2 MAYIS

 Hele geçsin bu gün de 2 Mayısta, yarın yazayım 1 Mayıs yazımı diye düşündüm.

SALİM YILMAZ salimyilmaz1967@gmail.com

2 MAYIS

 Hele geçsin bu gün de 2 Mayısta, yarın yazayım 1 Mayıs yazımı diye düşündüm.

Didaktik sevimsizliğe kaçmadan, istatistik bilgilere ve rakamlara boğmadan ( ama tamamen kopmadan ) üretim döngüsündeki dört temel unsur içinde yer alan  ‘ Emek ‘ konusuna emek harcayalım; haydi!.

Doğal Kaynaklar, Emek, Sermaye ve Girişimci üretim döngüsünün olmazsa olmaz faktörleridir. Gayri Safi Milli Hasılanın yaratılmasına olan katkıları nedeniyle bu dört unsur üretim faaliyetinin sonucunda pay alırlar. Doğal Kaynaklar ‘ Rant ‘, Emek ‘ Ücret ‘, Sermaye ‘ Faiz ‘, Girişimci ise ‘ Kar ‘ adı altında gelir elde ederler.

Bir ülkede demokrasiye ucundan kıyısından bulaşılmışsa eğer; bu unsurların temsilcileri örgütlenirler. Sendikalar, bu örgütlenmenin en bilinenleridir. ‘ Girişimci ‘de, ‘ Emek ‘ de hak arama mücadelesinde sendika başlığı altında birbirleriyle  mücadele ederler. Piyasa Ekonomilerinde devlet bu mücadelede daha çok hakem görevini üstlenir. Ülkedeki en alt ücret seviyesini de yılda bir kere ‘ Asgari Ücret ‘ adı altında her iki unsurun temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyon aracılığıyla belirler.   

Tek bir girişimcinin kimi zaman binlerce işçi çalıştırdığını düşünürsek ‘ Emek ‘ faktörünün temsilcileri sayıca en üst sırada yer alırlar haliyle.

Ülkemizde 14 milyon civarında emekçi olduğu kayıtlara geçmiş. İçlerinden sadece 1 milyon 920 bini bir sendikaya üye!. % 13,9 oranında resmi sendikalaşma oranıyla OECD Ülkeleri arasında sonuncuyuz. Bu oran İzlanda’da % 86, Danimarka’da % 67, İsveç’te % 66, Finlandiya’da % 65 ve Norveç’te % 52.. Unutmadan, sendikalaşmak anayasal bir hak!.

Emekçi için emek en büyük değerdir. Çünkü; karnını doyurmak ve yaşamını idame ettirebilmek için sahip olduğu tek güçtür. O gücünü örgütlediği ölçüde daha güvenli bakabilir yarınına!. Pratikte yaşanan ise, emek unsurunun bu anayasal hakkını tam olarak kullanamadığı. Dünyaya açılan penceremiz İstanbul, % 8,7 sendikalaşma oranıyla 81 ilimiz içinde 75.sırada. Antalya, Denizli ve Yalova sendikalaşmanın en az olduğu şehirlerimiz.

Konaklama-Eğlence, İnşaat, Basın Yayında çalışan emekçilerin yaklaşık % 95’i sendikalaşmanın dışında!. 

İrlanda’da bir işçi asgari ücretiyle ayda 188 kilo et alabiliyorken, Türkiye’de 44 kiloyla yetiniyor. AB Ülkeleri arasında bu konuda sadece Bulgaristan’ın önündeyiz. Bir Devlet Kurumu olan TÜİK, belirli dönemlerde TL üzerinden ‘ Açlık ‘ ve ‘ Yoksulluk ‘ sınırı açıklar ki oralara hiç girmeyelim!.

Bitirirken; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun…

  

Tüm yazılarını göster