Anasayfa /  Ekonomi

2025’te asgari ücret ne kadar olacak? Merkez Bankası ve Şimşek’ten 2025 asgari ücret açıklamaları

2025 yılı yaklaşırken asgari ücrette yapılacak zam oranı tartışılmaya başlandı. Yüzde 25-30 zam senaryoları gündemde yer bulurken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan konuya dair açıklamalar geldi. Şimşek, asgari ücretin sendikalar, işverenler ve hükümet arasında müzakere edilmesi gerektiğine vurgu yaparken, Karahan da asgari ücret artışının enflasyon görünümüyle uyumlu olmasının önemine değindi. Peki, 2025 asgari ücret ne kadar olacak?

Abone ol
Abone ol 25 Ekim 2024 16:11

2025 yılı yaklaşıyor, asgari ücret zammı konusu ise gündemdeki yerini koruyor. Yüzde 25 ila 30 arasında bir zam oranı konuşulurken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'dan konuya ilişkin arka arkaya değerlendirmeler geldi. Peki, Ocak 2025’te asgari ücret ne kadar olacak? İşte merak edilen ayrıntılar…

Şimşek Asgari Ücret Artışı İçin Ne Dedi?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) toplantısında Türkiye ekonomisini değerlendirirken asgari ücrete ilişkin soruları da yanıtladı. Şimşek, "Asgari ücret, sendikalar, işverenler ve hükümetin müzakeresi sonucu belirleniyor; şu aşamada yorum yapmam uygun olmaz. Rekabet gücünün korunmasına özen gösterileceğine inanıyorum" dedi.

Merkez Bankası Asgari Ücret Zammını Nasıl Görüyor?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın Washington’da yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde, 2025 para politikasını oluştururken asgari ücretin de dikkate alınacağı belirtildi. Bloomberg kaynaklarına göre, Karahan ve ekibi, yüzde 25'lik bir artışın 2025 yılı enflasyon beklentisiyle uyumlu olabileceğini ifade etti.

Ekonomistlerin Zam Senaryoları Ne?

Deutsche Bank’ın analizine göre, 2025 asgari ücret zammında yüzde 25-30 arasında bir beklenti hakim. Ancak yüzde 30’u aşan bir zammın, işletmeleri zorlayabileceği ve enflasyon beklentilerine olumsuz yansıyabileceği belirtiliyor. Analistlere göre, yüzde 30’un üzerindeki zam oranları daralan kar marjları nedeniyle şirketleri zorlayabilir. Yılbaşında yüzde 20 civarında bir artış, yıl ortasında yapılacak olası bir ayarlama ile tamamlanabilir.

Asgari Ücret Zammında Muhtemel Rakamlar

  • Şu an 17.002 TL olan asgari ücret,

  • %25 zamla 21.252 TL,

  • %30 zamla 22.102 TL,

  • %40 zamla ise 23.802 TL seviyesine ulaşabilir.

 

Yorumlar