Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

86 yaşında vefat eden Kadir Mısıroğlu kimdir?

Bir süredir şeker hastalığı nedeniyle tedavi gören Kadir Mısıroğlu 15 Nisan tarihinde rahatsızlığının yeniden nüksettiği ve tedavi için hastaneye kaldırılmış ve yoğun bakıma alınmıştı. Kadir Mısıroğlu Acıbadem Altunizade Hastanesinde 86 yaşında vefat etti. Sevenlerini üzen haberinin ardından Vatandaşlar Kadir Mısıroğlu kimdir? sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki Kadir Mısıroğlu kimdir? Kadir Mısıroğlu neden öldü? İşte Kadir Mısıroğlu hakkında derlediğimiz bilgiler...

Abone ol
Abone ol 06 Mayıs 2019 00:39

Bir süredir şeker hastalığı nedeniyle tedavi gören Kadir Mısıroğlu 15 Nisan tarihinde rahatsızlığının yeniden nüksettiği ve tedavi için hastaneye kaldırılmış ve yoğun bakıma alınmıştı. Kadir Mısıroğlu  Acıbadem Altunizade Hastanesinde 86 yaşında vefat etti.  Sevenlerini üzen haberinin ardından Vatandaşlar Kadir Mısıroğlu kimdir sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki Kadir Mısıroğlu kimdir? Kadir Mısıroğlu neden öldü? İşte Kadir Mısıroğlu hakkında derlediğimiz bilgiler...

Bir süredir şeker hastalığı nedeniyle tedavi gören Kadir Mısıroğlu yoğun bakıma alınmştı. Mısıroğlu'nun rahatsızlığının yeniden nüksettiği ve tedavi için hastaneye kaldırılmıştı.Kadir Mısıroğlu bir süredir tedavi gördüğü Acıbadem Altunizade Hastanesinde 86 yaşında vefat etti.

Kadir Mısıroğlu kimdir?

Kadir Mısıroğlu, 24 Ocak 1933 tarihinde Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Akçaabat’ta tamamladıktan sonra lise öğrenimini Trabzon şehrinde tamamladı. Ardından 1954 senesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitime başladı.

1964 senesinde ilk eseri olan “Lozan Zafer mi Hezimet mi?” kitabının ilk cildini yayınladı. Aynı sene Sebil Yayınevi’ni kurdu.  1970 senesinde genişletilmiş ikinci kitabı 5816 sayılı kanuna muhalefet gerekçesiyle toplattırıldı. Hakkında dava açılan Mısıroğlu, 1974 genel affı sayesinde ceza almamıştır.

1970 senesinin Ocak ayında, Millî Türk Talebe Birliği'nde Harf Devrimi ile alakalı verdiği bir konferansı dava bahane edilerek, hakkında Eskişehir Örfi İdare Mahkemesi'nce mahkûmiyet kararı verildi. Daha sonra 1976 yılının başından itibaren İslami bir dergi olan Sebil dergisini çıkarmaya başladı. Bu dergideki birtakım yazılarından dolayı kısa bir müddet sonra hakkında 163. maddeye istinaden sayısız dava açıldı.

1977 Türkiye Genel Seçimlerinde Milli Selamet Partisi’nden Trabzon milletvekili adayı oldu. Listede ikinci sıraya konan Mısıroğlu, milletvekili seçilemedi.

1978 senesinde MSP Genel İdare Kurulu’na seçildi. 12 Eylül darbesi ile MSP Genel İdare Kurulu hakkında tutuklama kararı verilince daha önceki davaları ile bunun birleşmesi daha büyük bir ceza getireceği için yurt dışına gitmek zorunda kaldı.

Mısıroğlu, Türkiye'den ayrıldıktan sonra ailesini de Almanya'ya getirtti. 1983 yılı başlarında gazete, radyo ve televizyon anonslarıyla Türkiye'ye dönmeye davet edilen Kadir Mısıroğlu, bu davetlere uymadığı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Bu sebeple Birleşik Krallık'tan siyasi iltica hakkı istedi. Bunun için 7 Eylül 1983 tarihli ve 18158 numaralı kararın yayınlandığı Resmî Gazete'yi göstermesi yeterli oldu. Sonrasında ailesinden kalan gayri menkulleri hazinece haraç-mezat sattırıldı. Ailesiyle Londra'da yaşarken geçimini sağlayacak bir iş kuramadığından bir buçuk yıl sonra mecburen Almanya'ya döndü. 11 yıllık yurt dışı hayatından sonra 1991 senesinde Türkiye'ye geri döndü.

Diyanet İşleri Bakanı Ali Erbaş’ın ziyareti tepki çekmişti!

Diyanet İşleri Bakanı Ali Erbaş’ın Kadir Mısıroğlu’na üniforması üzerindeyken gerçekleştirdiği ziyaret de uzun süre gündemde kalmıştı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından  Diyanet'ten 'Kadir Mısıroğlu'na ziyaret' açıklaması gelmişti. İşte Diyanet'ten yapılan Kadir Mısıroğlu açıklaması....

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın tarihçi-yazar Kadir Mısıroğlu'na yönelik ziyaretine ilişin gelen eleştiriler üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı yazılı açıklama yaptı.

DİYANET İşleri Başkanlığı'nca Başkan Prof. Dr. Ali Erbaş'ın yazar Kadir Mısıroğlu'na gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, "Söz konusu ziyaret 9 Kasım 2018 tarihinde saat 14.30 sularında ve tamamen insani duygularla yapılan bir hasta ziyaretidir" denildi.

İNSANİ DUYGULARLA YAPILAN HASTA ZİYARETİ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın yazar Kadir Mısıroğlu'na gerçekleştirdiği ziyaret sonrası gelen tepkiler üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş'ın bir ziyareti ile ilgili bazı medya mecralarında gerçeklerle bağdaşmayan haber ve yorumlar yapıldığı görülmektedir. Söz konusu ziyaret 9 Kasım 2018 tarihinde saat 14.30 sularında ve tamamen insani duygularla yapılan bir hasta ziyaretidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

CHP'DEN SERT TEPKİ GELMİŞTİ

CHP'nin "Atatürk düşmanı" olarak nitelediği tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu'na, Ali Erbaş'ın ziyaret etmesine tepkisi sert olmuştu.  CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Erbaş'ı görevden alması çağrısında bulunmuş ve açıklamasında "Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sana söylüyoruz. Bizim vergilerimizle aldığın o maaşın her bir kuruşu haram zıkkım olsun. O parayı yemek, o parayla geçinmek, o parayla mutlu olmak sana nasip olmasın. Bugün saat tam 9'u 5 geçe hepimiz Atatürk'ün önünde saygıyla eğilirken, hepimiz telefonlarımızda, internette, gazete haberlerinde, Atatürk'ten nefret eden bu adamı ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı'nı gördük. Yunanı, Türk ordusuna tercih eden bir adamın yanına ziyarete giden kişinin 1 dakika bile görevinde tutulmaması gerekiyor. Eğer Recep Tayyip Erdoğan onu görevde tutmaya devam ederse, bugün gittiği ziyaretin, deftere yazdığı notların, bıraktığı çelengin hiçbir anlamı yoktur " ifadelerine yer vermişti.


Yorumlar
Çok Okunanlar