2024 Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilen ilk toplantının ardından 2. toplantının tarihini kamuoyuna duyurdu. Toplantı sonrasında TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, ilk toplantının sonuçsuz kaldığını belirterek, 2. toplantının tarihini açıkladı. Şimdi gözler, asgari ücretin belirleneceği 2. toplantıya çevrildi. İlk toplantıda konuşulan rakamlar (2024 Asgari ücret zammı) ve merak edilenler de bu süreçte konuşulanlar arasında yer alıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilen ilk toplantının ardından 2. toplantının tarihini kamuoyuna duyurdu. Toplantı sonrasında TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, ilk toplantının sonuçsuz kaldığını belirterek, 2. toplantının tarihini açıkladı.

Şimdi gözler, asgari ücretin belirleneceği 2. toplantıya çevrildi. İlk toplantıda konuşulan rakamlar (2024 Asgari ücret zammı) ve merak edilenler de bu süreçte konuşulanlar arasında yer alıyor.

Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği asgari ücret ara zam toplantısı sona erdi. TİSK, TÜRK-İŞ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında düzenlenen ilk toplantının ardından, asgari ücret zammının belirleneceği ikinci toplantının tarihi merak konusu haline geldi.

İlk toplantının ardından konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, bugünkü toplantıda ücretle ilgili herhangi bir konunun ele alınmadığını belirterek, "Pazartesi günü saat 13.30'da tekrar bir araya gelinmesi kararı alındı" açıklamasını yaptı. Bu bağlamda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı, 18 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

ASGARİ ÜCRET 1. TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLEN RAKAMLAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının açılış konuşmasında, "Asgari ücretin, çalışanlarımızın gelirini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en uygun noktada belirlenmesi için çalışacağız" ifadelerini kullandı.

İlk toplantı, işçi tarafını temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve işveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetlerinin katılımıyla başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda işçi ve işveren temsilcileri yer aldı.

Bakan Vedat Işıkhan'ın başkanlığında toplanan komisyonda, TÜRK-İŞ heyeti işçi tarafını temsil ederken, TİSK heyeti işveren tarafını temsil etti. Toplantı sırasında mevcut asgari ücretin brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olarak uygulanan miktarı ve bu tutara yapılacak zam oranı komisyon tarafından ele alındı.

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Bakan Işıkhan, toplantının açılış konuşmasında, komisyon toplantılarının bugüne kadar sosyal diyalog, iş birliği, şeffaf iletişim ve akılcı bir değerlendirme anlayışıyla, ortak akıl ve uzlaşıyla gerçekleşeceğine olan inancını vurguladı.

Asgari ücretin, çalışma hayatındaki ücret politikalarının en temel sınırını belirleyen önemli bir sosyal politika aracı olduğunu ifade eden Işıkhan, "Asgari ücret düzeyi, tüm gelirleri dolaylı olarak etkilediği için sadece asgari ücrete tabi olan çalışanları değil, aynı zamanda tüm sektörleri, çalışanları ve işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur.

Asgari ücretin belirlenmesi, çalışma barışının yanı sıra işsizlik ve kayıt dışı istihdam gibi iş gücü piyasası dinamikleri açısından da büyük bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, koşullar ne olursa olsun, 21 yıldır kayıt dışı istihdam ve işsizlikle mücadelede kararlılıkla devam edeceğimizi özellikle belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

"ÜÇLÜ DİYALOG MEKANİZMASI İŞLEMEYE DEVAM EDECEK"

Ekonomideki genel toparlanma ve büyüme sürecinin etkisiyle gelecek yıl için daha olumlu bir istihdam artışı beklentimizi dile getirerek, "Umarım bu yüzyılda, her alanda güçlü bir Türkiye'nin sözünü vereceğiz.

2024 yılı asgari ücret miktarının belirlenmesinde, ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirini enflasyona karşı koruyacak ve istihdamı artıracak en uygun noktada olması için sosyal diyalog ve istişare yoluyla çalışacağız. Bu süreçte temel amacımız, bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin ortak mutabakatıyla asgari ücreti belirlemektir.

Asgari ücret tespit komisyonumuzun sağladığı sosyal diyalog ortamı, bu hedeflere ulaşmak için son derece önemli bir mekanizmadır. Komisyon, değerlendirmelerini yaparken ücretlerin genel düzeyini ve işçilerimizin geçim şartlarını da göz önünde bulunduruyor.

Ayrıca, asgari ücreti belirlerken ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alarak bu tespiti gerçekleştiriyor. Bugüne kadar işçi, işveren ve kamu arasında oluşturduğumuz üçlü diyalog mekanizması etkili bir şekilde işledi ve işlemeye de devam edecek" açıklamasında bulundu.

"REFAH ARTIŞINDAN DA PAY VERDİK"

Işıkhan, işçilere ve emeklere yönelik olarak bir yıl içinde toplamda yüzde 107'lik bir zam oranı uygulayarak, enflasyona karşı direnç gösterdiklerini belirtti. Bu sayede çalışanları enflasyonun olumsuz etkilerinden korumakla kalmayıp aynı zamanda refah artışından da pay sağladıklarını vurguladı.

İşçi ve işverenleri birlikte korumak amacıyla hayata geçirdikleri bir diğer önemli uygulama olan asgari ücret desteğini, 2023 yılının ilk altı aylık dönemi için aylık 400 lira seviyesinden yılın ikinci altı ayı için 500 liraya çıkardıklarını ifade etti.

Ayrıca, asgari ücretle ilgili önemli bir gelişme olarak, 2022 yılından itibaren tüm ücret düzeylerinin asgari ücrete kadar olan kısmını vergi dışı bıraktıklarını belirtti. İnşallah, 2024 yılı içinde hem işçileri hem de işverenleri memnun edecek, tüm taraflar arasında uzlaşmayı sağlayacak yeni bir düzenlemeyi birlikte hayata geçireceklerini ifade etti.

2024 yılında belirlenecek asgari ücretin, çalışanları enflasyonun olumsuz etkilerinden koruma ve istihdam hedeflerine destek sağlama amacıyla titizlikle ele alınacağını ifade eden Işıkhan, şu sözleri dile getirdi:

"Geçmişten bugüne çalışanlarımızın ve işverenlerimizin yanında durduysak, bugün de aynı özen ve hassasiyetle hareket edeceğiz. Üçlü diyalog mekanizmasını tüm paydaşların özgür iradeleriyle tekliflerini ve görüşlerini ortaya koyabileceği bir platform olarak başarıyla yöneteceğimize içtenlikle inanıyorum.

'İşçimiz kazanırsa Türkiye kazanır, işverenimiz kazanırsa Türkiye kazanır' anlayışıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'nin yüzyılının çalışma hayatını birlikte inşa edeceğiz. Bu hedefe ulaşmak için geçmişten bugüne sürecin gelişimine katkı sağlayan işçi ve işveren temsilcilerimizin sağduyusuna ve çabalarına güveniyoruz.

Aziz milletimize ve Türkiye'nin üretimine katkı sunan tüm çalışanlarımıza en derin saygılarımı sunarken, toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum."

İnternetten para kazanmanın 7 etkili yolu Zihinsel sağlığı korumanın 7 basit yolu