Altın ve para uzmanı İslam Memiş'ten önemli dolar uyarısı!
UZMANLAR NE DİYOR? SAHTE DOLAR NASIL ANLAŞILIR
Dolar üzerinden sahte olup olmadığını anlamak için özellikle belli bir yöntem ön plana çıkıyor. Bu bağlamda doların üzerinde bulunan seri numaralara bakmak gerekir.
Bu numaralar sağ üst ve sol alt köşelerde yer alır. Eğer seri numarası diğer seri numara ile karşı karşıya gelmiyor ise, o zaman saatte bir dolar olduğunu anlamak mümkün.
Aynı zamanda renk değiştiren bant, ışığa tutulduğu vakit sağ üst kısımda ilk kendisini gösterir. Tabii dolar üzerindeki portrenin çevresinde bulunan çizgilerin de düz olması çok önemlidir. Eğer bunlar istenilen bilgileri vermiyor ise, o vakit bunun sahte dolar olduğu anlaşılır. Mutlaka dolar alırken ya da satarken buna çok dikkat etmek gerekmektedir.
Eski Baskı 50 USD Sahte Banknotların Teknik Özellikleri
Sahte efektifin kağıdı adi piyasa kağıdı ve kalındır.
Sahte efektifin ön yüzünde bulunan portre, kullanılan mürekkep ve baskı tekniklerinden dolayı bozuk ve düzgün değildir. Sahte efektifin ön yüz sağ orta kısmında bulunan hazine mührünün içindeki yıldızlar ve 1789 rakamı tamamiyle bozuktur. Sahte efektifin seri ve sıra numaraları orijinaline göre muntazam değildir.
Sahte efektifin kağıdında kılcal lifler bulunmamaktadır.
Sahte efektifin kağıdına yapılan kalitesiz baskıdan dolayı, parmakla dokunulduğunda kabartma hissi vermemektedir.
Bu tür sahte efektiflerin ilk bakışta, parayla ilgisi olsun veya olmasın bozuk baskı, renklerdeki solukluk, kağıdındaki farklılık, giyoş ve desenlerdeki bozukluklar ve portredeki gözlerin mat ve donuk görünümde olması nedeniyle orijinalinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.
1990 yılından itibaren tedavüle çıkarılan söz konusu efektiflerin yeni tertibinde; efektifin sol kenarına yakın dikey konumda ultraviyole ışık altında kırmızı yansıma veren ve üzerinde tekrarlanarak “USA 50” ibaresi yazılı olan polyester emniyet şeridi yer almaktadır.
Portrenin etrafında bir çizgi halinde mikro harflerle “THE UNITED STATES OF AMERICA” ibaresi tekrarlanarak yazılmıştır. Ancak, bu tarihten önce basım tarihini taşıyan sahte efektiflerde de bu özelliklerin bulunmadığı, söz konusu tarihten sonra basım tarihini taşıyan sahte efektiflerde bu özelliklerin taklit edilmeye çalışıldığı görülmüştür.
Yukarıda sayılan sahte efektif özellikleri ile birlikte, intaglio baskı tekniği ile üretilen; kağıt özelliği, mürekkebi, seri sıra numaraları, hazine mührü ve ön yüzdeki portre renginin, sahte efektifin genel baskısı açısından; orijinaline yakın taklit edilen, parayla ilgisi olan kişilerce incelenmedikçe anlaşılamayan, gözden kaçma ihtimali kuvvetli olan bu tür sahte efektiflere çok azda olsa rastlanılmaktadır. Söz konusu sahte efektiflere dikkat edilmesi gerekmektedir.