6 Mart İstanbul'da deprem mi olacak? Deprem önceden tahmin edilir mi?
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından Marmara'da gerçekleşmesi beklenen deprem merak konusu oldu. Bölge de deprem gerçekleşmesi halinde en çok etkilenen şehirlerden birisi İstanbul olacak. Son günler de ise 6 Mart tarihinde İstanbul'da deprem olacağı iddiası otaya atıldı. Peki 6 Mart'ta deprem olacak mı? Deprem önceden tahmin edilir mi? İşte detaylar...
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından Marmara'da gerçekleşmesi beklenen deprem merak konusu oldu. Bölge de deprem gerçekleşmesi halinde en çok etkilenen şehirlerden birisi İstanbul olacak. Son günler de ise 6 Mart tarihinde İstanbul'da deprem olacağı iddiası otaya atıldı. Peki 6 Mart'ta deprem olacak mı? Deprem önceden tahmin edilir mi? İşte detaylar...
6 MART'TA DEPREM Mİ OLACAK?
Sosyal medyada 6 Mart'taki dolunayın depremi tetikleyeceği iddia edildi. Diğer yandan deprem kahini olarak bilinen Avusturalyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets'in 6 ve 7 Mart'ta deprem olabileceği yönündeki iddiaları ise sosyal medyada sıkça paylaşılmaya başladı. Fakat uzmanlar kesinlikle depremin önceden tahmin edilemeyeceğini ve dolunay günlerinde deprem olasılığının artacağıyla ilgili de bilimsel bir verinin olmadığının altını çiziyor.
DEPREM OLMA OLASILIĞI %64
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, konuyla alakalı yaptığı açıklamalarda, İstanbul'da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğündeki bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu vurguladı. Kalafat aynı zamanda açıklamasında, İstanbul'da 7 büyüklüğündeki bir depremin 2030'a kadar olma olasılığının yüzde 64, önümüzdeki 50 yılda olma olasılığının yüzde 75 ve 90 yılda ise yüzde 95 olduğunu belirterek, "Yani İstanbul'da 2090 yılına kadar büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 95" dedi. "Bazen fısıltı gazetesi haberleri, sosyal ve ekonomik hayata depremden daha çok zarar veriyor" diyen Kalafat, "Bizim öncelikle yapma istediğimiz afet bilincini toplumda yerleştirmek ve deprem zararlarını en aza indirmek. Depreme dayanıklı bina yapımının sağlanması ve can kayıplarını en aza indirmek çok önemli" şeklinde konuştu.
İSTANBUL YIKICI DEPREMLERİ ÇOK GÖRDÜ
İstanbul depremi Kahramanmaraş depremi sonrası yeniden gündeme geldi. İstanbul'da 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999 senelerinde meydana gelen depremler adından söz ettirdi.
250 YILDA BİR BÜYÜK DEPREM RİSKİ VAR
İstanbul deprem tarihi incelendiğinde son 500 senede 7 şiddetinin üzerinde 2 büyük depremin yaşandığı gözlemlendi. Orta Marmara fayında İstanbul depremi yaşanma ihtimali 250 yılda bir olarak kaydediliyor.
Deprem uzmanları tarafından gelen bilgilere göre, son büyük İstanbul depreminin 1766 yılında gerçekleştiği görüldü. Bu bilgiler göz önüne alındığında, Orta Marmara Fayında büyük deprem riskinin arttığı dile getiriliyor.
"MARMARA FAYI KIRILDI, KIRILACAK"
Marmara depreminde İstanbul'un Avrupa Yakası'nın daha çok hasar alacağına dikkat çeken Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Halbuki yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu fayın güneyinde stres birikimi kuzeyinden çok daha fazla. Marmara'nın güney kısmında" ifadelerini kullandı.
"İKİ FAY ENERJİSİNİN BÜYÜK KISMINI BOŞALTTI"
Prof. Dr. Naci Görür "Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye'de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Bu bizim için ülkeyi depreme hazırlama açısından bir şans. İrili ufaklı başka yerlerde deprem olabilir, burada da küçük depremler olur ama Türkiye'nin en ağırlıklı fay zonları enerjiyi boşalttı. Bu bir imkan, bunu ilk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun" ifadelerini kullandı.
İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK? "İSTANBUL'DA ZAMAN GELİYOR"
İstanbul'da daha büyük bir hasar oluşacağını söyleyen Prof. Dr. Naci Görür "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum." dedi.
İSTANBUL'DA HASAR MARAŞ'TAN BÜYÜK OLACAK!
Prof. Dr. Naci Görür sözlerine şu şekilde devam ediyor, "Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük. İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz"