3 aylar orucu nasıl tutulur?
Halk arasında 3 aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayı ne zaman başlıyor sorusu müslümanların gündeminde. 3 ayların birincisi olan Recep ayı 8 Mart Cuma günü başlıyor. Peki 3 ayları oruçlu karşılamak gerekir mi, 3 aylarda kaç gün oruç tutulmalı, 2 gün tutulması şart mı?
Abone olMüslümanlar için çok önemli olan ve mübarek Ramazan ayının habercisi olan 3 aylar 8 Mart cuma günü başlıyor. Halk arasında 3 aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayı müslümanlar için ayrı bir öneme sahip. Peki 3 ayları oruçlu karşılamak gerekir mi, 3 ayların başlangıcında kaç gün oruç tutulmalı, 2 gün oruç tutmak gerekir mi?
Regaib Kandilinden bir gün sonra 8 Mart cuma günü ise 3 aylar başlayacak. Mübarek Ramazan ayı ise 2019 yılında 6 Mayıs'ta başlayacak. Her günü ayrı faziletli olan 3 aylar 2019 yılında Recep ayı ile birlikte başlayacak. Yani 3 aylar 2019 yılında 8 Mart'ta başlayacak. Recep ayından sonra gelen Şaban ayı ise 6 Nisan 2019 yılında başlayacak. 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı ise 2019 yılında 6 Mayıs'ta başlayacak ve 4 Haziran'da sona erecek.
2019 MÜBAREK ÜÇ AYLAR NE ZAMANDENK GELİYOR: Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Üç Aylara ne kadar kaldığına dair arayışlarını sürdüren Müslümanlar için 2019 mübarek Üç Aylar başlangıç ve bitiş tarihleri açıklandı.
Buna göre ilk olarak Recep Ayı, 8 Mart 2019 tarihinde başlarken, 5 Nisan 2019 tarihinde sona erecek. Ardından Şaban Ayı ise 6 Nisan 2019 tarihinde başlarken, 5 Mayıs 2019 tarihinde bitecek. Son olarak on bir ayın sultanı Ramazan Ayı da, 6 Mayıs 2019 tarihinde başlarken, 4 Haziran 2019 tarihinde de nihayete erecek.
2019 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?
*7 Mart 2019 Perşembe günü Regaib Kandili.
*2 Nisan 2019 Cuma günü Miraç Kandili.
*19 Nisan 2018 Pazartesi günü Berat Kandili.
*8 Kasım 2018 Pazartesi Mevlid Kandili.
8 Mart 2018 Pazartesi günü Üç Aylar başlangıcıdır.
ÜÇ AYLARIN DİNDEKİ YERİ: Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185).
Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).
ÜÇ AYLARI ORUÇLU MU KARŞILAMAK GEREKİR Mİ: Üç ayların faziletleri nedir oruçlu mu karşılamak gerekir: Regaip Kandili belirttiğimiz gibi üç ayların aynı zamanda başlangıç müjdecisidir. Peki üç ayların önemi nedir hangi ibadetleri yapmak gerekir, üç ayları oruçla mı karşılamak gerekir? Ünlü ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu üç ayların faziletlerini yazdı.
İşte üç ayların faziletleri ve ibadetleri;
Recep ayının fazileti iyilik ayı : Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.
Recep ayında tutulacak oruçlar : İbn
Abbas; Efendimizin bu ayda çok oruç tuttuğunu ifade ediyor. Hatta
orucu hiç bırakmayacak zannederdik der. Bazen de Recep ayında oruca
o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak zannederdik. (Müslim) Hz.
Peygamber (s.a.v.) şöyle haber verirdi:
"Allah'ım Recep, Şaban'ı bize mübarek eyle, bizi Ramazan'a
ulaştır.' (Ahmed, Müsned) Bu gece (Regaip gecesinin gündüzü) oruç
tutana birçok sevap haberi verilmiştir.
Üç ayları karşılama orucu nasıl ne zaman tutulmalı : Perşembe ve cumayı beraber tutmak uygun olur. Sadece bir gün oruç tutma imkânımız varsa, sadece perşembeyi tutabiliriz. İmam Kurtubi'ye göre gece önce, gündüz sonra gelir. Bu durumda alışkanlık haline getirilmedikçe cuma günü de Kandil için oruç tutulabilir. Hz. Nuh'un Recep ayında gemiye bindiği ve bu günü oruçla geçirdiği rivayetleri vardır.
3 AYLARA KAÇ GÜN KALDI: Gerek ayetlerle gerekse hadislerle Müminler için arz ettiği ehemmiyeti her fırsatta dile getirilen 2019 mübarek Üç Aylara kaç gün kaldığı ve ne zaman denk geldiği, başlangıç-bitiş tarihleri ağırlıklı olarak araştırma süreci içerisine girilmeye başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Üç Aylara ne kadar kaldığına dair arayışlarını sürdüren Müslümanlar için 2019 mübarek
Üç Aylar başlangıç ve bitiş tarihleri ise şöyle...
*Buna göre ilk olarak Recep Ayı, 8 Mart 2019 tarihinde başlarken, 5 Nisan 2019 tarihinde sona erecek.
*Ardından Şaban Ayı ise 6 Nisan 2019 tarihinde başlarken, 5 Mayıs 2019 tarihinde bitecek.
*Son olarak on bir ayın sultanı Ramazan Ayı da, 6 Mayıs 2019 tarihinde başlarken, 4 Haziran 2019 tarihinde de nihayete erecek.
Tüm bunların yanı sıra 2019 yılı itibariyle Ramazan Bayramı ne zaman baŞlayacak? şeklinde yanıt aramak üzere kollarını sıvayan Müslümanlar için de, tarihler kesinlik kazandı. Buna göre 2019 Ramazan Bayramının ilk günü, 5 Haziran 2019, ikinci günü 6 Haziran 2019 ve üçüncü günü ise 7 Haziran 2019 tarihinde olacak.