29 Nisan 1916 Kut'ül Amare zaferi dizi oluyor! Peki Kut'ül Amare'nin tarihteki yeri nedir?
TRT ekranlarında yayınlanan en başarılı dönem dizisi Diriliş Ertuğrul'dan sonra yeni bir dönem dizisi daha türk televizyonlarında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Nisan 1916'da İngilizlere karşı kazanılan Kut'ül Amare zaferinin TRT tarafından dizi olarak ekrana geleceğini söyledi. Peki çok az bilinen Kut'ül Amare savaşı nedir? Tarihte ne zaman ve nasıl gerçekleşmiştir? İşte Kut'ül Amare ile ilgili tüm detaylar...
Abone olCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kut'ül Amare zaferinin TRT tarafından dizi olarak ekrana taşınacağını söyledi. Diriliş Ertuğrul'dan sonra Kut'ül Amare de isminden çokça bahsettireceğe benziyor. Son dönemde adını sıkça duyduğumuz Kut'ül Amare ne zaman kimlere karşı verilmiştir?
İŞTE KUT'ÜL AMARE SAVAŞININ TARİHÇESİ
29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir. Kutul Amare’de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülmüştür.
Osmanlı Ordusunun Birinci Dünya Savaşı’nda çarpıştığı cephelerden biri, İngilizlere karşı oluşturulan Irak cephesidir. Osmanlı dönemi kaynaklarında Irak-ı Arap olarak adlandırılan bölge, Dicle, Fırat havzasında tarihteki Mezopotamya’yı (Verimli Hilal) içine alır ve Basra Körfezi’ne kadar uzanır.
Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 6 Kasım 1914 tarihinde Basra Körfezinden Şattülarap ağzındaki Fav mevkiine asker çıkararak saldırıya geçmişler, ilerleyen aylarda bu saldırılarını kuzeye doğru genişletmişlerdir. İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül-Ammare’yi, Temmuz ayı sonlarına doğru da Nasıriye’yi işgal etmişlerdir. 23 Kasım 1915’de ileri harekata geçen Türk birlikleri, General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut-ül Ammare’de çember içerisine almayı başarmışlardır. Kut’ül-Ammare’yi bir kale gibi savunan General Townshend, 29 Nisan 1916 tarihinde teslim olmak zorunda kalmıştır. Türkler, Kut’ül-Ammare’de İngilizlerden başta Tümen Komutanı General Townshend olmak üzere toplam 13 general, 481 subay ve 13.300 askeri esir almışlardır.
Tarihe Kut ül Amare zaferi olarak geçen savaşlar sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken Türk birlikleri ise 25 bin askerini kaybetti. Kut ül Amare savaşı sırasında Türk birlikleri sınırlı sayıda uçakla önemli görevler yaptı. Keşif görevleri yapan Türk uçakları bir taraftan da düşman hedeflerini bombardıman etti. 26 Nisan 1916’da Kut ül Amare’deki İngiliz kuvvetlerine erzak yardımına çalışan bir İngiliz uçağı da Türk avcı uçağı tarafından düşürüldü.
Ancak kazanılan bu tarihi zafere rağmen savaşın genelinde mağlup olan Türk ordusu, takviye edilen İngilizlerin bölgeyi Şubat 1917’de işgal etmesine engel olamadı. Irak’ın güneyine 1914 sonlarında çıkarma yapan İngilizler, ancak Mart 1917’de Bağdat’a ulaşarak kenti işgal etti.
Kut’ül-Ammare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir.
Genelkurmay Başkanlığının arşivinde, Türk ordusunun Kut'ül Amare'de yaptığı savaşa ve elde ettiği büyük zafere ilişkin birçok askeri belge bulunuyor.
Halil Paşa, Kut’ül-Ammare zaferinden sonra 6’ncı Ordu’ya yayınladığı mesajında şöyle demiştir:
“Arslanlar!
Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın
toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek
uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik
ediyorum.
Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen
ordular karşısında 350 subay ve 10.000 erini şehit vermiştir. Fakat
buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13.300 er
teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen
İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir.
Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir
fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata
uğrayacaktır.
İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi
Çanakkale’de, ikinci zaferi burada görüyoruz.”
Avustralyalı araştırmacı Dr. Gaston Bodart tarafından Kut’ül-Ammare
Zaferi, “İngiliz prestijinin Birinci Dünya Savaşı’nda yediği en
büyük darbe olarak yorumlanmaktadır.”
Halil Paşa, Kut’ül-Ammare’nin teslim alındığı gün orduya bir tebrik mesajı yayımlamış ve bu günün “Kut Bayramı” olarak kutlanmasını istemiştir.
TRT, Diriliş'ten sonra yeni bir efsaneyle geliyor: 'Kut'ül Amare zaferi'
"Diriliş Ertuğrul" ve "Payitaht Abdülhamid" gibi yapımlarla
izleyicinin büyük beğenisini kazanan TRT, şimdi de "Kut'ül Amare"
zaferini anlatan bir diziyle izleyicileri ekrana kilitlemeye
hazırlanıyor.
TRT'nin büyük beğeniyle izlenen dizisi "Diriliş Ertuğrul" tüm
dünyada özellikle Orta Doğu ülkelerinde yoğun ilgi görüyor.
TARİH DİZİLERİNDE BÜYÜK İVME YAKALADI
Driliş'le birlikte tarih dizilerinde önemli bir ivme yakalayan TRT, kazandığı ivmeyi Payitaht Abdülhamid'le devam ettirdi. Tarih dizilerine izleyiciden tam not alan TRT, efsane olacak yeni bir yapımla daha izleyicinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
ERDOĞAN "KUT'ÜL AMARE" MÜJDESİNİ VERDİ
Geçtiğimiz günlerde "Diriliş Ertuğrul" setini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Driliş'in büyük ilgi gördüğünü ve bu ilgiye yakışır yeni bir yapımın daha yolda olduğu müjdesini vermişti. Erdoğan, bugün gazetecilerle yaptığı söyleşide Diriliş'i "Kut'ül Amare" zaferini anlatan bir yapımın takip edeceği müjdesini verdi.
superhaber