18 Mart Çanakkale Zaferi Etkinlik Programları
18 Mart Çanakkale Zaferi Etkinlik Programları
18 Mart Çanakkale Zaferi Etkinlik Programları belli oldu. 18 Mart Çanakkale zaferi bu senede her sene olduğu gibi çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 2016 18 Mart Kutlamalarının 101. yılı olacak. 101 yıl önce kazanılan bu zafer tekrar anılacak.
İLK TÖREN STADYUMDA
Asırlık zaferin kutlamaları saat 08.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. 18 Mart Stadyumu'ndaki ilk tören ise 09.30'da gerçekleşecek. Üzerinde, 'Çanakkale Geçilmez' yazan altın madalya, 253 bin şehit anısına Türk Bayrağı'na takılacak. Stadyumdaki törenlerde, Çanakkale şehitlerinin torunları buluşacak. Çanakkale şehitleri için yapılacak saygı duruşu ardından İstiklal Marşı eşliğinde altın madalyanın takıldığı Türk Bayrağı göndere çekilecek. Burada Başbakan Ahmet Davutoğlu bir konuşma yapacak. Zaferle ilgili şiirler okunacak, Devlet Halk Dansları ve Mehteran Bölüğü gösterilerinin ardından geçit töreniyle tören son bulacak. Tören halkın katılımına açık olacak.
İKİNCİ TÖREN ŞEHİTLER ABİDESİ'NDE
İkinci tören Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde yapılacak. Saat 14.00'te başlayacak törenlerde, Atatürk Anıtı'na çelenkler sunulacak. Çanakkale şehitleri içi saygı duruşunda bulunulup, saygı atışı yapılacak. İstiklal Marşı'nın okunması ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasının ardından şehitlik defterini imzalayacak. Seyir terasından savaş gemilerinin geçit törenini ve Türk Yıldızlar gösterisi izlenecek. Buradaki tören şehitlik ziyaretiyle sona erecek. Buradaki töreni abide önünde kurulan bin 200 kişilik portatif tribünde özel davetliler izleyecek.
GEMİLER ZİYARETE AÇILACAK
Büyük zaferin kutlama törenleri öncesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait üç savaş gemisi, Çanakkale Boğazı'na gelip, Esenler Mahallesi'ndeki tepede bulunan '18 Mart 1915' yazısı açıklarında demirledi. Flamalarla süslenen savaş gemileri yarın halkın ziyaretine açılacak. Çimenlik Kalesi'nde bağlı bulunan Nusret Mayın Gemisi'nin kopyası olarak yapılan 'TCG Nusret' de kutlamalar için Çanakkale'ye gelecek olanlar tarafından gezilebilecek. Bu arada Mavi Marmara gemisi de yarın sabah 08.00'de Çanakkale'ye gelerek Gelibolu iskelesine demir atarak ziyarete açılacak.
Çanakkale Savaşı, I. Hayat Savaşı esnasında 1915-1916 seneleri aralarında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri aralarında yapılmış olan deniz ve siyah muharebeleridir.[9] İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü elde etmek, Rusya'yla emniyetli bir erzak tedarik ve askeri ikmal karayolu açmak, başkentimiz İstanbul'u zaptetmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden bir tanesini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak emelleri ile önce amaç olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Fakat saldırıları başarısız olmuş ve geriye çekilmek zorunda kalmışlardır. Siyah ve deniz savaşı sonucu olarak 2 yön da bir sürü zor kayıplar vermiştir.
Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiğı bir Ağustos 1914'ün anında sonrası bugünü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, imparatorluğun eninde nihayetinde Almanya'nın ana gücünü meydana getirdiği İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği manasına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı defansının tamamlanmaması benzeri gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Fakat Almanya, bir an öncesinde savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de İngiliz donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oluyor bittiye getirilmişti. ileri ki zamanlarda Osmanlı Donanması'na ilişkili bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.
Birleşik Krallık Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 seneyi Eylül ayı içinde Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir tasarısı Başbakan Herbert Asquith'e vermiştir. Plan, farklı evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden meydana gelen bir donanmanın Boğaz'a kapsamlı çaplı saldırıları 1915 Şubat ayı içinde başlatıldı. En kuvvetli saldırı ise 18 Mart 1915 bugünü uygulamaya konuldu. Fakat Birleşik Donanma zor kayıplara uğradı ve deniz harekatından vazgeçmek zorunda kalındı.
Deniz harekatıyla İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir siyah harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı kıyı topçu bataryalarını elde etmek tasarısı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde yapılan İngiliz ve Fransız kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde 5 noktada karaya çıkarılmıştır. İngiliz ve Fransız emisyon kuvvetleri her ne civarı Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları meydana getirmeyi başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı korumaları ve ara ara giriştikleri karşın taarruzlar sonucu olarak Gelibolu Yarımadası'nı işgalde oldukça başarılı olamadılar. Bunun üst kısmına sahildeki kuvvetler destek edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Suvla Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yepyeni kuvvetlerle bir üçüncü emisyon yapılmıştır. Fakat 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak malum karşın taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı fakat başarabilmiştir. Mustafa Kemal sonrası gün Kocaçimentepe -Conk Bayırı hattında yepyeni bir karşın taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geriye atmıştır. İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak malum evrensel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Bütün bu gelişmelerin ardından İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 seneyi Aralık ayı arasında tahliye etmiştir.