Adli Tatil 2024 Adli tatil 2024 başlangıç tarihi ve süresi ne zaman?
Türkiye'de her yıl Temmuz ayında başlayan adli tatil sürecinde mahkemeler rutin davaları durduracak ve yargı çalışanları izin yapacak. Sadece acil durumlar için nöbetçi mahkemeler hizmet verecek; tutukluluk ve diğer acil hukuki işlemler bu süreçte ele alınacak. Adli tatilin sona ermesiyle mahkemeler normal işleyişlerine geri dönecek ve vatandaşların dava süreçlerine dikkat etmeleri gerekecek.
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte 2024 adli tatil tarihleri gündemdeki yerini aldı. Hukuk alanında görev alan hakimler, savcılar ve görevliler adli tatil kapsamında görevlerine ara verecek. Adli tatilde, her adliyede nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bulunmaktadır. Nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bu tatil döneminde yargılama işlerinin aksamaması için çalışmalarını sürdürür. Peki, Adli tatil 2024 ne zaman başlayacak? İşte adli tatil tarihleri 2024!
ADLİ TATİL 2024 NE ZAMAN BAŞLAYACAK VE KAÇ GÜN SÜRECEK?
Adli tatil; Hukuk Muhakemeleri Kanunu 102. madde düzenlendiği üzere 20 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta sona eren 43 günlük zaman dilimine denir. Bu yıl da 20 Temmuz tarihinde başlayacak olan adli tatil, 1 Eylül 2024 itibariyle sona erecek. Adli tatilde kural olarak yargısal faaliyetler yapılmaz ancak bunun istisnaları mevcuttur. Bu istisnalar kanunda düzenlenmiş olup hangi dava ve işlerin adli tatilde görülmeye devam edeceği kanunda belirlenmiştir.
Soruşturma ile tutuklu işlere ilişkin kovuşturmaların ve ivedi sayılacak diğer hususların tatil süresi içinde ne suretle yerine getirileceği, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir. Tatil süresince bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin veya Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar.
İdari yargısında adli tatil, benzer şekilde düzenlenmiş olup her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler. İdari yargıda adli tatil süresince yargısal faaliyetleri sürdürmesi için nöbetçi mahkeme ve heyetler oluşturulur. 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 61. maddesine göre yargı çevresine dahil olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu il merkezi dışında kalan idare ve vergi mahkemeleri çalışmaya ara vermeden yararlanamazlar.