Alev Alatlı kimdir? Alev Alatlı neden vefat etti?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı'nın tedavi gördüğü sağlık kuruluşunda vefat ettiğini kamuoyuna açıkladı. Peki Alev Alatlı kimdir? İşte detaylar...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı'nın tedavi gördüğü sağlık kuruluşunda vefat ettiğini kamuoyuna açıkladı. Peki Alev Alatlı kimdir? İşte detaylar...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından, "Alev Hanımı kaybettik. Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, “Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz.” demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım. Alev Alatlı, fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerindendi. 2014 yılında edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı sağ olsun" ifadelerine yer verdi.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN CNN TÜRK CANLI YAYININDA, ALEV ALATLI’YI ANLATTI
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Başımız sağ olsun. Allah rahmet eylesin. Ben kaybettiğim dostlarımı telefon rehberime dua bekliyor koduyla kaydediyorum. ‘Dua bekliyor’ listesine bir dostumu daha eklemiş oldum. Hem insan olarak çok sevdiğim çok saydığım bir büyüğümdü, hem de Türkiye’nin entelektüel yapınışı sürecini çok ciddi katkı yapmış bir büyüğümüzdü. Hem kişisel olarak hem de ülke olarak çok büyük bir acı yaşıyoruz. Mekanı cennet olsun. Yakınlarına sevenlerine tekrardan baş sağlığı deliyorum. Allah rahmet eylesin.
Ben Alev hanımı hem müsteşarken hem üniversitede akademisyenken çok severek, sayarak takip ettiğim bir insandı. Zaman zaman bir araya gelerek ülke mesellerinden çok derin sohbetler ediyorduk. Şunu görmüştüm Alev hanım gerçekten Türkiye’nin toplumsal yapısı açısından, Türkiye’nin geçmişi açısından çok derin bir birikime sahip olan çok güçlü analizleri olan bir entelektüel idi.
Batıya yön veren eserlerde bize yön veren eserlerde tüm birikimlerini yansıttı. Kapadokya Üniversitesi hakkında hiçbir şey söylemeye gerek yok. Anadolu’nun göbeğinde herkes büyük etkinlikleri tercih ederken o Kapadokya’yı tercih etti. Her konuda ülke meselelerini yakından takip eden bir büyümüzdü. Tekrardan başımız sağ olsun.” dedi.
SİYASİLERDEN TAZİYE MESAJLARI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, “Düşün ve edebiyat dünyamızın münevver ismi, ayakları bu topraklara basan, satırları Türkiye kokan bilge yazarımız Alev Alatlı’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Başımız sağ olsun. Allah rahmet eylesin”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bilim ve edebiyat alanındaki çalışmaları, engin birikimi ve yaptığı öncü çalışmalarıyla hafızalarımıza kazınan Yazar ve Eğitimci Alev Alatlı Hanımefendi’ye Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve okurlarına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Abdulkadir Uraloğlu, “Fikir dünyamızın mümtaz isimlerinden Alev Alatlı hocamızın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Her sözüyle, her eseriyle istikametimizi bin yıldır vatan bildiğimiz topraklardan feyz alarak tayin etmemiz gerektiğini öğreten Alev hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Başımız sağ olsun”
ALEV ALATLI KİMDİR?
1944 İzmir doğumlu olan Alev Alatlı, liseyi Tokyo, Japonya’da okudu. Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ, Ekonomi & Ekonometri Yüksek Lisansını Fulbright bursu ile gittiği ABD, Vanderbilt Üniversitesinden (Nashville,Tennessee) aldı.
Bilâhare, felsefe öğrenimine başlayan Alatlı doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College’de sürdürdü. İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerinde yoğunlaştı. 1974’de Türkiye’ye döndü, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı. California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü.
Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte “Bizim English” adında bir dergi çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı.
1985 ve 1986 yıllarında Edward Said’in “Haberlerin Ağında Islam” (Covering Islam) and “Filistin’in Sorunu” (The Question of Palestine) yayınlandı. Filistin davasını duyurmak üzere yaptığı çalışmalar, 1986’da Tunus’ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası” ile onurlandırıldı.
2006 yılında Rusya’da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü’nü aldı.
2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün sahibi oldu.
2012 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi; 2017 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırıldı.
2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanı olarak görev yapmıştır. 2017 yılı itibariyle de Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanı olarak görevini sürdürmektedir.
Yayınlanmış ilk telif eseri, “Aydın Despotizmi”dir. Bunu, 1985’de “Yaseminler Tüter mi Hala?” izledi. Yazarlar Birliğinin “Yılın En İyi Romanı” ödülünü alan “İşkenceci” 1987’de geldi.
“Viva La Muerte” “İşkenceci” izleyen “Or’da kimse var mı?” dörtlüsünün öncüsüydü. 1992’de yayınlanan “Viva la Muerte” yi, 1993’de “Nuke Türkiye!”, “Valla Kurda Yedirdin Beni” ve “OK Musti, Türkiye Tamamdır!” izledi. “Kadere Karşı Koy A.Ş.” 1995’de yayınlandı. 1999’da “Eylül 1998” isimli küçük bir nesir-nazım denemesini, 2000 yılında “Schrödingerin Kedisi, Kabûs,” 2001 yılında “Schrödingerin Kedisi, Rüya” izledi. “Gogol’un İzinde” üstbaşlıklı nehir romanının ilki “Aydınlanma değil, Merhamet” 2004 sonbaharında çıktı. Bunu “Dünya Nöbeti” ve “Ey uhniyem! Ey uhyniyem!” izledi.
“Hollywood’u Kapattığım Gün” 2009 yılında, “Funda’nın Mutfak Rehberi” 2011 yılında, “Beyaz Türkler Küstüler” 2013 yılında yayınlanmıştır. Kapadokya Meslek Yüksekokulu Yayınları arasında çıkan dört ciltlik “Batıya Yön Veren Metinler” ve iki ciltlik “Bize Yön Veren Metinler” isimli eserlerde derleyen olarak önemli rol üstlenmiştir. Türkiye’de ilk defa yapılan bu çalışma hem Batı’da hem de İslam dünyasında yaklaşık üç bün yıllık bir düşün serüvenine ışık tutmuştur.2018 yılında yayınlanan “Ben Böyle Düşünüyorum Demekle Olmuyor!” akıl yürütmenin, muhakemenin kurallarına dikkat çekmektedir.
Alatlı’nın ayrıca röportajlarından oluşan “Alev Alatlı ile Türkiye ve Dünya”, gazete makalelerinin derlendiği “Şimdi Değilse, Ne Zaman?” 2002, “Hayır Diyebilmeli İnsan!” 2003, “Hatırla! Geçmişin Geleceğindir” 2004, “Yorumsuz” 2008 ve “Aklın Yolu da Bir Değildir” 2009, kitapları da bulunmaktadır.