Anasayfa /  Kültür sanat

Ahşap evler diyarında 'Gazozuna sinema' nostaljisi

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün tarihi evleriyle ünlü Safranbolu ilçesindeki eski sinema binasında sinemaseverler anılarını canlandırma imkanı bulacak.

Abone ol
Abone ol 17 Haziran 2017 13:22

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün tarihi evleriyle ünlü Safranbolu ilçesindeki eski sinema binasında sinemaseverler anılarını canlandırma imkanı bulacak.





Tarihi Muallimler Birliği binasında kurulacak olan "Sinema Müzesi" ile "Belgesel Film Kütüphanesi"nde, sinema bölümü öğrencileri ve meraklılarına ünlü yönetmenler tarafından 3-4 günlük eğitimler verilecek.

Merkezde, sinemaseverler tahta sandalyelerde gazozlarını yudumlayarak sinema izlemenin tadını çıkartacak.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinema Müzesi ve Belgesel Film Kütüphanesini 18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivaliyle ilişkilendirerek açacaklarını söyledi.

"Gazozuna Sinema"

"Kültürel Miras ve Korumacılık" ana temasıyla yapılan festivalin bu yılki alt temasının "Gazozuna Sinema" olduğunu ifade eden Aksoy, "Bu bina Muallimler Birliği, daha sonraki yıllarda Çınar Sineması olarak kullanılmış. Bu binayı 2015 yılında yeniden Safranbolu'nun hayatına geri kazandırdık. Geçmişte olduğu gibi bu bina yine Türk sinemasına hizmet etmeye devam edecek. Sinemacılıkta kullanılan aletler, çekilmiş sinema filmleri, sinema için lazım olan geleneksel sinema motiflerini burada canlandırmaya gayret edeceğiz. Türkiye'deki en büyük 'Belgesel Film Kütüphanesi'ni ve 'Sinema Müzesi'ni burada oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.

"Tahta sandalyelerde Türk sinemalarını seyretmek büyük bir keyif"

Haftanın belli günlerinde sinema gösterimleri yapılacağını aktaran Aksoy, Safranbolu'nun geçmişinde var olan sinema kültürünü yeniden canlandırmaya çalışacaklarını vurguladı.

Aksoy, Safranbolu'da 1950'li yıllarda açık hava sinemaları, 1960'larda kapalı alan sinemaları ve daha sonra modern sinemaların hizmet vermeye devam ettiğini aktararak, "Safranbolu deyince akla sinema ve gazoz gelmekte. Tahta sandalyelerde oturup, onun gıcırtılarıyla beraber gazozumuzu yudumlayarak tarihi Türk sinemalarını seyretmek büyük bir keyif. Bu keyfi Safranbolu'da yeniden canlandırmak istiyoruz." dedi.

Akademi kurulacak

Sinema Müzesi'nde aynı zamanda bir akademi kurulacağını anlatan Aksoy, "Akademi bünyesinde de sinema öğrencilerimiz gelip burada kurslarını alacaklar, sinema yönetmenleriyle onları buluşturacağız. Önemli yönetmenlerle 3-4 günlük uygulamalı eğitimler vereceğiz. Geçmişte kullanılan kameralar, diğer aletler de burada sergilenecek. Modern sinema alet ve teçhizatı da burada hazır bulundurulacak. Eğitimler süresince onlar uygulayıcılara tanıtılacak ve kullanmaları sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Sinema Müzesi için TRT'den destek aldıklarını söyleyen Aksoy, TRT ile irtibata geçtiklerini, kendilerine çok sayıda film ve bazı makineler göndereceklerini belirtti.

TRT'nin göndereceği makinelerin festivalde burada hazır olacağına değinen Aksoy, şöyle devam etti:

"Sinema Müzesi ve Belgesel Film Kütüphanesinde bu güne kadar Safranbolu Belediyesinin 18'incisi düzenlenecek Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'ne gönderilmiş eserler, belgesel filmler, bunun yanında toplayabildiğimiz kadar yüksek sayıda Türkiye'de ve uluslararası alanda üretilmiş belgesel film ve sinemalar burada dijital olarak arşivlenmiş olacak. İsteyen onlardan belli bir bölümünü izleyebilme şansına sahip olacak."


Yorumlar
Çok Okunanlar