Anadolu liseleri doldu, meslek ve imam hatipler boş kaldı!

Tercihlerde okul türü ve sayı kısıtlaması getiren yeni liselere geçiş sistemiyle binlerce çocuk açıkta kaldı. Toplam beş tercih hakkı verilen ve sadece ilk üç tanesini aynı okul türünden seçmesi istenen yeni sistemle, Anadolu lisesi doluluk oranı yüzde 91 olurken, doldurulması amaçlanan meslek ve imam hatip kontenjanları yine boş kaldı. Eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yaparak, Anadolu lisesi kontenjanlarının artırılmasını, öğrencilere kısıtlama olmadan yeni tercih hakkı verilmesini istedi.

Meslek ve imam hatip lisesi dayatması olduğu için eleştirilen yeni liselere geçiş sistemiyle binlerce öğrenci açıkta kaldı. Üçü aynı okul türünden olmak üzere sadece beş tane tercih hakkı tanınan öğrenciler, Anadolu lisesini tercih etti. Meslek ve imam hatip kontenjanları tercih dayatmasına rağmen dolmadı. Meslek liselerinin doluluk oranı yüzde 55.5, imam hatip liselerinin ise yüzde 52.3'te kaldı. Anadolu liselerinin doluluk oranı ise yüzde 95.1 oldu. Hiçbir yere yerleşemeyen, mağdur öğrenci sayısının ise 200 bin civarında olduğu belirtiliyor. Eğitimciler Milli Eğitim Bakanı'na çağrı yaparak, Anadolu lisesi kontenjanlarının artırılmasını ve tercih kısıtlamasının kaldırılmasını istedi.

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “Birinci olarak bu sistemin kayıp kabul edebileceğimiz 173 bin öğrencisi var” dedi. Milli Eğitim Eski Bakanı İsmet Yılmaz'ın 1 milyon 180 bin öğrencinin ortaöğretime geçiş yapacağını açıkladığını hatırlatan Bozdoğan, “1 milyon 7 bin öğrenci yerel yerleştirme için başvuruda bulundu. 173 bin kayıp öğrenci var. Bizim tahminimiz, bu sayının çok büyük bir bölümü özel okulları tercih eden öğrenciler. Diğer yandan, yerel yerleştirme sonucunda hiçbir yere yerleştirilemeyen 91 bin 687 öğrenci var. Bunun dışında yerel yerleştirmede 4. 5. tercihine yerleştirilen öğrenciler var ki bunlar istemedikleri okul türüne yerleşen öğrenciler. Bunların sayısı da 92 bin 10 kişi. Toplamında 183 bin 697 öğrenci birinci aşamada mağdur olmuş oluyor. Hiç yerleşememiş ve istemediği okul türüne yerleşmiş öğrencilerin sayısı bu. Bilindiği gibi tercihlerde kısıtlama yapılmış, beş tercih hakkı tanınmış, ancak sadece üç tane aynı okul türünü seçme hakkı verilmişti çocuklara” dedi.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 10’U ÖZEL OKULLARA GİTTİ

162 bin 109 öğrencinin yani ortaokuldan mezun olan öğrencilerin neredeyse yüzde 10’u MEB’in kurduğu ortaöğretime geçiş sistemine hiç dahil olmadığını belirten Bozdoğan, “Bu öğrencilerin doğrudan özel okullara gittiğini düşünüyoruz. Bu sistemin özel okullara yönlendirdiğini söylemiştik, doğru çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

SINAVA GİREN ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 70’İ YERLEŞEMEDİ

Bozdoğan, “Merkezi yerleştirmeye 437 bin 70 öğrenci başvuru yapıyor, 127 bin 480 öğrenci yerleşiyor. Yerleşme oranı yüzde 21.1, yerleşememe oranı yüzde 70.9. Toplamında başvuru yapıp da yerleşemeyen öğrenci sayısı 309 bin 590. Bu rakam bize, akademik eğitim almak isteyen öğrenci sayısı veriyor. Bakanlık öğrencilerin bu taleplerini dikkate almak yerine, görmezden geliyor” dedi.

Bozdoğan, kontenjanlarla ilgili bilgi de verdi. Buna göre, Anadolu liselerinde sadece 21 bin açık kontenjan var. Doluluk oranı yüzde 95.1. Buna karşın meslek liselerinin doluluk oranı yüzde 55.5, imam hatip liselerinin ise yüzde doluluk oranı yüzde 52.3'te kaldı.

KOMİSYONLARA MECBUR KALACAKLAR

Öğrencilerin Anadolu lisesine gitmek istediğini anlatan Bozdoğan, “Açıkta kalan 182 bin öğrencinin 21 binini düştüğümüzde 160 bin çocuk ya açıkta kalacak ya da istemediği bir okul türüne yerleşecek. Nakillerin ardından, hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler, komisyonlara mecbur kalacaklar. Böylece Zorunlu olarak meslek ve imam hatip liselerinin kontenjanlarını dolduracak bu çocuklar” diye konuştu.

SİSTEM KALDIRILMALI

Doluluk oranlarını bu şekildeyken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın acil olarak Anadolu lisesi kontenjanlarını artırarak öğrencilere yeniden bir tercih hakkı verilmesi gerektiğini söyleyen Bozdoğan, şöyle devam etti: “Ayrıca tercihlerde tür ve sayı sınırlaması da kaldırılmalı. İkinci olarak Bakanlığın, okullaşma politikasının kendi siyasi beklentilerine göre değil, çocukların ilgi ve yeteneklerine göre belirlemesi lazım. Yüzde 90 Anadolu lisesi gerçeği var ve okullaşma politikasının akademik ve erişilebilir okullar olması gerekiyor. Nitekim pansiyonlu okullarda doluluk yüzde 50'yi bile bulmuyor. Çünkü insanlar erişilebilir okul talebinde bulunuyor. Yeni Milli Eğitim Bakanı'ndan talebimiz, bu ortaöğretim sistemini derhal ortadan kaldırması.” (sözcü)