan kimseye hac farz olmaz.

Üzerine hac ibadeti farz olan Müslüman, bir an önce bu görevi yerine getirmelidir.

Peygamber Efendimiz (aleyhisselam) Abbas'dan (R.A.) rivayete göre şöyle buyurmuştur:

"Farz haccı yapmakta acele ediniz. Çünkü sizden hiçbiriniz ileride başına neler gelebilir, bilemez."

Yine Efendimiz'in şu hadisi şerifi hac ibadetini yerine getirmekte acele edilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Abdullah b. Abbas'dan (R.A.) rivayete göre Hz. Peygamber Efendimiz

"Hacca gitmek isteyen kimse acele etsin! Geriye bırakmasın! Çünkü zaman geçtikçe kişi hasta olabilir. Servetini, parasını, bineğini yitirebilir, yahut başka bir ihtiyacı da ortaya çıkabilir." buyurmuştur. 

HAC BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

En az 1 yıl geçerliliği olan "yeni (çipli) pasaport" (Eski tip pasaportlara Arabistan Konsolosluğu vize vermemektedir.)

Arka zemini beyaz 4 adet "biometrik" fotoğraf. (Arkalarına ad soyad ve TC Kimlik Numaranızı yazınız.)

2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi.

Nüfus kayıt örneği. 45 yaşından küçük bayanlar ve 18 yaşından küçük erkekler için Nüfus Müdürlüğünden alınan belgenin aslı.

Menenjit aşı kartı (Hacı adayları menenjit aşılarını Merkez Sağlık Ocaklarında yaptırabilirler. Aşı kartları pasaportunun içinde olmayanlara konsolosluk vize vermemektedir. Aşı için kimliğinizin yanınızda olması yeterlidir.)

65 yaş üzeri hacı adayının sağlık kurulu raporu.

Taahhütname ve muvafakatname. (45 yaşından küçük olup da akrabası ile hacca gidecek olan bayanların evli iseler eşlerinin, bekâr iseler babalarının noterden muvafakatname vermeleri gerekmektedir. Götürecek olan akrabası ise yine noterden taahhütname verecektir. Eşi ile hacca gideceklerden muvafakatname ve taahhütname belgesi istenmemektedir. Nüfus kayıt örneği yeterlidir.)




Yorumlar
Çok Okunanlar