Hava sıcaklığı 18 C dereceye ulaştığında polen allerjileri başlar.
Polen allerjilerinde mevsime bağlı solunum şikayetleri görülür.
Hastalarda daha çok allerjik nezle şikayetleri ön plandadır. Astım allerjik nezleye göre daha az görülür. Bu polenlerin çaplarının solunum yollarının derinliklerine kadar girebilecek ufaklıkta olmamalarından kaynaklanır. Çoğu parçalandıktan sonra solunum sistemimizin derinliklerine ulaşarak astıma neden olurlar. Küresel ısınma polen mevsimini bir ay kadar öne gelmesine neden olmuştur.
Polenler bitkilerin erkek hücrelerini dişi çiçeğe taşıyan yapılarıdır.
Polenler dış ortam havasında genel olarak bulundukları mevsime göre
•ağaç polenleri,
•çayır polenleri
•yabani ot polenleri
olarak üç grupta toplayabiliriz.
Ağaçlar genellikle kış sonunda ve ilkbahar başında polen üretir.
Çayır bitkilerine ait (Grass) polenler ilkbahar sonu ve yaz başında atmosferde görülmeye başlarken, yabani otlara ait polenler yaz sonu ve sonbahar başında atmosferde yoğunluk gösterir.
Yabani ot türlerinden Parietaria uzun bir polinizasyon dönemi göstermekte olup mart-kasım ayları arasında polenleri atmosferde bulunmaktadır ve perennial (Yıl boyu etkili)polen olarak ifade edilmektedir.
En sıklıkla allerjik duyarlılaşmaya neden olan ve ülkemizde de bulunan polen cinsleri şunlardır.: Marmara bölgesi ağırlıklı çayır polenlerinden (Grass polenler) ve yabani ot bitkilerine ait polenlerden, Compositeae ailesi (Mugwort-Pelin otu ve Ragweed-Ambrosia) ve Urticaeae ailesi (Parietaria-duvar sarmaşığı) gibi polenler. Ağaç polenlerinden ise Birch (Huş ağacı) ve diğer Betulaceae grubu, Oleaceae (Olive-zeytin ve Ash-dişbudak ağacı), Meşe (Fagaceae ailesi), Plane-çınar ağacı, Cupressaceae (servi ağacı), Junipers (ardıç ağacı) ve Corylus (fındık) sayılabilir.
Polenler bölgelere göre farklılıklar gösterir.Trakya'da tahıl polenleri sıktır.Polenler arasında çapraz reaksiyonlar görülebilmektedir. Bunlardan en önemlisi ot polen türleri arasındaki çapraz reaksiyonlardır.
Polenlerin birçok meyve ile çapraz reaksiyon oluşturduğunu biliyoruz.Polen allerjisinde meyveleri,meyve allerjisinde de polen allerjilerini düşünmek zorundayız.
Polenlerin büyüklüğü 10-100 μ arasında değişmektedir. Polenlerin burun ve gözlere temas etmesi sonrasında polenlere allerji geliştiren hastaların çoğunda allerjik rinit ve konjunktivit bulguları başlamaktadır.
Özellikle alt solunum yollarına ulaşabilecek küçük polenler astımı tetikleyebilmektedir. Özellikle yazları fırtına ve yağmurdan sonra polenler ufalanarak kilometrelerce uzağa giderler.Bu nedenle literatüre yeni giren acillerin dolmasına neden olan BORAN ASTIMI fırtına sonrası artar.Astımlardan bu dönemde astım krizine bağlı ölüm daha sıktır.Polenlerin havada parçalanmaları onların yapılarında bulunan allerjik polen proteinlerinin atmosfere dağılmalarına neden olabilmekte ve bu nedenle atmosferde polen bulunmadığı dönemlerde allerjik polen proteinleri bulunabilmekte ve duyarlı hastaları etkilemektedir.
Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.
Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için