23 Nisan etkinlikleri nasıl kutlanacak?
Corona virüs nedeniyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk kez evlerde ve online olarak kutlanacak. Bayram coşkusunu hep birlikte kutlamanın yeri doldurulamaz olsa da evde yapılacak etkinlikler için başta Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT çocukların 23 Nisan coşkusunu eve taşımak için çalışıyor. Peki 23 Nisan etkinlikleri nasıl kutlanacak?
Bu yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kuruluşunun 100. yılı nedeniyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk kez evlerde ve online olarak kutlanacak. Corona virüs önlemleri kapsamında eğitimin uzaktan devam etmesi ve bazı işyerlerini kapalı olması nedeniyle 23 Nisan etkinlikleri de internetten yapılacak.
23 Nisan coşkusunu yaşatmak ve çocuklarla bu coşkuyu paylaşmak için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere birçok kurum ve kuruluş çalışmalar yapıyor. Peki, 23 Nisan nasıl kutlanacak? Evde 23 Nisan nasıl kutlanacak? 23 Nisan dijital etkinliklerinde neler var? Çocuklarınızın coşkuyla kutlamasını sağlayacak online 23 Nisan etkinlikleri ve kutlamaları...
100. YIL VİDEONU PAYLAŞ
"Evde kal" çağrısına uyarak 100. yıl coşkusunu yaşamak için iki ayrı davette bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, imkanı bulunan herkesi, 20 Nisan Pazartesi TBMM'nin 100. yılı, milli irade ve Milli Mücadele'yi konu alan kişisel videolarını sosyal medyadan yayımlamaya çağırdı. Meclis Başkanı Şentop, "23 Nisan 2020 Perşembe akşamı, saat 21.00'de tüm Türkiye'yi, evlerinde ve balkonlarında bayraklarıyla 100. yıl coşkusunu, İstiklal Marşı'nı söyleyerek kutlamaya çağırıyoruz. Aynı saatte görsel medyamız İstiklal Marşı yayınıyla bu coşkuya eşlik edecek. Milli Mücadele’nin ruhunu yansıtan o mısralarla, 100. yılın heyecanını milletçe hep birlikte yaşayalım." dedi.
MEB 23 NİSAN'A HAZILIK YAPIYOR
Bakan Selçuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili hazırlıklar yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"23 Nisan günü için çok ciddi hazırlıklarımız var. Yarışmalarımız, bazı yayınlarımız olacak. TRT EBA Televizyonu o günkü yayın içeriğini tümüyle 23 Nisan kutlamasına ayıracak. 100. yıl olduğu için ayrı bir önemi var 23 Nisan'ın. TBMM Başkanımız bu konuda hazırlıklar yapıyor. Bizim de Milli Eğitim Bakanlığı olarak her sene yaptığımız işi daha bir gayretle, 100. yıla yakışır şekilde yapmamız ve bu bayramın neşesini, niye önemli olduğunu ev ev, okul okul, çocuk çocuk hepsine iletmemiz lazım. Öğretmenlerimizin ailelerle irtibat halinde evlerde neler yapılabileceği, evlerin nasıl süsleneceği ki EBA'da süslemeyle ilgili programlar olacak. Bununla ilgili marş hazırlığımız var. İstiyorum ki çocuklar o gün bayramı hissetsin. Dünyadaki çocuklardan mesajlar alacağız. Onlarla ilgili hazırlıklarımız sürüyor. 23 Nisan'da bütün dünyaya güzel bir mesajımız olsun. Bütün öğretmenlerimiz çocuklarımıza güzel gülümsemelerini bir şekilde hissettirsin."
23 NİSAN COŞKUSU TRT İLE EVLERDE
23 Nisan Şenliği yayınlarını bu yıla özel farklı bir formatta hazırlayan TRT, hem geçmiş yılların en güzel bölümlerini hem de çocukların Türkiye'nin her köşesinden göndereceği videoları ekrana getirecek.TRT, bu yılki şenlik yayınında, hem geçmiş yılların en güzel bölümlerini hem de çocukların Türkiye'nin her köşesinden göndereceği videoları ekrana getirecek. TRT’nin 42'ncisini düzenlediği Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği yayınları ile evler daha da şenlenecek. TRT yayınladığı duyurularla çocukları, camlarını Türk bayraklarıyla süslemeye, şarkı söylemeye, şiir okumaya, gösteri yapmaya ve bunları kaydedip TRT'ye göndermeye davet etti.
Çektikleri videoları "www.trt23Nisan.com" adresine yükleyen çocukları tüm Türkiye, TRT 23 Nisan Çocuk Şenliği’nde TRT ekranlarından izleyecek. 23 Nisan Çocuk Şenliği, TRT1 özel yayınında ve TRT Çocuk'ta ise gün boyu yayınlanacak. Videolarını gönderen çocuklara teşekkür belgesi gönderilecek. TRT ayrıca çocukların ve ailelerin video çekerken dikkat etmesi gereken hususları ve katılım şartlarını "www.trt23Nisan.com" adresine yayınladı.
SABANCI MÜZESİ (SSM) 23 NİSAN’I “SESLİ ÇOCUK” KİTAPLARIYLA KUTLUYOR
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) 23 Nisan’da çocukları unutmadı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için SSM’in “Sesli Çocuk Kitapları” Sabancı Vakfı’nın katkılarıyla Yekta Kopan tarafından yeniden seslendirildi.
SSM’in geçmiş dönem sergileri kapsamında yayımlanan “Ben Picasso”, “Ben Dali”, “Ben Rodin”, “Ben Cengiz Han”, “Ben Venedik Taciri”, “Ben Halı” kitaplarıyla birlikte müzenin Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu için hazırlanan “Ben Kitap” ve çocuklara küçük yaştan itibaren konservasyonun önemini anlatan “Ben Eserleri Koruyorum” kitapları çocuklara dijital ortamda dinleme ve okunma imkanı sağlıyor.
Sanatçıların hayat hikâyeleri ve sanatsal üretimlerini, koleksiyonların oluşturulduğu tarihsel bağlamı ve bir müzenin işleyişine dair konuları anlaşılır bir dille çocuklara açıklamayı hedefleyen kitaplar http://www.sakipsabancimuzesi.org/tr/sayfa/sesli-cocuk-kitaplari adresinden indirebiliyor.
TEKFEN FİLARMONİ, 23 NİSAN'DA TÜM ORKESTRALARA MEYDAN OKUYOR
Türkiye’nin sayılı özel sanat kurumlarındanTekfen Filarmoni, COVID-19 pandemisi nedeniyle evden dışarı çıkmadığımız bugünlerde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. Yıldönümü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklara unutamayacakları bir an yaşatmak için çok özel bir “challenge” başlatıyor. Tekfen Filarmoni, sosyal medya hesaplarından yaptığı çağrıyla tüm orkestralara meydan okuyor ve şunu diyor; “evimizde de olsak, gelin siz de çocuk şarkılarını, marşlarını çalın, #23NisanChallenge hashtag’i ile paylaşın, 23 Nisan’da Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara armağan edelim, bayramı coşkuyla kutlayalım”. Tekfen Filarmoni’nin çocuklara özel sürprizi 23 Nisan Perşembe günü orkestranın sosyal medya hesapları ve YouTube kanalında yayınlanacak.
Tekfen Filarmoni’nin sosyal medya hesaplarından yayınladığı videoyla meydan okuduğu orkestraların aralarında ise Antalya Devlet Opera ve Balesi, Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Devlet Çoksesli Korosu, Gedik Filarmoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Opera Bale İstanbul, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Opera ve Balesi, Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası, Karşıyaka Chamber Orchestra, Limak Filarmoni Orkestrası, Olten Sanat, Orkestra Akademik Başkent, Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü ve Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası bulunuyor.
İSTANBUL MODERN’DEN 23 NİSAN’DA ÇOCUKLARA ÖZEL BİR PROJE
İstanbul Modern, her yıl gerçekleştirdiği 23 Nisan Şenlikleri’ni müzenin geçici olarak kapalı olduğu bu dönemde evlere taşıyor. Çocukların çevre sorunlarına ve özellikle bu günlerde artan plastik kullanımına yönelik farkındalık kazanmasını amaçlayan “Geri Dönüşüm Dostları” projesi, çocuklara evlerdeki atık malzemelerle sanatçıların rehberliğinde kendi sanat yapıtlarını yaratma imkânı tanıyor.
Geri Dönüşüm Dostları müzenin dijital platformlarında: Sanatçılar ve eğitim uzmanlarının hazırladığı sanat çalışmalarından esinlenen çocuklar, tasarladıkları geri dönüşüm karakterlerinin fotoğraflarını #sanatasarıl başlığını kullanarak sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Ayrıca, İstanbul Modern’e gönderilen fotoğraflar, müzenin internet sitesinde 18 Mayıs tarihine kadar yayınlanıyor.
İstanbul Modern’den Sanata Sarıl Katılım Belgesi: İstanbul Modern “Gökkuşağı ile Sanata Sarıl” projesinin ardından “Geri Dönüşüm Dostları” adlı geri dönüşüm projesiyle çocukları sanat yapmaya teşvik ediyor ve onlara ilham vermeye devam ediyor. Çocuklar müzenin sosyal medya ve web sayfası üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımlarından yola çıkarak sanat çalışmalarını müzenin internet sitesine yükleyip projelere katılım sağlıyor. Üç farklı projeye katılan çocuklar,“Sanata Sarıl Katılım Belgesi”ni dijital olarak almaya da hak kazanıyor.
PERA MÜZESİ 23 NİSAN COŞKUSUNA ÖZEL ETKİNLİK PROGRAMI
Pera Müzesi Öğrenme Programları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 100. yılında, müzenin dijital sergilerinden esinlenen yeni bir etkinlik programı hazırladı. Farklı yaş gruplarından çocuklara seslenen bu program, sanatı farklı yönleriyle, eğlenceli oyunlar eşliğinde deneyimlemeye, hayal kurmaya, düşünmeye ve hareket etmeye davet ediyor. Etkinliklerin detayları 23 Nisan'da Pera Müzesi web sitesinde sunulacak.
Kendi sihirli meyveni yarat: Pera Müzesi’nin koleksiyon sergisi Kahve Molası kapsamında, 4-6 yaş grubuna yönelik düzenlenen “Ritmini Bul” ve “Sihirli Meyveni Yarat” atölyelerinde çocuklar, Etiyopyalılar tarafından ‘sihirli meyve’ olarak adlandırılan kahvenin üretim süreci, içeceğe dönüşmesi ve sunumu ile ilgili bilgi edindikten sonra, renkli kalemlerle kendi sihirli meyvelerini çiziyor, fincan ve kupalarla özgür ritimler oluşturuyorlar.
Ressam canavarı yener! Kesişen Dünyalar adlı koleksiyon sergisinden ilhamla, 4-6 yaş grubuna yönelik hazırlanan “Canlanan Heykeller” oyununda çocuklar, hayali müze mekanında sergilenen heykellerin yerine geçerek onları canlandırırken, güvenlik görevlisi rolündeki oyuncuya hareket halinde yakalanmamaya çalışıyorlar. Taş-Kağıt-Makası oyununun bir uyarlaması olan, 7-9 yaş grubuna yönelik “Elçi-Ressam-Canavar” oyununda; elçi ressamı, ressam canavarı, canavar ise elçiyi yenerek puan kazanıyor. 10-12 yaş grubuna yönelik “Elçiler Evimizde” etkinliğinde ise çocuklar, ülkelerine yani evlerine gelen bir elçiyi nasıl konuk edeceklerini deneyimliyor.
Yazıdan harekete ve dansa: Duvarların Dili sergisinden esinlenilerek 4-6 yaş grubuna yönelik hazırlanan “Ev Dedektifi” oyununda, çocuklar ellerine veya ufak bir kağıda çizdikleri desene en çok benzeyen şekli bulmak üzere evin farklı köşelerini keşfe çıkıyor. 7-9 yaş grubu için tasarlanan “Bedenin Harfleri” etkinliği, çocukları, sevdikleri bir müzik eşliğinde hareket ederken, bedenleri ile yazı yazmaya ve ortaya çıkan sıradışı görüntüyü deneyimlemeye çağırıyor.
AKBANK SANAT 23 NİSAN ETKİNLİKLERİNİ EVE TAŞIYOR
Akbank Sanat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 100. yılında, farklı yaş gruplarından çocuklara seslenen bir online program hazırladı. Çocukların 23 Nisan’ı evde, ebeveynleri ile etkileşim içinde, neşeyle kutlamalarını amaçlayan bu atölyeler “Akbank Sanat Evinizde” çatısı altında sosyal medya kanallarında takip edilebilecek. Çocuk Atölyeleri sanat eğitmeni Barış Karayazgan'ın sunumuyla çocukların evdeki malzemelerle, kendi kendilerine veya ebeveyn desteği alarak gerçekleştirebilecekleri atölyeler 23 Nisan’da yayınlanacak.
Kendi Kitabını Kendin Yap! (Kitap Yazımı ve Kitap Resimlemesi Aktivitesi): Bu aktivite ailece birlikte çalışmak için çok uygun. Her birey farklı bir kısmını/sayfasını yaparak tam bir aile kitabı yapabiliriz. İsteyen yazar isteyen çizer isteyen süsler isteyen hem yazar hem çizer hem süsler! Birinin başladığı hikayeyi bir başkası devam edip sonunu yine bir başkası getirebilir. Bu hem yazarken hem çizerken hem de süslerken olabilir.
İleri Dönüşümlü Kâğıt Heykel (İleri Dönüşüm ve Oyun): Bu aktivitede atıklar ve geri dönüştürülmüş malzemeler çocukların hayal gücü ve yaratıcılıklarıyla birleşerek çok renkli kâğıt heykellere dönüşecekler. Önce resim yapacağız sonrasında ise bu yaptığımızı 3 boyutlu bir heykele dönüştüreceğiz. Hem “Geri dönüşüm” hem de “İleri Dönüşüm” konularını öğrenecek hem de uygulamalarını yapacağız. Tam bir ailece çalışma olacak. Herkes birbirine yardımcı olacak. Dikkat, bol miktarda kesme, çizme, boyama, yırtma, buruşturma, oynama ve yapıştırma içerir!
İBB ETKİNLİKLERİ DİJİTAL PLATFORMLARDA
İBB, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı çocuklarımızın coşkuyla kutlayabilmesi için bu yıl etkinlikleri dijital platformlarda gerçekleştirecek. Şarkı ve fotoğraf yarışmalarından, film gösterimleri ve konserler, evlerinde online eğitimlerini sürdüren çocuklar için yapılacak.
İBB, online kanallar üzerinden opera, tiyatro, film gösterimi, konser ve söyleşiler gerçekleştirecek. Etkinlikler İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarından ve İBB TV youtube kanalından izlenebilecek. 21 Nisan saat 14.00’de çocuk oyunu ‘Pollyanna’ ile başlayacak gösterimler, 21 Nisan saat 18:00’de Danimarka Kültür Enstitüsü işbirliği ile çocuklarla buluşturulan'Kız Kardeşimin Çocukları Jutland da’ ile devam edecek. Programın sonraki gösterimleri ise, 22 Nisan saat 14.00’deçocuk operası ‘Barış Ormanı, ’ 23 Nisan saat 14.00’de çocuk tiyatrosu ‘Atatürk ve Çocuk’ ve 23 Nisan saat 16.00’da kukla oyunu ‘Çirkin Ördek Yavrusu’ olacak.