6 milyon kişiyi ilgilendiren EYT'de flaş gelişme! Bakan Bilgin duyurdu
6 milyon kişiyi ilgilendiren EYT konusunda yapılan son açıklama sonrası herkes prim günlerini yeniden hesaplamaya başladı. İşte detaylar...
Abone olBakan Vedat Bilgin, son yaptığı EYT açıklamasında prim günlerinin eşitleneceğini söyledi. 6 milyon kişiyi ilgilendiren EYT konusunda yapılan son açıklama sonrası herkes prim günlerini yeniden hesaplamaya başladı. EYT formülünde prim ve yıl şartının ne olacağı ise tartışılmaya başladı. Sosyal güvenlik yazarı Ekrem Sarısu ise 9 bin gün söylentilerine son noktayı koydu.
'TEK FORMÜL' DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunmuş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme için tarih vermişti. Bakan Bilgin, "Meclis ilk açıldığında sözleşmeli personel dosyasını getireceğiz. Şu anda üzerinde çalıştığımız dosya o, bitirmek üzereyiz. Bir iki konu daha var EYT ondan sonra, çünkü onun teknik çalışması biraz daha zaman alacak. Tek bir formül üzerinde duruyoruz ama henüz sonuçlandırmadık. EYT Aralık ayı gibi gündeme gelir" ifadelerini kullanmıştı.
Bakan Bilgin son olarak dün EYT açıklaması yaptı. Bilgin açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: "Çözülebilecek sorunları hemen çözmemiz lazım. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir. Çalışma Bakanlığı her insanımızın yanındadır."
9000 GÜN TARTIŞMASI: EPT MAĞDURLARI YARATIR
EYT'de Bakan Bilgin'in ifade ettiği tek formül merak edilirken Posta gazetesi sosyal güvenlik yazarı Ekrem Sarısu ise çok kritik açıklamalarda bulundu. 9 bin gün prim tartışmalarına son noktayı koyan Sarısu, "9 bin gün pirim Emeklilikte Prime Takılanlar" sorunu yaratır ifadelerini kullandı.
Ekrem Sarısu kendisine gelen "Emeklilikte yaşa takılan (EYT’li) sigortalıyım. Devletimiz benden emekli olmam için 5750 gün istemişti. Benim 6227 gün primim var. Emekliliğime bir senem kaldı. Emekliliğimi beklerken şu an 9000 bin gün söylentileri var. Eğer bu doğruysa şunu sormak isterim; hükümetler benden bu prim gün sayısını istemedi ki şimdi benden bunu talep etmeye hakları bulunsun. Bu yüzden eğer böyle bir durum varsa, bu kabul edilemez. Çünkü bu sefer EPT (emeklilikte prime takılanlar) olur. Büyük mağduriyetler ortaya çıkar. Yazılarınızda bunu yetkililerimize iletmenizi rica ediyorum" sorusuna şu yanıtı verdi:
SPEKÜLASYONLARA ÇOK AÇIK
EYT konusunda henüz hiçbir şey belli değil. Çalışmalar devam ediyor. İlgili bakan çalışmaların Aralık 2022’de sonuçlandırılıp yasa tasarısının TBMM’ye getirileceğini açıkladı. Buna göre EYT’nin ne getirip, ne götüreceği aralık ayında yasa tasarısı ortaya çıktığında belli olacak. Bakanın masada tek EYT formülü olduğunu açıklamasına karşın, tek formül içeriğini kamuoyuyla paylaşmamasından dolayı konu spekülasyonlara açık hale geldi.
Sorunuzda belirttiğiniz gibi ortada 9000 gün ve 7200 gün söylentisi dolaşmakta. 12 Eylül ile 17 Eylül arasında 6 gün gazetemizde yayımladığımız ‘EYT Sorunu Ve Çözüm Yolları’ yazı dizimizin, ‘7200 gün ve 9000 gün söylentisi’’ başlığı bölümde; çıkartılacak yasada 7200 gün ve 9000 gün prim aranmasının sigortalı çalışanlara yaramayacağını, bunun Bağkur sigortalılarına ve memurlara yarayacağını, çünkü 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan ve çalışanları EYT mağduru eden 4447 sayılı yasadan önce, Bağkur’lu kadınlar ve kadın memurların 7200 gün, erkek Bağkur’lular ve erkek memurların 9000 gün primle yaş aranmadan emekli olduklarını, dolayısıyla çıkartılacak EYT yasasıyla 7200 gün primi olan Bağkur’lu kadın ve kadın memurlar ile 9000 gün primi olan erkek Bağkur’lu ve erkek memurların emekli edilmesinin, bu kesimin mağduriyetini gidereceğini açıklamıştık.
"5 BİN GÜN, 25 YIL SİGORTALILIK"
Sigortalı çalışanlar için de; ya 8 Eylül 1999’dan önceki şartlarla, yani 5000 gün prim ödeme, kadın 20, erkek 25 yıl sigortalılık süresini dolduranların emekli edilmesi, bu yapılamıyorsa EYT yasasının yürürlüğe konacağı tarih itibarıyla kademeli geçişte aranan, sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayanların yaş aranmadan emekli edilmesinin, süre ve prim şartını sağlayamayanların da ileride bu şartları sağladıkları tarihte emekli edilmesinin daha adil bir düzenleme olacağını açıklamıştık.
Yoksa sigortalı kadınlardan 7200, erkeklerden 9000 gün prim aranmasının yeni bir tartışma ve sayısız ihtilaf yaratacağını belirtmiştik. Sorunuzda da belirttiğiniz gibi böyle bir düzenleme, EYT sorununu çözmeye çalışırken, bu kez de ortaya ‘Emeklilikte Prime Takılanlar (EPT)’ mağdurlarını çıkartır."