39 ülkeden Çin'e ortak mektup! Uygurları serbest bırak, gözlemcilerin Sincan'a girmelerine izin ver
Çin rejimine ortak bir mektup gönderen 39 ülke, Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Mektupta Türkiye'nin imzası yer almadı.
Abone olÇin rejimine ortak bir mektup gönderen 39 ülke, Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Mektupta Türkiye'nin imzası yer almadı.
Çin’e gönderilen mektupta imzası bulunan 39 devlet, Pekin rejiminden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri üyelerinin de aralarında bulunacağı uluslararası bağımsız uzmanlar heyetine Doğu Türkistan’a “tam erişim” izni vermesini istedi.
Ortak mektupta şu ifadeler yer aldı:
* Bize ulaşan güvenilir raporlara göre Sincan’da (Doğu Türkistan), bir milyondan fazla insan keyfi olarak ‘siyasi eğitim’ kamplarında gözaltında tutuluyor.
* Bölgede giderek artan ağır insan hakları ihlali raporları gördük. Uygur kültürünün yanı sıra din veya inanç özgürlüğü, serbest dolaşım, dernek kurma ve ifade özgürlükleri ile ilgili çok ciddi kısıtlamalar var.
* Pekin yaygın gözetleme ve orantısız bir şekilde Uygurları ve diğer azınlıkları hedef almaya devam ediyor. Ayrıca zorla çalıştırma ve kısırlaştırma dahil, zorunlu doğum kontrolü hakkında çeşitli raporlar var.
* Sincan’daki insan hakları durumunu ele alarak, hiç bir ülkenin buradan gelen sığınmacıları geri göndermemelerini istiyoruz.
Euronews’ta yer alan habere göre, Almanya misyonunun yazdığı mektupta, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Haiti, Honduras, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Monaco, Nauru, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Palau, Polonya, Slovakya, Slovenya, İspanya , İsveç, İsviçre, İngiltere temsilcilerinin imzaları bulunuyor.
Çin'in dünyaya eğitim merkezi olarak lanse ettiği toplama kamplarında 3 milyon civarında Uygur Türkü zorla tutuluyor. Toplama kamplarına götürülen kişilerin çocuklarının ellerinden alındığını ve bir daha göremediklerini belirtiyor. Toplama kamplarına götürülenlerin büyük bir kısmından bir daha haber alınamıyor.
TÜRKİYE İLK BİLDİRİDE DE YOKTU!
Zalim Çin yönetiminin, Uygur Türklerine yönelik zulmü devam ederken Temmuz 2019'da, 22 ülke, ortak bir bildiriye imza atmıştı. Mağdurların ve mazlumların sesi olan Türkiye ise bildiride yer almamıştı.
Aralarında Japonya, İngiltere, Fransa ve Avustralya gibi ülkelerin de bulunduğu 22 ülke, Birleşmiş Milletler’e bir mektup yazarak Çin’e tepki göstermişti. 22 ülke, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e gönderdikleri mektupta Çin’in tutumunu eleştirdi.
Doğu Türkistan’da, Uygur Türklerine yönelik sistematik şiddet ve gözaltıların bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulunulurken, bu hamle uluslararası kamuoyunun bu konuda ilk kez birlikte hareket ettiği bir olay olarak tarihe geçti.
CNN’de yer alan haberde 22 ülke arasında Türkiye ve Müslüman ülkelerin yer almadığı belirtildi.