ALLERJİ TESTI YAPMAK SIRADAN BİR İŞ DEĞİLDİR. HATALI TEST ,HATALI YORUM, HATALI TEDAVİYİ GETİRİR.

Allerji testini; allerjik astımı tedavi edecek doktorun yaparak, yorumlayarak tedaviyi programlaması  gerekir. Eğer testi ayrı ,tedaviyi ayrı doktor yapıyorsa ,birde testleri doktor dışı personeller yapıyorsa tedavide şans düşer.

Doc.Dr.FEDAİ BARCAN fedaibarcan@gmail.com

ALLERJİ TESTI YAPMAK SIRADAN BİR İŞ DEĞİLDİR.HATALI TEST ,HATALI YORUM,HATALI TEDAVİYİ GETİRİR.

Allerjik astımda hastalar doktor,doktor dolaşıp doğru tanı konması için uğraşı veriyorlar.Birçok yerde doğru yanlış testler yapılıyor.Hastaya test neticeleri veriliyor.Konunun uzmanı baktığında sonuçların çoğu kere dengesiz olduğunu genellikle anlıyor.Luzumsuz yere hiç ilgisi olmayan çok sayıda  test yapılan hastalar var sonuçları hiçbir anlam içermeyen

 (-,+) ile dolu.Hatta negatif kontrolün,pozitif kontrolden büyük bulunan bu testin hatalı olduğunu anlamayanların olduğu da bir Türkiye gerçeği.

Halbuki her hastanın durumuna göre uygun allerjen testlerini seçmek gerekiyor.Bunun içinde hasta önce iyi bir sorgulanmalı ve çok iyi şekilde muayene edilmeli.Bunlar kural.Her allerji kitabında yazar.İyi bir allerji doktoru yapılan testte  allerjeni %90 tahmin edebildiği yapılan çalışmalada kanıtlanmıştır.Bu tahmin le tanı kan testlerine göre daha yüksektir.

Testten evvel doktor hastayı ayrıntılı sorgulamalı,doğru muayene etmesi ve hangi allerjenleri bulması gerektiğini planlamalıdır.Bu en az her hasta için yaklaşık 40 dakikayı alır.

Hastaya olağanüstü sayıda test yapıp bundan sonra ne yapılacağı hastaya önerilmiyorsa,yapılan test boşa yapılmış demektir.Test sayısının artırılması doktorun deneyimsiz olduğunu gösterir.Bu testler yapılıp sıklıkla tozdan korun,kılıf al,süpürge al demek maalesef hastanın sorumluluğunu almamaktır.

Genellikle çok sayıda test yapılıp sonuçta allerji bastırıci ilaç kullanmak,hastanın doğru yolda  olmadığını gösteren en önemli belirtilerden biridir.

 Allerji testi,birçok incelikler gerektiriyor.Hastaya çoğu yerde kullandığı ilaçlar bile sorulmadan, genel testler yapılıyor.Halbuki kural testler hastaya göre özel seçilmelidir.

Hastanın şikayetleri allerjikse deri veya kan testlerinde allerji bulunamamasının bir anlamı yoktur.Yapılan çalışmalarda Basit deri testi ve kanda spesifik IgE bakmak sadece IgE ye bağlı allerjiyi göstermektedir.Halbuki IgE üzerinden gitmeyen,hücreler yoluyla oluşan başka allerji meydana getirme yolları vardır.Bunlar IgE gibi hemen allerjiyi başlatmaz.Saatler sonra allerjik reaksiyon başlar.Özellikle deri testi negatif olan ve sabaha karşı şikayetleri artan hastalarda geç allerjik reaksiyon düşünmek gerekli.Geç allerjik reaksiyonları IKT veya provukasyon testleriyle tesbit edebiliyoruz.Deri testinde birşey çıkmayan hastalarda yapılan IKT ile %75 ev tozu akarı allerjisi çıktığı birçok bilimsel çalışmada gösterilmiş ve allerji kitaplarına girmiştir.

 Kediyi kucağınıza aldığınızda veya toza maruz kaldığınızda  şikayetler artıyorsa hapşurmalar,göz yaşarmaları,öksürük,hırıltı gibi şikayetler varsa bu bulgular provokasyon testi gibi yorumlanmalıdır.Kan ve deri testlerinden çok daha değerlidir.Provokasyon testleri allerji tanısında “gold standart” dır.Yani daha üst bir tanı testi yoktur. 

 Sonuçta allerji testi yapılıpta hastanın eline tutuşturulan test kağıdı ,eğer hastaya tedavi konusunda bir çözüm üretmemişse hiçbir işe yaramaz.Her yapılan test kullanmak içindir.Hiçbir test merak için yapılmaz.Test bir işe yaramalıdır.

Tüm yazılarını göster