Apartman aidatı nasıl belirleniyor

Kent yaşamında müstakil bir hayat sürmek iyice zorlaştı. Sitelerin, apartmanların, toplu konutların sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır. Birlikte yaşamak zor olsa da bina sakinleri daha güvenli ve huzurlu bir hayat sürmektedir. Ancak apartman yaşamının da bir bedeli vardır. Bu bedel de aidatlar dır. Peki, apartman aidatı nasıl belirlenmektedir?

Apartmanlarda girişten bina içindeki ortak yaşam alanlarına kadar bakım ve temizlik şarttır. Sitelerde ise spor salonu, havuz ve benzeri sosyal alanların da bakım ve temizliği mutlaka yapılmalıdır. Buralarda temizlik ve bakım hizmetlerinin yapılabilmesi için belli bir bedel ödenmektedir ve bu da bina sakinlerinden toplanan paralarla karşılanmaktadır. Bu paralar, apartman aidatı olarak adlandırılmaktadır. Aidat, mülk sahipleri tarafından her ay ödenmesi gereken bir ücrettir.

Apartman aidatı belirlenirken ortak giderler göz önüne alınmaktadır. Eksik hesaplama yapılması, bakım ve temizlik işlemlerinde aksamalara neden olmaktadır. Bu nedenle aidat için ödenmesi gereken miktarın hatasız olarak hesaplanması gereklidir. Kat Mülkiyeti Yasası’na göre ev sahiplerinin apartman aidatını eşit olarak ödemeleri gereklidir. Kimi zaman mülk sahipleri ödemelerle ilgili sorun çıkarsa da aidat konusu kanunla belirlenmiştir ve dolayısı ile apartmanda yaşayan herkes, aidatını düzenli olarak ödemekle mükelleftir.

Kat mülkiyeti Yasası’nda apartman aidatı ve neye göre alınması gerektiği net olarak belirtilmiştir. Daire sahiplerinin apartman görevlisi, bahçıvan ve güvenlik görevlisi gibi görevlilerin giderlerini ortak olarak ödemeleri şarttır. Bunlar için toplanan paralara da eşit miktarda katılmaları gereklidir. Ayrıca mülk sahiplerinin apartmandaki giderlere ve yönetici maaşına da katılma zorunluluğu vardır.

Apartman aidatı ödemelerinin hangi günlerde yapılacağı da kat maliklerinin ortak kararı ile belirlenmektedir. Apartman aidatını ödemesi gereken kişi de mülk sahibidir ancak mülkü kiraya veren, kira kontratında aidatı kiralayan kişinin ödeyeceğini madde ile belirtebilmektedir. Kontratta böyle bir hüküm bulunuyorsa aidatı kiracı ödemektedir.

Kimi zaman mülk sahiplerinin ihtiyaç duymadıkları ya da yararlanmadıkları için bazı giderlere katılmak istemedikleri bilinmektedir. Bu durumda da apartman aidatı ile ilgili ödemelerde sorun çıkarabilmeleri ihtimali ortaya çıkmaktadır. Mülk sahibinin aidatı ödememesi durumunda bina yöneticisinin dava açma ve icra takibi başlatma hakkı bulunmaktadır. Aidatı geciktirenlerle ilgili ise ödemediği günler için aylık yüzde 5 oranında gecikse cezasının uygulanması gerektiği bilinmelidir.

Site yaşamında da apartman aidatı gibi aidat ödenmektedir. Sitelerde apartmanlara göre çok daha fazla ortak gider bulunmaktadır ve giderlere tüm kat malikleri ortak olmalıdır. Site aidatları da Küm Mülkiyeti Yasası kapsamında değerlendirilmektedir. Aidatın tutarı da ihtiyacın belirlenmesinin ardından ortaya çıkmaktadır. Yönetim toplantısı yapılarak kabul edilen aidat miktarına bir hafta içinde itiraz olmaması durumunda yürürlüğe girmiş olmaktadır.

Siteler için ödenen apartman aidatı benzeri ödemeler Kat Malikleri Yasası’nda ifade edilmiştir. Tüm ödemelere kat malikleri katılmak zorundadır. Mülk sahipleri, yönetici aylığı, ortak giderlerin bakımı, onarımı, konuma ve güçlendirme gibi giderlere arsa payı oranında, kapıcı, bahçıvan gibi giderlere ise eşit olarak katılmaları gereklidir.