AB-Türkiye ilişkileri Balkanların istikrarı için önemli

Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Erjavec, "AB-Türkiye ilişkileri, bölgenin (Balkanlar) istikrarı için çok önem taşıyor." dedi.

Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec, Türkiye ile ilişkiler, AB göç politikası, Türkiye'nin AB üyeliği konularında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 

Balkan ülkelerini yoğun şekilde etkileyen sığınmacı geçişinin Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasıyla son bulduğunu belirten Erjavec, "AB-Türkiye ilişkileri bölgenin istikrarı için çok önem taşıyor. Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasından vazgeçmesi barış ve istikrara olumsuz yansıyacaktır. Bu nedenle diyaloğun devam etmesi gerek. AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı var." dedi.

"Türkiye'ye minnettarız"

Sloven Bakan, Türkiye ile Slovenya arasındaki ilişkileri "Genel olarak yüksek düzeyde, dostluğa ve saygıya dayalı, buna bağlı olarak verimli siyasi diyaloğun sürdürüldüğü bir ilişki" olarak tanımladı. Türkiye'nin 25 sene önce Slovenya'nın bağımsızlığını Birleşmiş Milletlerden (BM) önce tanıdığını hatırlatan Erjavec, "Türkiye Slovenya'yı tanıdığında henüz BM üyesi değildik. Bu bizim için çok önemli. Türkiye'ye bu konuda minnettarız." diye konuştu. 

Son dönemlerde Avrupa'da yaşanan mali kriz, sığınmacı krizi ve terör olayları nedeniyle kamuoyu sadece Türkiye değil, aynı zamanda Batı Balkan ülkeleri çerçevesinde de genişleme politikasına sıcak bakmıyor. Bunun sebebi AB'nin krizi iyi yönetememesiydi. Bu nedenle Avrupa'da milliyetçilikte de bir artış oldu. Bana göre Türkiye'nin AB'ye üyeliği elbette ki önemli ama zaten Türkiye Avrupa'nın bir parçası."

Slovenya'daki FETÖ varlığı

Erjavec, ülkesindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı kuruluşlar hakkında da bilgi verdi.

Bir kreşin ilgili bakanlığa başvurusunda, müfredatında yapılan incelemeler sonucunda söz konusu örgütle bağlantılı olabileceğinin tespit edildiğini ve bu nedenle kreşin açılmasına izin vermediklerini söyleyen Erjavec, bu vesileyle de eğitim kurumlarının radikalleşmesinin önüne geçmek amacıyla ilgili kanunda değişiklik yoluna gideceklerini kaydett