ALES sınav giriş yerleri açıklandı! ALES sınav giriş belgesi yazdırma ekranı…
ALES’e girecek öğrenciler için ALES sonbahar dönemi sınavı geliyor. ALES sonbahar sınavına girecek olan öğrenciler şimdiden merakla sınav tarihinin ne zaman olduğunu ve ALES sonbahar sınavı giriş yerlerinin belli olup olmadığını merak ediyor. ALES sınav yerleri geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından açıklandı.
ALES’e girecek öğrenciler için ALES sonbahar dönemi sınavı geliyor. ALES sonbahar sınavına girecek olan öğrenciler şimdiden merakla sınav tarihinin ne zaman olduğunu ve ALES sonbahar sınavı giriş yerlerinin belli olup olmadığını merak ediyor. ALES sınav yerleri geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından açıklandı. ALES sınav giriş belgesini çıkarmak isteyenler aşağıdaki link üzerinden Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yaparak giriş belgelerini edinebilirler...
ALES’e girecek öğrenciler bu pazar önemli bir sınav verecekler. ALES saat kaçta başlayacak, kaç saat sürecek soruları sınava girecek adaylar için büyük önem arz ederken ALES sınav giriş yerleri de merak ediliyor. İşte ALES sınav giriş belgesi çıkarma ve ALES sınav giriş yerleri…
ALES SINAV GİRİŞ BELGESİ
ALES 2019 HAKKINDA MERAK EDİLENLER
ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 5 Mayıs’ta yapılacak 2019-ALES/1’e başvuran adayların sınava girecekleri bina, salonlara atanma işlemleri tamamlandı. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgelerini, ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile edinebilecek. ÖSYM’nin duyurusunda ayrıca adayların, sınav günü saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacağı uyarısı da yapıldı.
ALES NEDİR?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,
* yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,
* ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
* yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde
ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.
SORU SAYISI VE SÜRE AZALDI
Yeni ALES’te soru sayısı azaltılarak, soru başına düşen süre artırıldı, bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltıldı. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken, yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecek. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlendi. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı bekleniyor.
Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, eşit ağırlıklı hale getirildi. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin yüzde 50, Sözel Testinin de yüzde 50 etkili olmasına karar verildi. ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartıldı.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Yeni YÖK olarak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES) yapmış olduğumuz yeni düzenlemeyle ALES’in kapsamında uluslararası benzer sınavlarla olabildiğince bir ortaklık sağlamış olup, bilgiden çok adayların sayısal ve sözel alanlara ilişkin mevcut bilgilerini kullanarak üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi ve belirlenmesini hedefledik. Adayların aleyhine olan süre, soru sayısı, kapsam ve puanların hesaplaması, sınavın geçerlilik süresi gibi konularda iyileştirmeler yaptık. ALES’in yeniden düzenlenmesi öncesinde uluslararası benzer sınavları inceleyerek, ilgili paydaşların ve alan uzmanlarının görüşlerini aldık. Konuya ilişkin oluşturduğumuz komisyon çeşitli alternatifleri değerlendirmiş ve neticesinde bu düzenlemeyi yapılmıştır. Önümüzdeki 2017 Ekim ayında yapılacak ALES’te yapılan yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacaktır” ifadelerine yer verdi.