Almanya işçi bulmakta zorlanıyor!
Ülkede her sene 300 binin üzerinde vatandaş emekli oluyor. Almanya göçmenleri ülkeye daha kolay kabul etmek için yeni kanunlar üzerinde çalışıyor. İşte detaylar...
Abone olTürkiye’de yetişmiş insan gücünün bir kısmı kariyerini yurt dışında sürdürmek istiyor. Bu durum geçmişten beri devam ediyor ancak son aylarda doktorların Almanca kurslarına gösterdiği ilgiyle birlikte mesleklerine bu ülkede devam etmek istemeleri meseleyi tekrar gözler önüne serdi. Bugün sadece doktorlar değil, mavi veya beyaz yaka pek çok sektörden insan Almanya’da iş fırsatlarına bakıyor.
Resmi rakamlara göre Almanya’da geçen temmuz ayında boş pozisyon sayısı iki milyondu! Yani ülke Kocaeli nüfusu kadar bir insanı işe almaya hazır. Alman işverenlerin en büyük derdi ise eleman bulamamak. Berlin’de 1999 yılından beri hizmet veren bir otelin yetkilisi 2 bin 300-2 bin 700 euro maaş ile personel aradığını ancak bulamadıklarını söylüyor. Yetkili, “Durum berbat” demekte.
Pandemi ile küçülen turizm sektöründe işlerin normale dönmesiyle birlikte eleman açığı ortaya çıkmaya başladı. Ülke genelindeki havalimanlarında 7 bin 300 personel açığı var. Ülkenin resmi istatistik kurumuna (IFO) göre; iki işverenden birisini eleman bulamıyor.
ÇATI USTASI BİLE ARANIYOR
Almanya’daki eleman açığı, Rusya’dan gelen doğalgazın da azalmasıyla birlikte ekonominin büyümesinin önündeki en büyük engel. Almanya ekonomisi 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyebildi. Çatı inşası ve ahşap yapılar üzerine bir şirketi olan Lasse Kutzbach sektörde 150 bin kişilik istihdam açığı olduğunu aktarıyor.
Eleman eksikliği sadece ekonomik büyümeyi değil, çocuk bakımını ve öğretmen açığını da olumsuz etkiliyor. Uzmanlara göre uzun vadede Almanya’da pek çok hizmetin aksaması muhtemel. Her yıl emekli olan insan sayısı, işe yeni başlayan insan sayısını geçiyor. Sonbaharda başlayacak yeni yasama yılında "trafik lambası koalisyonunun" ülkenin göç yasasını da biraz yumuşatması bekleniyor.
Örneğin artık oturma vizesi olmadan da farklı bölgelerde ikamete izin verilmesi gündemde. Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser daha modern bir göç kanununa sahip olmak istediklerini söyledi.
GÖÇMEN PUANI
Ülkede Kanada modelinin benimsenmesi gerektiğini düşünenler var. Liberal Parti’nin Başkan Yardımcısı Johannes Vogel, göçmenlerin özelliklerine göre bir puana sahip olmaları gerektiğini düşünüyor. Düzenlemeye göre; eğer bir göçmenin puanı, bulunduğu bölgede iş aramasına yeterli ise, çalışmak için yerel otoritelerden izin almasına gerek olmuyor. Böylece bürokrasi de ortadan kalkıyor. Koalisyondaki Yeşiller Partisi bu sistemi destekliyor.
Geçmiş yıllarda Çin’de de bir vatandaş puanlama sistemi gündeme gelmişti. Söz konusu sistemde suç işleyen veya kamu düzenini bozacak davranışlar içinde olan vatandaşların puanı kırılıyor ve bazı haklardan faydalanmaları engelleniyordu. Almanya’nın 2030 yılına kadar mevcut iş gücünü koruyabilmesi için yılda 400 bin yeni göç alması gerekiyor. Ülkede her yıl 350 bine yakın vatandaş emekli olarak çalışma hayatından ayrılıyor.
Ülkede en zor personel bulan sektör ise hizmet sektörü, bu alandaki işverenlerin yüzde 54.2’si eğitimli personel bulamıyor, onu imalat (%44.5) ve perakende sektörleri izliyor (41.9).