Akademik personel nedir? Akademik personel olma şartları

Türkiye'de çeşitli üniversitelerde görev yapan akademik personel ile ilgili merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz... Akademik personel nedir? Akademik personel olma şartları...

Türkiye'de çeşitli üniversitelerde görev yapan akademik personel ile ilgili merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz... Akademik personel nedir? Akademik personel olma şartları...

Profesör, Doçent, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi gibi unvanlar taşıyan akademik personel nedir? Akademik personel olma şartları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenlerle ilgili haberimiz…

AKADEMİK PERSONEL NEDİR?

Akademik personel, bir üniversitenin her kademesindeki, eğitimden sorumlu, Profesör, Doçent, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi gibi unvanlar taşıyan akademik unvana sahip kişilere verilen isimdir.

AKADEMİK KADRODA YER ALAN GÖREVLİLER

Öğretim Elemanları

Tüm akademik personele verilen genel isimdir. Öğretim Görevlisi , Araştırma Görevlisi, Uzman, Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör kadrolarının tümü birden nitelenmek istediğinde “öğretim elemanları” terimi kullanılır.

Öğretim Üyesi

Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör kadrosunda yer alan kişiler öğretim üyesidir. Doktorasını tamamlamış akademisyenlerden oluşur.

Öğretim Görevlisi

Yüksek lisans ya da doktora şartı aranmaksızın üniversitelerin özellikle Meslek Yüksek Okullarında ders verenlerdir.

Araştırma Görevlisi

Yüksek lisans ya da doktora aşamasındaki kişilerin yer aldığı bir kadrodur.

Uzman

Üniversitelerdeki çeşitli birimlerde (laboratuvar vb.) uzmanlık gereken bölümlerde görevli kişilerdir.

AKADEMİK PERSONEL OLMAK İÇİN ARANAN ŞARTLAR

Akademik personel olma şartları, akademik unvana göre değişiklik göstermektedir. Akademik personel kariyerine başlangıç için atılacak adımlar şöyle özetlenebilir;

– Üniversiteden lisans derecesi ile mezun olmak,

– Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek ve ilgili bölüm için gerekli sınav not ortalamasına sahip olmak.

– Yabancı dil sınavına (YDS) girmek,

– Ales, YDS ve diploma notu ortalamasına göre yazılı ve sözlü mülakata girmek,

– Akademik unvan kademesinde yükseliş için ilgili mevzuatta belirtilen akademik yeterlilik şartlarına sahip olmak.