2018 Dini günler listesi : Ramazan ayı boyunca namaz, imsak ve sahur vakitleri

2018 dini günler listesi vatandaşların sıklılıkla arayış içine girdikleri bilgiler muhteva ediyor. Zira Miraç Kandilinin ardından mübarek Berat Kandili, Ramazan ayı boyunca namaz, imsak ve sahur vakiteleri ile Kadir gecesi münasebetiyle Allah’ın rızasının kazanmaya çalışılacağı anların da sabırsızlığı hüküm sürüyor. 2018 dini günler listesi Kadir Gecesi , Ramazan ayı boyunca namaz, imsak ve sahur vakitlerini haberimize bulabilirsiniz..

11 ayın sultanı Ramazan ayına giderek yaklaşıyoruz. Mübarek Miraç Kandilini idrak eden müslümanlar şimdi de Kadir Gecesi'nin geleceği günü ve Ramazan ayı boyunca namaz, imsak ve sahur vakitlerini sorgulamaya başladı. Ramazan Ayı boyunca oruç tutmak ve Kadir Gecesi dua etmek ve namaz kılmak ibadetlerin en büyüğü. Dargınlıkların ve küskünlüklerin unutulduğu, İslam Alemi'nin birbirine kenetlendiği Ramazan Ayı boyunca müslümanlar ibadetlerini yerine getirmek suretiyle Allah’ın (cc) rızasının kazanmaya çalışacaklar.. Bu bakımdan 11 ayın sultanı olarak tabir edilen Ramazan Ayı boyunca yapılan ibadetler, verilen sadakalar, yoksula, yaşlıya yetim etmek gibi ibadetler ayrı bir önem kazanıyor. 

Ramazan AYı boyunca oruç tutmak Yüce dimizin en önemli ibadetlerinden. Fakat oruç, yalnız aç ve susuz kalmak değildir. Bir hayvanı veya inanmayan bir kimseyi bir odaya hapsedip aç, susuz bırakmakla oruç tutturulmuş olmaz. Oruçtan maksat, sabır, şükür, nefis terbiyesidir. Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. Müslümanlar imsak vaktinden iftar zamanına kadar oruç tutarlar. Bu bakımdan akşam ezanı ve imsak vakti saatlerine doğru ve güvenilir kaynaktan ulaşmak büyük önem kazanıyor. Diyanet İşleri tarafından hazırlanan en güncel ezan, namaz, imsak ve sahur vakitleri haberimizde bulunmaktadır.

RAMAZAN AYI BAŞLANGICI

Ramazan ayının ilk günü bu yıl 16 Mayıs 2018 Çarşamba gününe geliyor. Yani 15 Mayıs 2018 Salı akşamı Sahura kalkılacak. 15 Mayıs 2018 Ramazan Ayı ilk orucu için imsak vaktini Diyanet İşlteri Başkanlığı'ndan anlık olarak takip etmeniz mümkün..Peki İmsak nedir?

İMSAK NEDİR?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTULUR MU?

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185).

Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).

Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

Namaz Vakitleri için tıklayınız





İstikbâl-i kıble ne demektir? Kıble Nasıl tayin edilir?

İstikbâl-i kıble, namaz kılarken kıbleye yönelmek demektir. Müslümanların kıblesi, Mekke’de bulunan Kâbe’dir. Kâbe denilince sadece bilinen bina değil, bunun yanında, hatta daha öncelikle bu binanın bulunduğu yer kastedilir. Kâbe’yi gözle gören kişi, bizzat Kâbe’ye yönelir. Kâbe’den uzakta olan kişi ise Kâbe’nin bizzat kendisine değil, onun bulunduğu tarafa yönelir, yüzünü ve yönünü o tarafa çevirir. Namazın amacı, kalbin mâsivâdan (Allah’tan başka her şeyden) ayrılıp yalnızca Allah’a yönelmesidir. Elbetteki Allah herhangi bir yönle kayıtlı ve sınırlı değildir. Fakat, kalbin huzur ve sükûnetini sağlamak bakımından, namazda herkesin yöneleceği bir yönün tayin edilmesi, belirlenmesi gerekir. Zâhirde, yüzümüzü Allah’ın evi olan Kâbe’ye çevirdiğimiz gibi, bâtınen de, Allah’ın nazargâhı olan kalbimizi, gönlümüzü başka şeylerden çekip alarak, arındırarak yalnız Allah’a yöneltmeli, Allah’tan başka şeyleri kalpten atmalıyız.

KIBLEYE YÖNELME ŞARTI HANGİ HALDE AKSAR?

Kıblenin ne tarafta olduğunu bilmeyen kimsenin, yanında kıble yönünü bilen birisi varsa ona sorması gerekir. Böyle biri varken ona sormayıp kendisi ictihad ederek, yani kıble yönünü bulmaya çalışarak bir yöne yönelmiş ve yöneldiği tarafın kıble yönü olmadığı ortaya çıkmış ise, namazı iade etmesi gerekir. Kâbe’nin bulunduğu noktadan 45 derece sağa ve sola sapmalar kıbleden (Kâbe yönünden) sapma sayılmaz. Sapma derecesi daha fazla olursa “kıbleye yönelme” şartı aksamış olur.

Kıblenin ne tarafta olduğunu bilmeyen kimse, soracak birini bulamadığı takdirde yıldız, güneş, rüzgâr gibi birtakım doğal alâmetlere dayanarak kıble yönünü bulmaya çabalar ve kanaat getirdiği tarafa yönelerek namazını kılar.

Namazı kıldıktan sonra kıblenin kendi yöneldiği tarafta olmadığı ortaya çıksa bile, kendisi bu yöne ictihad ederek, yani birtakım alâmetlere dayanarak bu sonuca ulaştığı için, namazı yeniden kılması gerekmez. Fakat namaz esnasında kıble yönünü anlaması halinde, namazını bozmadan o tarafa yönelir ve namazını tamamlar.

KIBLE YÖNÜNÜ BİLMEYEN KİMSE

Kıble yönünü bilmeyen kimse, birine sormadan veya kıblenin ne tarafta olduğunu araştırma zahmetine katlanmadan (ictihad etmeden) rastgele bir tarafa yönelse, namaz esnasında yöneldiği tarafın kesin olarak kıble tarafı olduğunu anlasa namazı yeniden kılar. Çünkü namazın ilk kısmı şüpheli olduğu için, sağlam kanaate dayalı ikinci kısım, şüpheli birinci kısım üzerine bina edilemez. Ancak bu durumu namazı bitirdikten sonra anlayacak olursa, iade etmesi gerekmez. Ebû Yûsuf’a göre her iki durumda da iade etmesi gerekmez.

İki kişi kıble cihetini araştırsa ve her biri ayrı bir yönün kıble olduğuna kanaat getirse, bu durumda bunlar birbirlerine uyarak cemaatle namaz kılamazlar. Her biri kendi tesbit ettiği kıbleye dönerek ayrı ayrı namazlarını kılarlar.

Bir kimse namazda iken bir özür olmaksızın göğsünü kıble tarafından çevirecek olursa namazı bozulur. Yüzünü çevirecek olursa, derhal kıbleye dönmesi gerekir. Bir kimse abdestsiz olduğunu zannederek namazdan ayrıldıktan sonra abdestli olduğunu hatırlasa, isterse henüz mescidden çıkmamış olsun, namazı bozulmuş olur. Fakat bir kimse mescidde namaz kılarken abdestinin bozulduğu zannıyla kıbleden ayrılıp da daha mescidden çıkmadan abdestinin bozulmadığını anlasa, İmâm-ı Âzam’a göre namazı bozulmuş olmaz. Ama bunu mescidden çıktıktan sonra anlayacak olsa namazı ittifakla bozulur. Çünkü mekânın değişmesi bir özüre mebni değilse, namazı iptal eder.

Hastalık veya düşman yahut yırtıcı hayvan korkusu gibi nedenlerle kıbleye dönme imkânı bulamayan kimse, kendisi için en rahat olan tarafa döner.

Kıble Yönünüzü tayin etmek için tıklayın

2018 Dini Günler Listesi

2018 Dini Günler Listesi










​HİCRİ TARİHLER


MİLADİ TARİHLER




GÜN


AY


YIL


GÜN


AY-YIL


HAF.GÜN


DİNİ GÜNLER




1




C.EVVEL




1439




18




OCAK-2018




PERŞEMBE




........






1


C.AHİR


1439


17


ŞUBAT-2018


CUMARTESİ


........






1


RECEB


1439


19


MART-2018


PAZARTESİ


ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI








4


RECEB​


1439​


22


MART-2018​


PERŞEMBE​


REGAİB KANDİLİ​






26


RECEB


1439


13


NİSAN-2018


CUMA


MİRAC KANDİLİ






1


ŞABAN


1439


17


NİSAN-2018


SALI


...........






14


ŞABAN


1439


30


NİSAN-2018


PAZARTESİ


BERAT KANDİLİ






1


RAMAZAN


1439


16


MAYIS-2018


ÇARŞAMBA


RAMAZAN BAŞLANGICI






26


RAMAZAN


1439


10


HAZİRAN-2018


PAZAR


KADİR GECESİ






30


RAMAZAN


1439


14


HAZİRAN-2018


PERŞEMBE


AREFE






1


ŞEVVAL


1439


15


HAZİRAN-2018


CUMA


RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)






2


ŞEVVAL


1439


16


HAZİRAN-2018


CUMARTESİ


RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)






3


ŞEVVAL


1439


17


HAZİRAN-2018


PAZAR


RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)






1


ZİLKADE


1439


14


TEMMUZ-2018


CUMARTESİ


........






1


ZİLHİCCE


1439


12


AĞUSTOS-2018


PAZAR


........






9


ZİLHİCCE


1439


20


AĞUSTOS-2018


PAZARTESİ


AREFE






10


ZİLHİCCE


1439


21


AĞUSTOS-2018


SALI


KURBAN BAYRAMI (1.Gün)






11


ZİLHİCCE


1439


22


AĞUSTOS-2018


ÇARŞAMBA


KURBAN BAYRAMI (2.Gün)






12


ZİLHİCCE


1439


23


AĞUSTOS-2018


PERŞEMBE


KURBAN BAYRAMI (3.Gün)






13


ZİLHİCCE


1439


24


AĞUSTOS-2018


CUMA


KURBAN BAYRAMI (4.Gün)






1


MUHARREM


1440


11


EYLÜL-2018


SALI


HİCRİ YILBAŞI






10


MUHARREM


1440


20


EYLÜL-2018


PERŞEMBE


AŞURE GÜNÜ






1


SAFER


1440


10


EKİM-2018


ÇARŞAMBA


........






​1


R.EVVEL


1440​


09


KASIM-2018​


CUMA


........​






​11


R.EVVEL​


1440​​


19


KASIM-2018​​


PAZARTESİ​


MEVLİD KANDİLİ​








​1




R.AHİR​




1440​​




08




ARALIK-2018​​​




CUMARTESİ




........​